Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pos_bnik.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
25.61 Mб
Скачать

Розробка схеми фінансування

Потреба в капіталі визначається на підставі даних, що відображуються у звіті про рух грошових коштів (“Кэш-фло”). Баланс готівки представлений в останньому рядку таблиці “Кэш-фло” і демонструє прогнозований стан розрахункового рахунку підприємства на кожний момент його діяльності. Негативне значення залишку на розрахунковому рахунку в будь-який період часу означає, що підприємство не має у своєму розпорядженні необхідної суму грошей для реалізації проекту. При таких обставинах для здійснення задуманих планів необхідно забезпечити фінансування проекту із зовнішніх джерел. Існує два основних види джерел фінансування: внески інвесторів, що претендують на доходи підприємства; позики, отримані на умовах оплати фінансових ресурсів і повернення їх у встановлений термін.

Вибір між акціонерним і позиковим капіталом визначається стратегією розвитку підприємства.

У кожному разі, при розробці плану фінансування необхідно вирішити наступні завдання:

1. Забезпечити надходження коштів в обсязі, що є достатнім для реалізації проекту. Тобто, баланс коштів повинен бути негативним у кожен момент діяльності підприємства.

2. Не допускати залучення капіталу, що перевищує потреби фінансування проекту, щоб обмежити витрати на оплату фінансових ресурсів (виплати відсотків і дивідендів).

Таблиця 5.4.6. Прогнозні фінансові розрахунки

Найменування

2007 р.

2008 р.

2009 р.

2010 р.

2011 р.

Надходження

від продажів

95 325,00

1 246 000,0

1 133 900,0

1 280 000,0

1 280 000,0

Сумарні прямі витрати

6 129,07

83 639,78

78 610,44

84 649,94

84 649,94

Сумарні

постійні витрати

22 800,00

273 600,00

273 600,00

273 600,00

273 600,00

Податки

34 872,78

453 566,46

415 881,43

465 599,11

465 599,11

Інші витрати підготовчого періоду

77000

-

-

-

-

Позики

168 999,12

-

-

-

-

Виплати в погашення позик

168 999,12

-

-

-

-

Виплати відсотків по позиках

20994,91

-

-

-

-

Баланс готівки на початок періоду

-

609 521,14

641 044,29

1 076 238,0

1 442 046,2

Баланс готівки на кінець періоду

280 851,26

641 044,29

1 076 238,0

1 442 046,2

1 898 197,1

3. Реально оцінювати вартість капіталу, що притягнуто. При цьому можна спиратися на пропозиції конкретних інвесторів, або дані аналізу фінансового ринку. В останньому випадку, для створення схеми фінансування проекту привабливої як для інвесторів, так і для підприємства, необхідно враховувати прибутковість і надійність різних фінансових інструментів, які можуть розглядатися у якості альтернативних фінансових вкладень.

4. Передбачити несприятливі сценарії, при яких потреба у фінансуванні може виявитися більшою за розраховану в результаті росту інфляції, виникнення додаткових витрат, або дії інших факторів.

Діалог “Позики” (Кредити) призначений для опису схеми залучення позикового капіталу для фінансування проекту.

Діалог “Позики” відкривається натисканням однойменної кнопки в розділі “Фінансування”.

У представленій тут таблиці міститься перелік кредитів. Нижня частина діалогу призначається для опису умов видачі, повернення й виплати відсотків по кожному кредиту.

Перелік кредитів. Для формування в таблиці переліку кредитів можна скористатися клавішами Insert й Delete, або спливаючим меню, що з’являється після натискання правої кнопки миші на полі таблиці. Вибір команди “Додати” приводить до появи в таблиці нового рядка, у якій як назва кредиту вказується: “Кредит №”.

У всі осередки нового рядка необхідно ввести дані, що визначають загальні характеристики кредиту: “Назва”, “Дата”, “Сума” (грн. або $US), “Строк”.

Назва вказує найменування кредитора. Кредитор є одним з учасників проекту. У модулі “Доходи учасників” проводиться аналіз його доходів.

Дата визначає момент початку дії кредитного договору. Фактичні виплати за договором можуть вироблятися в різні моменти часу, але не раніше дати договору. При спробі введення дати, що виходить за межі періоду реалізації проекту, програма інформує про похибку.

Сума кредиту вказується в одній із валют проекту. Порядок її видачі і повернення описується в нижній частині діалогу.

Строк кредиту може вказуватися в днях, місяцях або роках. Для цього використаються відповідні позначення.

Розрахунок строку позики. Для визначення строку позики можна скористатися допоміжною функцією “Дата/Період”, що викликається зі спливаючі меню. Після вибору пункту меню “Дата/Період” відкривається вікно, у якому можна виконати розрахунок періоду, задавши дату закінчення договору або, навпроти, визначити дату завершення договору, указавши строк позики.

Тут у полі “Дата” відображається дата завершення кредитного договору, а в полі “Період” - строк договору в місяцях. При зміні значення одного з полів автоматично обчислюється значення іншого.

Виплати відсотків. Картка „Виплати відсотків” призначається для уведення даних про умови оплати кредитних ресурсів.

Надходження кредиту. Порядок надходження кредиту описується в картці „Надходження”.

Повернення кредиту. Умови погашення основної заборгованості за кредитом описуються в картці „Повернення”.

Оцінка дефіциту засобів. У процесі введення даних у діалозі “Позики” можна контролювати баланс коштів і величину дефіциту готівки. Після натискання кнопки “Дефіцит” програма виконує розрахунок проекту і відображує у вікні перегляду необхідну інформацію з таблиці “Кэш-фло”.

Підбір кредитів. Діалог „Підбір кредитів” призначається для автоматичного підбору схеми кредитування.

Безперечно, що для початку реалізації даного проекту потрібні грошові ресурси на закупівлю устаткування, на оплату оренди приміщення (у якому буде вироблятися продукція), на зарплатню працівникам і т.ін. У разі якщо ми не маємо стартового капіталу, починаються пошуки шляхів для ліквідації дефіциту коштів. Найкращим варіантом я вважаю - узяття у банку позики в об’ємі 168 999,12 грн., на період - 8 місяців, під відсоткову ставку - 25 %, при цьому надходження суми бажано одноразове. Процедура відбувається за допомогою вище висвітленого меню про підбір позики. Розрахунок по цієї позиці починаємо з першого ж місяця нашого проекту, і в такий спосіб ми ліквідуємо дефіцит коштів, що був запланований нами на початок проекту.

До розробки схеми фінансування проекту можна приступати лише після завершення формування інвестиційного плану і виробничої програми підприємства, коли визначені всі джерела надходжень і витрат.

Розділ “Фінансування” призначається для підготовки плану фінансової діяльності підприємства. Тут можна описати умови залучення фінансових ресурсів, порядок обслуговування заборгованості і розрахунків з акціонерами, а також визначити умови розміщення вільних коштів і використання прибутку підприємства.

Проблеми до застосування показників у практиці керування.

1. Фізичні процеси, якими управляє менеджер, поділені в часі з тими наслідками, які вони викликають у вигляді руху грошей і фінансових результатів. Тому причинно-наслідковий зв’язок між прийнятим на часі рішенням і наступними фінансовими показниками не завжди ясно простежується.

2. Організація - це сукупність взаємозалежних процесів. Поліпшення результатів на одній ділянці роботи може привести до погіршення показників в іншому місці, якщо не розглядати підприємство як систему.

3. Показники, на які спирається і якими керується у своїй діяльності менеджер, розрахувати досить складно.

Ці проблеми успішно вирішуються за допомогою комп’ютерної моделі. Вона дозволяє на етапі ухвалення рішення одержати прогноз майбутніх показників діяльності підприємства і проаналізувати залежність очікуваних результатів від параметрів передбачуваної діяльності.

Для прийняття управлінських рішень в систему вмонтовано зручну фінансову модель, яка функціонує на основі уведених даних до різних складових доходів і витрат. Тобто, система Project Expert автоматично розрахує всі необхідні показники діяльності підприємства і запропонує засобу для всебічного аналізу. Зауважимо, що одержання таких фінансових звітів і показників без допомоги комп’ютерної моделі було б дуже складним завданням і вимагало б великих витрат праці.

У моделі, створеної за допомогою Project Expert можуть бути визначені сотні і навіть тисяча різних параметрів. Програма дозволяє проаналізувати вплив кожного з них на діяльність підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]