Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pos_bnik.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
25.61 Mб
Скачать

Прогнозування і аналіз попиту

Для проведення прогнозних розрахунків необхідно мати дані про конкретні значення параметрів. На першому етапі організуємо інформацію на підставі застосування статистичних методів, або експертного оцінювання. Вважаємо, що середній коефіцієнт зростання доходів складає 1,15 (15% зростання за рік). Коефіцієнт зростання кількості сімей з підвищеним культурним рівнем змінюється на 0,8% (1,008). Тоді із St = St-1. , де: t - інтервал часу, St і St-1 – річний обсяг попиту,  - коефіцієнт який враховує вплив факторів, будемо мати:  = 1,15 . 1,008  1,16.

Приклад. Припустимо, що попит на товар у базовий період склав S0 = 5000 од. При базовій ціні 3000 грн. Тоді при фіксованій ціні попит визначиться: St = 1,16. St-1. Тобто S1 = 5800; S2 = 6287; S3 = 7804.

Що станеться з функцією попиту в умовах зміни цін? Спираючись на статистичні дані про вплив зростання цін на рівень попиту, приймемо коефіцієнт еластичності = 0,3. Це означає, що з підвищенням ціни на 10% очікується зниження річного обсягу попиту на 3%. Але це слушно, доки ціна не перевищить певну межу. Скористаємось формулою St(Р) = St-1 . Jt-b , де S(Р) i St-1 – об’єм попиту в інтервалі часу t і в попередньому інтервалі ; Jt – індекс цін, що дорівнює відношенню ціни Рt до базової Рt-1; b – коефіцієнт еластичності (припустимо, b = 0,3). Нехай доля ринку фірми на початку дорівнювала 20%, але із збільшенням виробництва товару конкурентами і зростанням частки імпорту упродовж 3-х періодів, на які планується, вона щорічно буде знижуватись на 2%.

Маємо залежність для визначення частки ринку: ,

де: - частка ринку фірми на період t;

- частка у базовий період, ;

- коефіцієнт зміни;

.

При таких умовах ринковий попит визначатиметься:

; =,

тому ;

Природно, що виконавець може змінювати вхідні параметри в залежності від ситуації, що склалася і отриманих нових даних. Крім того, можна розрахувати різноманітні варіанти і вибрати з них той, який найбільш адекватно віддзеркалює ринкову реальність.

Функція попиту, яка зображує залежність попиту на товари або послуги від декілька факторів

(ціни рівня прибутку населення, сезонності, конкуренції)

Приклад. Розрахувати величину попиту на товар j у натуральному і вартісному виразі у перший, після базового, період часу (t=1) при таких вхідних параметрах:

  • величина попиту на товар j у базовий період. од.

  • ціна одиниці товару j у базовий період Р грн.;

  • очікувана ціна товару j у наступному місяці Р грн.

  • коефіцієнт еластичності ціни -  = 0,35;

  • коефіцієнт еластичності добутку b = 0,3;

  • середній добуток сім’ї у наступному періоді очікується -Д(1) = 1600 грн.

  • коефіцієнт інфляції К = 1,05;

  • частка ринку у наступний період буде зростати на 20% - d = 1,2;

  • ринок звужується завдяки перенасиченості товаром - Кrj = 0,95. .

Здобуток буде дорівнювати: V=1001104=110,4 тис.грн. Таким чином, величина попиту в термін прогнозу оцінюється у 1100 одиниць товару j, а здобуток, який очікується у 110,4 тис.грн.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]