Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pos_bnik.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
25.61 Mб
Скачать

Вибір організаційно-правової форми і структури органів управління підприємством

Організаційно-правова форма підприємства визначає правовий статус, структуру органів управління підприємства, можливі джерела формування капіталу і особливостей його поточної діяльності. Оскільки вибір організаційно-правової форми підприємства обумовлено багатьма об’єктивними і суб’єктивними факторами, які не оговорені в початкових даних до курсової роботи, студент може самостійно задатися необхідними початковими параметрами і обрати за своїм бажанням одну із можливих форм організації, що створюється і передбачених кодексом України.

При виконанні курсової роботи доцільно проаналізувати особливості організації підприємства для різних організаційно-правових форм (різного виду товариства, акціонерні об’єднання відкритого і закритого типу і інші). При проведенні аналізу слід акцентувати увагу на специфіці правового статусу, характері відповідальності учасників (засновників) по зобов’язанням підприємства, джерелам формування майна підприємств, заснованих на різних організаційно-правових формах.

У пояснювальній записці треба зробити співставлення вказаних форм і надати розгорнуте обґрунтування вибору конкретної форми для підприємства, що створюється.

Виробнича структура характеризується складом виробничих підрозділів організації, що проектується і взаємозв’язків між ними. Для виробничої організації основними структурними підрозділами є цехи (основні, допоміжні, обслуговуючі і т.д.), а для цеха - дільниці. Виробнича структура зображується у вигляді схеми із вказівкою взаємозв’язку структурних підрозділів і характеристикою їх взаємозв’язків.

У відповідності із обраною організаційно-правовою формою підприємства студент встановлює склад і структуру органів управління, керуючись Громадянським кодексом України. В даних методичних вказівках наступні розрахунки стосуються акціонерного товариства. Якщо студент обере іншу організаційно-правову форму підприємства, то він повинен внести в ці розрахунки відповідні корективи.

В даному розділі повинна бути проведена схема, на якій зображуються усі ланки управління об’єктом, що проектується. До поняття „ланка упарвління” віднесено як функціональні структурні підрозділи, що виконують різноманітні функції управління (відділи, бюро і т.ін.), так і керівники, що здійснюють керівництво і координацію діяльності декількох структурних підрозділів (директор, його заступники, начальники цехів і їх заступники, начальники змін і т.ін.).

Якщо об’єктом проектування є підприємство, то приводиться укрупнена схема управління усім підприємством і окремо детальна схема управління об’єктами основного виробництва, яка в подальшому використовується для розрахунку чисельності ІТР і службовців.

Якщо об’єктом проектування є цех або дільниця, то наводиться лише загальна схема управління цехом (дільницею), до складу якого входить об’єкт, що розглядається.

Для визначення чисельності управлінського персоналу і спеціалістів (Чс), а також допоміжних робітників (Чд) слід виходити з очікуваних об’ємів роботи, що виконується кожним із цих категорій робітників.

Для забезпечення прийнятного рівня накладних витрат необхідно дотримуватись принципу доцільності чисельності спеціалістів і допоміжних робітників. Обраний склад робітників цих категорій повинен забезпечувати безсумнівну керованість колективом і створювати умови для високопродуктивної праці основних робітників: надання надійно працюючого обладнання і інструментарію, додержання санітарно-гігієнічних норм і своєчасна доставка на робоче місце технічної документації, комплектації, матеріалів і т.ін.

При виконанні курсової студент повинен вирішити основні питання, пов’язані з організацією управління. Враховуючи, що в сучасних умовах значна кількість підприємств це - малі і середні, де розрахункова чисельність основних робітників не перевищує декількох десятків, доцільно обмежитись таким складом спеціалістів: керівник підприємства, інженер-технолог (операційний менеджер), маркетолог, бухгалтер-економіст, технік, секретар.

При незначній чисельності спеціалістів необхідно забезпечити їх взаємозамінність в період відпуски, хвороб і відряджень.

Посадові обов’язки, права спеціалістів і службовців оговорюються у посадових інструкціях, ознайомлення з якими є обов’язковою процедурою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]