Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
766_g2d.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
2 Mб
Скачать

137. Визначення підсудності справ, які належать до компетенції декількох однойменних або різнойменних судів.

Однойменними є суди, які мають однакову родову (предметну) підсудність:

а) міжрайонні (окружні суди);

б) апеляційний суд Автономної Республіки Крим, обласні, Київський і Севастопольський міські суди;

в) військові суди регіонів і Військово-Морських Сил;

г) військові суди гарнізонів.

У разі об'єднання в одному провадженні кримінальних справ за обвинуваченням декількох осіб у вчиненні декількох злочинів, коли ці справи підсудні двом або декільком однойменним судам, справу розглядає той суд, у районі діяльності якого було порушено кримінальну справу або закінчено досудове слідство чи дізнання (ст. 39 КК).

Питання про те якому саме з двох або декількох суді» направити справу, вирішує прокурор або його заступник, який

затвердив обвинувальний висновок, враховуючи те, в районі діяльності якого суду проживає більшість обвинувачених, потерпілих та свідків.

Різнойменними є суди, які мають різну родову (предметну) підсудність: наприклад, районний (міський) і апеляційний суд.

Якщо одна особа або група осіб обвинувачуються у вчиненні декількох злочинів, справи про які підсудні різнойменним судам, то справу розглядає вищестоящий суд.

Якщо одна особа або група осіб обвинувачується у вчиненні декількох злочинів і справа хоча б про одну з них про один із злочинів підсудна військовому суду, то справу розглядає військовий суд.

При обвинуваченні групи осіб у вчиненні одного або декількох злочинів, ідо не є військовими злочинами, якщо справа хоча б одного з обвинувачених підсудна загальному суду, справу щодо всіх обвинувачених розглядає загальний суд (ст. 40 КПК).

Правила про передачу справи на розгляд вищестоящого суду або військового суду мають на меті не допустити виділення справ, що може завдати шкоди всебічному, повному та об'єктивному їх дослідженню и вирішенню, а також не допустити розгляду справ з перевищенням компетенції суду за ознаками родової (предметної) чи спеціальної підсудності.

138. Направлення справи за підсудністю

При попередньому розгляді справи суддею, він насамперед визначає, чи підсудна справа суду, на розгляд якого вона надійшла від прокурора або з іншого суду (ч. 3 ст. 249 КПК).

Питання про передачу справи в інший суд може виникнути у двох випадках:

1) якщо кримінальна справа непідсудна даному суду,

2) якщо її доцільно розглянута в іншому суді, якому вона як правило, не підсудна.

Суддя при попередньому розгляді справи, встановивши, що кримінальна справа не підсудна даному суду, надсилає її за підсудністю, про що виносить постанову.

Якщо підсудність справи іншому однойменному суду виявилася на судовому засіданні, суд продовжує розгляд справи, коли це не може зашкодити повноті та об'єктивності дослідження обставин справи. Коли ж цього не можна забезпечити суд надсилає справу за підсудністю, про що суддя виносить постанову, а суд - ухвалу. У випадку, виявлення в судовому засіданні, що справа підсудна вищестоящому суду, а не військовому суду, надсилає її за підсудністю.

Передача до нижчестоящого суду, справи початої розглядом у судовому засіданні вищестоящого суду, не допускається (ст. 41 КПК).

Передача кримінальної справи від одного суду, якому вона підсудна, до іншого однойменного суду допускається до початку її розгляду на судовому засіданні також за мотивами доцільності. Така передача допускається з метою забезпечення найбільш об'єктивного і повного розгляду справи, а також виховного впливу судового розгляду. Це можливе тоді, коли більшість свідків у справі знаходиться на території діяльності іншого однойменного суду або коли там проживає чи працює обвинувачений (ч. 1 ст. 38 КПК).

Необхідність передачі справи в інший однойменний суд може виникнути і в інших випадках, а саме:

1) якщо у справі заявлено відвід або самовідвід від головуючого чи іншого судді і можливості замінити їх іншим суддею немає;

2) коли головуючий у справі вже брав участь у її розгляді, а можливостей сформувати новий склад суду після скасування вироку у даного суду немає;

3) якщо суд, якому підсудна справа, малочисельний і зайнятий розглядом іншої справи протягом тривалого часу.

Питання про передачу справи з одного районного (міського), міжрайонного (окружного) суду до іншого чи одного військового суду гарнізону до іншого в межах Автономної Республіки Крим, однієї області, міст Києва і Севастополя, одного військового регіону чи Військово-Морських Сил вирішує голова відповідно Верховного Суду Автономної Республіки Крим, обласного, Київського і Севастопольського міських судів, голова військового суду регіону, Військово-Морських Сил.

Питання про передачу справи до суду іншої області або військового суду, міжобласному суду або військового суду іншого регіону вирішує Голова Верховного Суду України чи його заступник (ст. 38 КПК).

Спори про підсудність між судами не допускається. Кримінальну справу надіслану з одного суду до іншого останній повинен прийняти до свого провадження, якщо при цьому не перевищується його компетенція.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]