Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pos_bnik.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
25.61 Mб
Скачать

Економічне обґрунтування створення підприємства

Для створення нового підприємства потрібно сформувати початковий капітал, необхідний для придбання виробничих фондів і організації процесів виробництва продукції. Початковий капітал утворюється за рахунок засобів засновників (акціонерів) підприємства. При недостатності цих засобів для придбання виробничих фондів в свою власність або з міркування економічної вигоди підприємство може частково або повністю орендувати необхідне устаткування і приміщення, а також привертати грошові кредити.

На підставі розрахунків необхідних розмірів початкового капіталу студент самостійно ухвалює рішення про доцільність і можливість придбання у власність устаткування і приміщень, їх повній або частковій оренді, а також про залучення кредитних засобів.

В процесі виробничої діяльності підприємство несе поточні витрати, що визначають собівартість продукції, яка виробляється.

Одержана від реалізації продукції виручка використовується для відшкодування поточних витрат, сплати податків, розрахунків із кредиторами, проводяться інші платежі відповідно до чинного законодавства. Залишки у вигляді чистого прибутку, надходять у безпосережнє распорядження підприємства, залишається в його і використовується для розвитку організації, стимулювання і поліпшення умов праці персоналу, виплат засновникам (акціонерам).

Співвідношення сукупних доходів і витрат підприємства визначатиме економічну доцільність його створення.

З урахуванням зроблених зауважень для економічного обґрунтування створення підприємства в курсовій роботі потрібно провести розрахунки розмірів початкового капіталу, собівартості продукції, що випускається і прибутку по двох варіантах технологічного процесу виготовлення виробів. На основі отриманих результатів дається оцінка економічному ефекту і здійсненому вибору економічно ефективного варіанту організації підприємства.

Розрахунки об’єму початкового капіталу

Величина початкового капіталу визначається як сума різних видів капітальних вкладень, що необхідні для створення і організації виробництва на новому підприємстві. Показник розраховується по формулі: КП = КПР + Коф + Кос , де: КПР - передвиробничі витрати; Коф - капітальні вкладення до основного виробничого фонду; Кос - одноразові витрати для створення первинного запасу матеріальних ресурсів.

У передвиробничі витрати - КПР включаються витрати, що необхідні для проведення маркетингового аналізу, наукових досліджень, дослідно-конструкторських, технологічних, проектних і інших видів робіт із створення підприємства і організації виробництва нового продукту. У курсовій роботі передвиробничі витрати приводяться в завданні загальною величиною як ціна придбання комплекту технічної документації до організації процесу виготовлення продукції по кожному із варіантів технологічного процесу.

Розрахунок передвиробничих витрат (витрат на розробку) можна обмежити визначенням кошторису витрат на дослідно-конструкторські роботи (ДКР), що включають заробітну платню (основну і додаткову) персоналу, що виконує роботи, відрахування на соціальні потреби, витрати на матеріали, закупівельні вироби і напівфабрикати для виготовлення макетів і дослідних зразків, витрати на утримання і експлуатацію машин і спецобладнання (амортизація, витрати на ремонт, електроенергію, допоміжні матеріали), цехові і загальнозаводські витрати.

У даному курсовому проекті передвиробничі витрати рекомендується приймати в межах 15-25% від вартості устаткування (див. форму 7).

До основних виробничих фондів відносяться засоби праці, які функціонують у сфері виробництва протягом тривалого часу і, поступово зношуючись, переносять свою вартість на собівартість виготовлення продукції. Основні виробничі фонди включають будівлі, споруди, передавальні пристрої, машини і устаткування, транспортні засоби, виробничий і господарський інвентар, необхідні для випуску продукції. Капітальні вкладення є одноразовими витратами, які утілюються у вартості основних фондів виробничого і невиробничого призначення.

У складі капітальних вкладень виділяються прямі КПР, зв’язані КЗПР, супутні KСПР, витрати на проведення науково-дослідних робіт Кндр і охорону навколишнього середовища Кохор: К = Кпр + К зпр + Kспр+ Кндр + Кохор.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]