Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
766_g2d.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
2 Mб
Скачать

167. Питання, які вирішує суд на стадії виконання

На стадії виконання вироку виникає ряд питань, які вимагають судового вирішення.

Насамперед вирішуються питання, які виникають:

1) після вступу вироку в законну силу, але до фактичного звернення його до виконання;

2) під час фактичного виконання вироку;

3) після виконання вироку.

Звільнення від покарання і пом'якшення покарання у випадках, передбачених у ч. 2 і 3 ст. 74 КК України, коли особа засуджена за діяння, караність якого закон усуває, а також коли призначена засудженому міра покарання перевищує санкцію нового закону провадиться судом за заявою засудженого або за поданням прокурора чи органу, що відає виконанням покарання. Ухвала суду про звільнення від покарання або пом'якшення покарання ґрунтується тільки на обставинах справи, які встановив суд при постановленні вироку, та їх юридичної оцінки, яку дав цей суд (ст. 405'КПК).

Коли особу, яка позбавлена волі за вироком суду, під час відбуття покарання поміщено до лікарні у зв'язку з психічною або іншою хворобою, то час перебування засудженого в лікувальній установі зараховується в строк позбавлення волі (ст. 406 КПК).

Умовно-дострокове звільнення від відбування покарання і заміна невідбутої частини покарання більш м'яким покаранням відповідно до ст.ст. 81 і 82 КК України застосовує суддя районного (міського) суду за місцем відбуття покарання засудженим за спільним поданням органу, що відає відбуванням покарання, і спостережної комісії або служби у справах неповнолітніх і умовно звільнених з місць позбавлення волі з обов'язковим залученням до праці.

Умовно-дострокове звільнення від відбування покарання і заміна невідбутої частини покарання більш м'яким покаранням щодо осіб, які відбувають покарання в дисциплінарному батальйоні, застосовує суддя військового суду гарнізону за місцезнаходженням засудженого за поданням командування дисциплінарного батальйону.

Зазначені подання розглядає суд протягом десяти днів з моменту надходження їх до суду без витребування судової справи за участю прокурора, представника органу, що відає виконанням покарання, і, як правило, засудженого.

При розгляді судом спільного подання органу, що відає, виконанням відбуванням покарання, і спостережної комісії або служби у справах неповнолітніх суд повідомляє їх про час і місце розгляду цього питання.

Якщо суд відмовить в умовно-достроковому звільненні засудженого від відбування покарання або у заміні невідбутої частини покарання більш м'яким покаранням, розгляд повторного подання в цьому питанні щодо осіб, засуджених за тяжкі та особливо тяжкі злочини до позбавлення волі на строк не менше п'яти років, може мати місце не раніше як через рік з дня винесення постанови про відмову, а щодо засуджених за інші злочини та неповнолітніх засуджених - не раніше як через шість місяців;

На постанову суду з вказаних вище питань протягом семи діб з дня її оголошення прокурор, засуджений вправі подати апеляцію до апеляційного суду. У разі подання прокурором апеляції виконання зазначеної постанови зупиняється (ст. 407 КПК).

Звільнення від відбування покарання вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років, відповідно до ст. 83 КК України здійснює суддя районного (міського) суду за місцем відбування покарання засудженим за спільним поданням органу, що відає відбуванням покарання, і спостережної комісії (ст. 407' КПК).

За наявності підстав, передбачених у ст. 84 КК України, звільнення від покарання за хворобою суддя районного (міського) суду за місцем відбування покарання розглядає подання установи, яка відає відбуванням покарання, та висновок лікарської комісії і звільняє засудженого від покарання чи подальшого його відбування.

При звільненні від подальшого відбування покарання засудженого, який захворів на психічну душевну хворобу, суддя вправі застосувати примусові заходи медичного характеру відповідно до ст.ст. 92-95 КК України.

Якщо на психічну чи іншу тяжку хворобу, захворів засуджений до виправних робіт або штрафу, суддя у всіх випадках виносить постанову про звільнення його від подальшого відбування покарання.

На постанову суду протягом семи діб з дня її оголошення прокурор, засуджений вправі подати апеляції до апеляційного суду (ст. 408 КПК).

Звільнення засудженого від призначеного йому покарання з підстав, передбачених у ч. 1 ст. 78 КК України, у зв'язку з випробуванням після закінчення іспитового строку, здійснює суддя районного (міського) суду за місцем проживання засудженого за заявою засудженого або за поданням прокурора чи органу, що відає відбуванням покарання (ст. 408 КПК).

Скасування звільнення засудженого від відбування покарання з випробуванням, призначеного вироком суду відповідно до ст.ст. 75 і 104 КК України, здійснює суддя районного (міського) суду за місцем проживання засудженого за поданням органу виконання покарання, а щодо неповнолітнього - за спільним поданням органу, який відає відбуванням покарання та службою у справах неповнолітніх, за наявності підстав, передбачених у ч. 2 ст. 78 КК України, якщо засуджений не виконує покладені на нього обов'язки або систематично вчиняє правопорушення. При розгляді даних питань у судовому засіданні беруть участь представники органів, які відають відбуванням покарання і на які, згідно з ч. 1 ст. 76 КК, покладено контроль за поведінкою таких засуджених. На постанову суду з даних питань протягом семи діб з дня її оголошення прокурор, засуджений вправі подати апеляції до апеляційного суду (ст. 4082 КПК).

За наявності підстав, передбачених у ч.ч. 4 і 5 ст. 83 КК, у зв'язку з досягненням дитиною трирічного віку або в разі її смерті, або якщо засуджена, яка була звільнена від відбування покарання, відмовляється від дитини, передала її у дитячий будинок, зникла з місця проживання або ухиляється від виховання дитини, догляду за нею, або систематично вчинює правопорушення, суддя районного (міського) суду за поданням органу кримінально-виконавчої системи за місцем проживання засудженої розглядає питання про скасування звільнення її від відбування покарання або заміну його більш м'яким покаранням чи направлення засудженої для відбування покарання, призначеного за вироком. Зазначені подання надсилаються до суду з матеріалами, які підтверджують обставини, передбачені у ч.ч. 4 і 5 ст. 83 КК, і розглядаються суддею протягом десяти днів з моменту надходження їх до суду за участю прокурора, представника органу, що відає виконанням покарання або здійснює контроль за поведінкою засудженої, і як правило, самою засудженою. На постанову суду з цих питань протягом семи діб з дня її оголошення прокурор, засуджений вправі подати апеляції до апеляційного суду (ст. 408і КПК).

Питання про всякого роду сумніви і протиріччя, що виникають при виконанні вироку, включаючи застосування кримінального закону, що має зворотну силу, відповідно до ч.ч. 2 і З ст. 5 КК України, вирішує суд, який постановив вирок. Коли вирок виконується за межами району суду, який постановив вирок, ці питання вирішує суддя районного (міського) суду, а щодо осіб, засуджених військовими судами, - суддя військового суду гарнізону за місцем виконання вироку.

Приведення у відповідність до нового закону, який звільняє від покарання або пом'якшує покарання, вироку щодо осіб, які відбувають покарання, вирішується в порядку, передбаченому у ч.ч. 2 і 3 ст. 5 КК України, ухвалою суду за місцем відбування покарання.

Питання про звільнення засудженого від відбування покарання у зв'язку з хворобою, відповідно до ст. 408 КПК, вирішує суддя районного (міського) суду за місцем відбування покарання незалежно від того, який суд виніс вирок (ст. 409 КПК).

Питання про заміну штрафу покаранням у вигляді громадських робіт відповідно до ч. 4 ст. 53 КК України, виправних робіт - штрафом відповідно до ч. 3 ст. 57 КК України, позбавлення волі - триманням у дисциплінарному батальйоні відповідно до ч. 1 ст. 62 КК, обмеження чи позбавлення волі - службовим обмеженням для військовослужбовців відповідно до ч.1 ст.58 КК вирішує суддя районного (міського) суду за поданням органу, що відає відбуванням покарання, або за клопотанням колективу. Всі питання розглядає суд за місцем виконання вироку за участю прокурора, представника органу, що відає виконанням покарання, і, як правило, засудженого.

Якщо справу розглядає суд за поданням адміністрації виправно-трудової установи, погодженим зі спостережною комісією або службою у справах неповнолітніх, суд повідомляє відповідну комісію про час і місце розгляду подання. Після доповіді у справі суд заслуховує пояснення викликаних осіб і висновок прокурора, потім у нарадчій кімнаті виносить постанову.

На постанову суду протягом семи діб з дня її оголошення прокурор, засуджений вправі подати апеляції до апеляційного суду (ст. 410 КПК).

Питання про тимчасове залишення у слідчому ізоляторі чи у тюрмі засудженого до позбавлення волі з відбуванням покарання у виправно-трудовій або виховно-трудовій колонії дисциплінарному батальні, а також про тимчасове переведення засудженого з виправно-трудової установи у слідчий ізолятор чи у тюрму за необхідності провадження слідчих дій у справі про злочин, вчинений іншою особою, вирішує слідчий або орган дізнання із санкції прокурора Автономної Республіки Крим області, прокурора міста Києва, а також прирівняних до них прокурорів у випадках залишення або переведення засудженого на строк до двох місяців, із санкції заступника Генерального прокурора України - до чотирьох місяців, а із санкції Генерального прокурора України - до шести місяців.

Якщо тимчасове залишення засудженого у слідчому ізоляторі чи у тюрмі або переведення його з виправно-трудової установи у слідчий ізолятор чи у тюрму необхідне у зв'язку З розглядом справи в суді, ці питання вирішує суд, у провадженні якого знаходиться справа (ст. 4101 КПК).

Питання, пов'язані з виконанням вироку, вирішує суд на судовому засіданні за участю прокурора. На судове засідання, як правило, викликається засуджений, а за його клопотанням - і захисник. Якщо питання стосується виконання вироку щодо цивільного позову, викликається також за необхідності цивільний позивач і цивільний відповідач. Неявка цих осіб не зупиняє розгляду справи. При вирішенні судом питання про звільнення від відбуття покарання у зв'язку з хворобою обов'язкова присутність представника лікарської комісії, що дала висновок про стан здоров'я засудженого. Розгляд справи починається доповіддю судді, після чого заслуховуються пояснення осіб, що з'явилися на судове засідання, і думка прокурора. Потім суддя виходить до нарадчої кімнати для винесення постанови (ст. 411 КПК).

Питання про застосування примусового лікування до засуджених, які є алкоголіками чи наркоманами і відбувають покарання у виправно-трудовій установі, якщо примусове лікування не було їм призначене вироком суду відповідно до ст. 96 КК, вирішує суддя районного (міського) суду за місцем відбування ними покарання за поданням адміністрації виправно-трудової установи на підставі висновку лікарської комісії. Питання про припинення примусового лікування від алкоголізму чи наркоманії, призначеного відповідно до ст. 96 КК, вирішує суддя районного (міського) суду за місцем знаходження виправно-трудової установи або медичного закладу, де засуджений перебуває на лікуванні, та поданням адміністрації цієї установи чи закладу на підставі висновку лікарської комісії.

Суддя розглядає ці питання за участю прокурора, представника адміністрації виправно-трудової установи або медичного закладу, що звернулася з поданням, представника лікарської комісії, що дала висновок, і, як правило, засудженого. Неявка на судове засідання прокурора не зупиняє розгляду суддею цих питань. Після доповіді судді заслуховуються пояснення осіб, викликаних на судове засідання, і думка прокурора, після чого суддя у нарадчій кімнаті виносить постанову.

На постанову судді протягом семи діб з дня її оголошення прокурор, засуджений вправі подати апеляції до апеляційного суду (ст.4111КПК).

Коли щодо засудженого є вирок, який не виконано і про який не було відомо судові, що постановив останній за часом вирок, суд за місцем виконання вироку зобов'язаний визначити порядок застосування покарання за всіма вироками відповідно до ст. 71 КК. Це питання вирішується в порядку, передбаченому у ст. 411 КПК: постановою судді районного (міського) суду, якщо всі вироки постановлені суддями одноособово; ухвалою районного (міського), міжрайонного (окружного) суду, якщо хоча б один із вироків постановлено районним (міським), міжрайонним (окружним) чи військовим судом гарнізону у колегіальному складі; ухвалою апеляційного суду Автономної Республіки Крим, апеляційних судів областей, міста Києва і Севастополя, якщо хоча б один із вироків постановлено апеляційним судом Автономної Республіки Крим, апеляційними судами областей, міст Києва і Севастополя, військовими апеляційними судами регіонів, Військово-Морських Сил (ст. 413 КПК).

Клопотання осіб, які відбули покарання, і колективу підприємства, установи чи організації про дострокове зняття судимості відповідно до ст. 91 КК України розглядає суддя районного (міського) суду за місцем постійного проживання осіб, щодо яких порушені клопотання.

Клопотання про зняття судимості розглядається за участю особи, яка його порушила, а у разі звернення з клопотанням колективу підприємства, установи, організації - за участю також їх представника. Ці клопотання розглядає суддя без витребування судової справи. Суддя, якщо визнає потрібним, може витребувати необхідні документи. У розгляді цих клопотань бере участь прокурор. Неявка прокурора на судове засідання не зупиняє розгляду клопотання суддею.

Після розгляду клопотань суддя виносить мотивовану постанову у нарадчій кімнаті. Постанова судді оголошується на судовому засіданні, і копія її видасться особі, щодо якої вирішено питання про погашення або про дострокове зняття судимості. На постанову суду протягом семи діб з дня її оголошення прокурор, засуджений має право подати апеляції до апеляційного суду. Якщо суддя відмовить у достроковому знятті судимості, повторне клопотання може бути порушено не раніше як через рік з дня відмовлення (ст. 414 КПК).

Питання про включення до загального трудового стажу часу відбування виправних робіт у випадках, передбачених у Виправно-трудовому кодексі України, вирішує суддя районного (міського) суду за місцем проживання особи, яка відбула покарання.

Зазначене питання розглядає судця щодо особи, яка відбула покарання, за її клопотанням. До клопотання необхідно додати копію вироку, довідку про відбування покарання і характеристику власника підприємства, установи чи організації або уповноваженого ним органу про роботу і поведінку особи в період відбування нею покарання. Про час і місце розгляду клопотання повідомляється прокурор, а також орган, що відає виконанням покарання, і особа, щодо якої вирішується питання.

На судовому засіданні головуючий оголошує клопотання, потім вислуховуються пояснення особи, яка порушила клопотання, далі досліджуються докази і заслуховується думка прокурора, якщо він бере участь у розгляді справи, після чого суддя виносить у нарадчій кімнаті мотивовану постанову.

На постанову суду з цих питань протягом семи діб з дня її оголошення прокурор, засуджений мають право подати апеляції до апеляційного суду.

Копія постанови після набрання нею чинності видається особі, яка порушила клопотання (ст. 414 КПК).

Нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов'язаних із обмеженням особистої свободи людини, здійснює прокурор. Розпорядження прокурора, що стосуються виконання вироків, ухвал і постанов суду обов'язкові для всіх органів і посадових осіб, які їх виконують (ст. 415 КПК).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]