Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
766_g2d.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
2 Mб
Скачать

176. Розшук за межами України обвинувачених та засуджених, порядок їх видачі

У зв'язку із вступом України до Міжнародної організації кримінальної поліції (Інтерполу) постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 1995 р. № 220 створене Національне центральне бюро Інтерполу, одним із завдань якого є забезпечення офіційною і конфіденційною інформацією з питань боротьби із злочинністю, в тому числі - і розшук осіб.

Якщо при розслідуванні або проведенні оперативно-розшукових заходів отримана інформація про виїзд обвинуваченого чи засудженого за межі України з метою переховування від правоохоронних органів, слідчий або орган дізнання направляє через відповідну службу УМВС в області чи місті до Національного центрального бюро Інтерполу в Україні інформацію для перевірки і встановлення конкретно країни і місця перебування розшукуваного, а також виявлення інших протиправних діянь вчинених ним у зарубіжних державах.

Інформація має містити такі відомості: номер кримінальної справи, дата її порушення, прізвище слідчого, який провадить розслідування; дата заведення оперативно-розшукової справи; відомості про особу, її прикмети, фотознімки, номери державного і закордонного паспортів, про обрання запобіжного заходу.

Національне центральне бюро Інтерполу вивчає матеріали і надсилає запит до Генерального секретаріату Організації або Національного центрального бюро Інтерполу відповідної держави.

Після одержання даних про місце перебування за кордоном особи, яка розшукується, Національне центральне бюро Інтерполу доводить про це до відома ініціатора розшуку, повідомляє Генеральну прокуратуру, Головне Слідче управління МВС України або Головне Управління карного розшуку МВС України.

Зазначені органи терміново, але не пізніше як через три дні після отримання інформації, надсилають телетайпом до Генеральної прокуратури України та у Національне центральне бюро Інтерполу клопотання про направлення запиту щодо видачі розшукуваної особи, виявленої на території іншої держави, в якому зазначається можливий строк і місце за межами України для передачі такої особи.

Видача осіб, які вчинили злочини на території держави однієї зі Сторін і перебувають на території держави іншої Сторони, допускається лише відповідно до чинного законодавства обох держав або міжнародних договорів.

Вимога про видачу особи, яка вчинила злочин, оформлюється письмово і до неї додаються: оригінал чи завірена гербовою печаткою суду копія постанови про обрання запобіжного заходу взяття під варту або копія вироку суду, яка підтверджує, що вирок набрав законної сили.

Договірні Сторони зобов'язані на вимогу видавати одні одним осіб, які перебувають на їх території, для притягнення їх до кримінальної відповідальності або для виконання вироку.

Видача особи для притягнення її до кримінальної відповідальності можлива у тому разі, коли вона вчинила діяння, які, за законами обох Сторін, є карними і за вчинення яких передбачається покарання у вигляді позбавлення волі строком не менше одного року.

Видача особи для виконання вироку провадиться в разі, | коли ця особа вчинила передбачене кримінальним законодавством обох Сторін діяння, за яке їй призначено покарання у вигляді позбавлення волі строком на шість місяців і більше.

Видача особи не провадиться якщо:

а) особа є громадянином Сторони, від якої вимагається видача;

б) на момент одержання вимоги кримінальне переслідування, згідно із законодавством Сторони, від якої вимагається видача, не може бути порушено або вирок не може бути звернений до виконання внаслідок закінчення строку давності або на іншій законній підставі;

в) щодо особи, яку вимагають видати, на території Сторони, від якої вимагається видача, за той же злочин було винесено вирок або постанову про закриття провадження у справі, що набрали законної сили;

г) злочин відповідно до законодавства тієї чи іншої зі Сторін переслідується в порядку приватного обвинувачення (за скаргою потерпілого).

Прийом осіб, які видаються іншою державою, здійснюється, як правило, через контрольно-перепускні пункти Прикордонних військ України і оформляється спеціальним протоколом. При цьому обов'язкова присутність представників прокуратури і прикордонних військ.

У виняткових випадках, за погодження Генеральної прокуратури України з відповідними органами інших держав, прийом осіб, які видаються представниками правоохоронних органів, може відбуватися також за межами України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]