Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
766_g2d.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
2 Mб
Скачать

32. Органи дізнання і їх повноваження

На органи дізнання покладається прийняття необхідних оперативно - розшукових заходів з метою виявлення ознак злочину та осіб, що його вчинили (ч.1 ст. 103 КПК). Характерною особливістю повноважень органів дізнання є те, що тільки їм надано право здійснювати оперативно-розшукову діяльність.

Органами дізнання є:

1. Міліція.

1 . Податкова міліція - у справах про ухилення від сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), а також у справах про приховування валютної виручки.

  1. Органи державної безпеки - у справах, віднесених законом до їх відання.

  2. Командири військових частин, з'єднань, начальники військових установ – у справах про всі злочини, вчинені підлеглими їм військовослужбовцями і військовозобов'язаними під час проходження ними зборів, а також у справах про злочини, вчинені робітниками і службовцями Збройних Сил України у зв'язку з виконанням службових обов'язків або в розташуванні частин, з'єднання, установи.

4. Митні органи - у справах про контрабанду.

5. Начальники виправно-трудових установ, слідчих ізоляторів, лікувально-трудових профілакторіїв і виховно-трудових профілакторіїв - у справах про злочини проти встановленого порядку несення служби, вчинені працівниками цих установ, а також у справах про злочини, вчинені у розташуванні зазначених установ.

6. Органи державного пожежного нагляду - у справах про пожежі і порушення протипожежних правил.

7. Органи прикордонної охорони - у справах про порушення державного кордону.

8. Капітани морських суден, що перебувають у далекому плаванні (ст.101 КПК).

З цього переліку видно, що дізнання здійснюється різними адміністративними органами, має похідний від виконуваних ними функцій характер. їх діяльність щодо розкриття злочинів, за винятком міліції, є епізодичною. Міліція є основним органом дізнання, який здійснює дізнання постійно в силу специфіки своєї діяльності щодо охорони громадського порядку і виявлення злочинів.

Органи дізнання здійснюють досудову підготовку матеріалів за протокольною формою (міліція), порушують кримінальні справи, виконують слідчі дії і провадять оперативно-розшукові заходи щодо виявлення ознак злочину й осіб, що їх вчинили, виконують вказівки і доручення слідчих про провадження розшукових і слідчих дій у справах, які знаходяться в їх провадженні.

Закон розрізняє поняття і компетенцію органів дізнання й особи, яка провадить дізнання.

Орган дізнання представляє його начальник, який призначає осіб для провадження дізнання, керує ними, несе повну відповідальність за якість проведення дізнання.

Особа, яка провадить дізнання, - це посадова особа, яка уповноважена начальником органу дізнання на проваджений літання (оперуповноважений карного розшуку, штатний дізнавач, дільничний інспектор та інші).

Всі рішення особи, яка провадить дізнання, з найважливіших процесуальних питань (наприклад, про порушення кримінальної справи чи зупинення провадження та ін.) повинні бути затверджені начальником органу дізнання, оскільки він несе відповідальність за діяльність осіб, яким доручив провадження дізнання. Начальник органу дізнання може давати особі, яка провадить дізнання, вказівки, що є обов'язковими для виконання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]