Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
766_g2d.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
2 Mб
Скачать

61. Використання у доказуванні матеріалів оперативно-розшукової діяльності

Оперативно-розшукова діяльність - система гласних і негласних пошукових, розвідувальних і контррозвідувальних заходів, які здійснюються уповноваженими на це суб'єктами відповідно до закону й інших нормативних актів з використанням оперативних та оперативно-технічних засобів і спрямовані на вирішення завдань пошуку і фіксації фактичних даних про протиправну діяльність окремих осіб і груп, розвідувально-підривну діяльність спеціальних служб іноземних держав та організацій з метою припинення правопорушень в інтересах кримінального судочинства, а також отримання інформації в інтересах безпеки суспільства і держави (ст.ст. 1, 2 Закону України "Про оперативно-розшукову діяльність").

Закон України "Про оперативно-розшукову діяльність" відкрив нові перспективи для використання у доказуванні матеріалів, отриманих оперативним шляхом, вніс цілу низку концептуально нових положень у правові основи, теорію і практику збирання і дослідження доказів при розкритті і розслідуванні злочинів.

По-перше, здійснена правова регламентація всієї оперативно-розшукової діяльності, у зв'язку з чим матеріали, отримані у процесі її здійснення, втратили властивість "не підлягаючих розголошенню даних4, або "матеріалів, отриманих негласним шляхом і не маючих доказової перспективи". Навпаки, тепер вони мають значення "даних, які отримані у передбаченому законом порядку".

По-друге, значно розширена система гласних, регламентованих законом дій, спрямованих на виявлення і закріплення слідів злочину й інших фактичних даних, які можуть мати значення доказів у кримінальній справі.

По-третє, законодавець встановив, що матеріали оперативно-розшукової діяльності можуть бути представлені для використання у кримінальному процесі безпосередньо, без дотримання умови, що джерело і засіб отримання таких даних не повинні розголошуватися. Суб'єктам доказування належить самим визначитись, які і в якій якості використовувати дані, отримані оперативним шляхом.

Ст. 8 Закону України "Про оперативно-розшукову діяльність" зазначає, що оперативним підрозділам надається право: "негласно виявляти та фіксувати сліди тяжкого злочину, документи та інші предмети, що можуть бути доказами підготовки або вчинення такого злочину, чи одержувати розвідувальну інформацію, у тому числі шляхом проникнення оперативного працівника у приміщення, транспортні засоби, на земельні ділянки" (п. 7); "знімати інформацію з каналів зв'язку, застосовувати інші технічні засоби отримання інформації" (п. 9); здійснювати візуальне спостереження у громадських місцях із застосуванням фото-, кіно- і відеозйомок, оптичних і радіоприладів, інших технічних засобів" (п. 11); "отримувати від юридичних і фізичних осіб безкоштовно або за винагороду інформацію про злочини, які готуються або вчинені, та загрозу безпеці суспільства і держави (п. 14)"

У процесі здійснення даних дій можуть бути отримані різні матеріали (повідомлення із записом дій злочинців, фотокопії документів, зброя, матеріали звукозапису, кінозйомки тощо). Чи можуть вони використовуватись як доказ у кримінальній справі? Якщо так, то за яких умов?

У ст. 10 вказаного Закону зазначається, що матеріали оперативно-розшукової діяльності використовуються;

І. Як приводи та підстави для порушення кримінальної справи або проведення невідкладних слідчих дій.

2. Для отримання фактичних даних, які можуть бути доказами у кримінальній справі.

3. Для попередження, припинення і розслідування злочинів, розвідувально-підривних посягань проти України, розшуку злочинців та осіб, які зникли безвісти.

4. Для забезпечення безпеки працівників суду і правоохоронних органів та осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві, членів їх сімей та близьких родичів цих осіб.

5. Для взаємного інформування підрозділів, уповноважених здійснювати оперативно-розшукову діяльність, та інших правоохоронних органів.

6. Для інформації відповідних органів відповідно до їх компетенції.

Під матеріалами оперативно-розшукової діяльності необхідно розуміти не матеріали оперативної справи, а фактичні результати оперативних або розшукових заходів - фактичні дані про злочин та осіб, які його вчинили.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]