Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pos_bnik.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
25.61 Mб
Скачать

Розміщення обладнання і планування приміщень

Чинники, які впливають на вибір оптимального розміщення обладнання:

  1. Мета і критерії оцінки проекту. Основні критерії розміри площі і відстань, які потрібно долати між елементами виробництва;

  2. Попит на вироби або послуги;

  3. Вимоги, до процесу, що враховують кількість операцій і обсяги матеріальних потоків;

  4. Просторові вимоги при розміщенні елементів в приміщенні;

  5. Просторова доступність в межах самої споруди.

Зберіть ці вхідні, класифікуйте їх за призначенням. Проведіть аналіз даних і оберіть один із способів для розробки проекту розміщення:

а) технологічний, коли однакове обладнання групується за технологічними операціями (ознаками);

б) прикметний принцип, коли обладнання вишикується по напряму технологічних операцій, через які проходять вироби;

в) принцип групової технології – обладнання групують для виконання операцій з декількома виробами, які однорідні за конструктивно-технологічними ознаками;

г) принцип обслуговування нерухомого об’єкту, що застосовується при відносно невеликій кількості одиниць продукції, але складної.

Наведіть інструментарій реалізації обраного способу – інформація, методи, графіки, матриці, циклограми, що притаманні конкретній ситуації (реальній організації). Розрахуйте економічні і виробничі параметри. Як приклад, використайте потокову збіркову лінію (див. додатки: розд. 4.1, приклад 5.1). В цьому випадку задача зводиться до встановлення термінів операцій таким чином, щоб кожний робітник виконував стільки операцій, скільки можливо виконати за такт при умові, що простої будуть мінімальними. Перелік необхідних розрахунків включає:

1. Розробку графа послідовності виконання операційних елементів;

2. Визначення такту потокової лінії:

С=Т/V, де: Т – денний термін робочого періоду, годин;

V – обсяг денного виходу продукту.

3. Визначення теоретично-мінімальної кількості робочих місць:

, де: С - такт потокової лінії;

4. Визначення послідовності виконання операційних елементів на робочих місцях і формування операцій;

5. Визначення терміну операцій для першого робочого місця, додаючи елементи і робочі блоки по одному до тих пір, доки загальний час виконання операції не дорівнюватиме такту поточної лінії, або доки стане неможливо додати будь-які елементи через обмеження у часі, або послідовності виконання. Цю процедуру потрібно повторити для другого, третього і послідуючих робочих місць;

6. Оцінку ефективності:  =(Т/ N)· С;

7. Якщо ефективність недостатня, слід провести повторні розрахунки, прийнявши інші правила формування операцій.

2.2 Проектування продукту і виробничого процесу Розробка нового продукту і вибір технологічного процесу.

Опишіть етапи створення проекту, при цьому зосередьте увагу на основних (на ваш погляд) видах діяльності серед інших бізнес-функцій.

Перша фаза - розробка концепції. Зробіть перелік видів потрібної інформації відносно можливостей збуту, умов конкуренції, технічних можливостей і вимог до продукту, охарактеризуйте стан ринку (ємність). На підставі аналізу дайте пропозиції до програми проекту і її реалізації.

Друга фаза - інженерна розробка. Опишіть задачі і функції цієї фази. Якому підходу, моделі слід віддати перевагу (фізичної, комп’ютерної) і чому? Чи потрібне в конкретному випадку тестування? Зробіть висновки.

Третя фаза - експериментальне виробництво. Опишіть послідовність операційних і маркетингових дій.

Четверта фаза - нарощування виробництва. Які підстави і можливості має підприємство для нарощування виробництва? Що для цього потрібно і що заважає?

Опишіть типи технологічних процесів. Під проект оберіть конкретний технологічний процес. Розрахуйте і наведіть графік беззбитковості, спираючись на проектні розрахунки (див. додатки - розділ - 4.2, 5.3 ).

При аналізі діяльності підприємства зосередьте увагу на окремих процесах, якщо через них проходять якісь матеріали або комплектуючі.

Аналіз повинен включати відповіді на такі питання до визначення потужності процесу: чи є потужність збалансованою за всіма складовими процесу? Як змінюється вартість одиниці виробу при умові різних потужностей? Для відповіді наведіть конкретні розрахунки і приклади.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]