Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pos_bnik.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
25.61 Mб
Скачать

Форми контролю процесу проходження практики

Індивідуальне завдання видається керівником дипломної роботи і спрямоване на її підготовку, зокрема збір і опрацювання планово-нормативної, первинної та статистичної інформації, проведення спостережень, соціологічних досліджень тощо.

Студент на підставі консультаційної допомоги керівника і представника організації складає поетапний графік проходження практики за темами і розділами проходження практики. Студент щоденно занотовує найменування і обсяг виконаної роботи в робочий зошит, який періодично перевіряється керівником практики.

По закінченню терміну проходження практики студент подає звіт з практики для рецензування керівнику. До звіту додається відгук керівника і щоденник. В такому вигляді матеріали здаються на кафедру. Обсяг звіту не повинен перевищувати тридцять сторінок.

Загальне оформлення звіту повинно відповідати вимогам нормо- контролю. Копії наведених у звіті документів мають бути завірені підписом відповідальної особи та печаткою підприємства. Загальна оцінка практики виставляється на підставі рекомендації керівника і за результатами захисту студентом звіту перед комісією.

Розділ 4 допоміжні матеріали до курсового проектування і виробничої практики з питань застосування аналітичних і графічних методів

4.1 Математичні методи аналізу і вирішення проблеми Експоненціальне виважене середнє

Метод розглядає ряди зважувань, що зменшуються у часі по експоненціальному закону: .

Сума даного ряду досягає одиниці, а члени зменшуються з часом, якщо . На підставі цих терезів експоненціально виважене середнє ряду ut буде: (1). В еквівалентній формі (2).

На підставі цього виразимо ut через інші члени послідовності і отримаємо (3).

Сума членів обмежених є ut-1, тому підставляючи ut-1 в рівняння (2) отримуємо експоненціальне співвідношення: , що і буде рівнянням, яке визначає просте експоненціально виважене середнє.

Для зручності застосування наведеного підходу можна скористатись табличною схемою із якої алгоритм прогнозування попиту за методом експоненціального виваженого середнього виглядає, на наш погляд, більш привабливо (табл..4.1).

Експоненціальне згладжування

Широко застосовується в комп’ютерних програмах, при замовленні розробок фірмами роздрібної торгівлі, сервісних агенціях. Для застосування методу потрібні такі дані: дані останнього прогнозу, поточний попит, константа згладжування - , де: n – кількість періодів усереднення. , де: - прогноз на період t; - прогноз для попереднього періоду; - фактичний попит у попередньому періоді.

Таблиця 4.1 Приклад розрахунку прогнозу за методом експоненційно виваженого середнього

Показники

Місяці

1

2

3

4

5

6

1. Попит поточного місяця

5

6

4

7

4

5

2.Попередній прогноз

поточного місяця

6,0

5,8

5,84

5,48

5,78

5,42

3. αdt

1,0

1,2

0,8

10,4

0,8

1,0

4.(α – 1) ut-1

4,8

4,64

4,68

4,38

4,62

4,34

5. Поточний прогноз на

наступний місяць: ut=αdt(α-1)ut-1

5,8

5,84

5,48

5,78

5,42

5,34

6. Похибка поточного прогнозу

ε = dt - ut-1

- 1

0,2

-1,84

1,52

-1,78

-0,42

7. Кумулятивна сума квадратів

похибок: ∑ε2t

1,0

1,04

4,43

6,74

9,91

10,09


Трендові ефекти при експоненціальному згладжуванні

Потрібно мати на увазі, що в першому періоді виникає проблема початкового значення тренду. Його слід вибирати з передбачення, що спирається на факти, або орієнтовно розрахувати за даними, які отримані у попередні періоди по аналогічній продукції.

; ; ,

де: - експоненціально згладжений прогноз на період t;

- експоненціально згладжений тренд на період t;

- прогноз, що включає тренд на період t;

- прогноз, що включає тренд попереднього періоду t;

- фактичний попит у попередньому періоді;

- константа згладжування прогнозу;

σ - константа згладжування тренду.

Приклад. Нехай початковий прогноз одиниць виробів. Тренд ; ; . Розробити прогноз на наступний термін при умові, що значення фактичного попиту дорівнює 115 од., а його прогнозне значення 100.

;

;

;

Якщо значення фактичного попиту буде дорівнювати 120 замість 121, то процедура повторюється і прогноз на наступний період зміниться:

; ;

.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]