Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
praktikum_strategichne_upravlinnya_pid-om.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
8.9 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

Державний вищий навчальний заклад «херсонський державний аграрний університет» Кафедра менеджменту організацій

А.І Соловйов, Т.В. Федорова

СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДЛЯ ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ СТУДЕНТІВ

ЕКОНОМІЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ

СПЕЦІАЛЬНОСТІ «ОБЛІК І АУДИТ»

ХЕРСОН 2010

УДК: 658 (075)

Розглянуто і схвалено на засіданні кафедри менеджменту організацій ДВНЗ «ХДАУ» (протокол № __ від ___ вересня 20___ року)

Рекомендовано до друку Навчально-методичною комісією спеціальності “Менеджмент організацій” економічного факультету ДВНЗ «ХДАУ» (протокол № __ від ___ вересня 20___ року)

Рецензенти:

Миколайчик Н.С. – доктор економічних наук, професор кафедри менеджменту і маркетингу Херсонського національного технічного університету

Галат Л.М. – кандидат економічних наук, завідуюча кафедрою економіки підприємства ДВНЗ “Херсонський державний аграрний університет

Соловйов А.І., Федорова Т.В.

Стратегічний менеджмент: Навчально-методичні рекомендації для практичних занять студентів економічного факультету спеціальності «Облік і аудит» – Херсон: РВВ "Колос" ХДАУ, - 2010. -

ISBN

Навчально-методичні рекомендації розроблені для підготовки до практичних занять з дисципліни "Стратегічне управління підприємством", роботи на них і позааудиторної індивідуальної роботи. У ньому наведено тему, мету, навчальні запитання до кожного практичного заняття, систему ділових ігор, ситуаційних вправ, розрахункових задач, тренувальних і контролюючих завдань, переліки знань і умінь, які повинні набути студенти в результаті роботи на заняттях, а також систему навчальних завдань для позааудиторної індивідуальної роботи студентів.

Навчально-методичні рекомендації призначені для використання у навчальному процесі ДВНЗ «Херсонський державний аграрний університет» при підготовці студентів економічного факультету зі спеціальності «Облік і аудит». Може використовуватись при вивченні дисциплін управлінського спрямування на будь-якій іншій спеціальності, а також у системі підвищення кваліфікації, перепідготовки та одержання післядипламної освіти.

УДК: 658 (075)

С оловйов А.І. , 2010

Федорова Т.В., 2010

ЗМІСТ

ПЕРЕДМОВА

КОНТРОЛЬ ЗНАНЬ СТУДЕНТІВ З ВИКОРИСТАННЯМ МОДУЛЬНО-РЕЙТИНГОВОЇ СИСТЕМИ

МЕТОДИЧНІ РОЗРОБКИ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

1

Еволюція розуміння та передбачення майбутнього підприємств

2

Середовище господарської організації

3

Визначення конкурентоспроможності підприємства

4

Стратегічне управління як реалізація цільового підходу

5

Методи побудови стратегій та формування «Стратегічного набору»

6

Загальні та загальноконкурентні стратегії

7

Продуктово-товарні стратегії

8

Функціональні та ресурсні стратегії підприємства

9

Організаційне забезпечення стратегічного управління і внесення змін в організаційні структури управління (ОСУ)

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРА

ПЕРЕДМОВА

Подальший розжиток самостійності підприємств, формування ринкових відносин, структурна перебудова аграрного сектору економіки країни та інші зміни потребують нових підходів до управління підприємствами. Значне місце при цьому займає стратегічний менеджмент.

Практичне вирішення проблем, пов'язаних з необхідністю забезпечення існування підприємства не тільки сьогодні, а й у перспективі, залежить від ступеня засвоєння методології і методів стратегічного менеджменту.

Стратегічний менеджмент є концепцією інтегрально-цільового підходу до діяльності підприємства, що дозволяє:

  • порівнювати цілі розвитку підприємства, що відображають орієнтацію його в адаптації до зовнішнього середовища (які знаходять вираз у діях щодо уникнення загроз і розвитку можливостей) з потенціалом, який є в наявності і якого можна досягти;

  • проводити процес формулювання стратегії відповідно до внутрішніх та зовнішніх можливостей розвитку підприємства в досягненні цілей;

  • організовувати діяльність підприємства щодо досягнення цілей на основі забезпечення виконання розроблених стратегій.

За допомогою стратегічного менеджменту на підприємствах з'являється можливість вирішення комплексу проблем, пов'язаних з цілеспрямованою переорієнтацією підприємств на: випуск продукції нової номенклатури та асортименту; впровадження та використання найновіших технологій; оволодіння комплексним управлінням НДДКР; формування виробничого потенціалу, необхідного для досягнення стратегічних цілей; перебудову виробничої структури; розвиток спеціалізації та кооперації у сфері збуту та обслуговування споживачів; розвиток маркетингу та ін. -тобто всього того, що має сприяти розвитку підприємства.

Ринкова економіка формує нові вимоги до підприємства. Вони обумовлюються не тільки наявністю конкуренції та високими вимогами до якості товарів, але й необхідністю гнучко реагувати на зміни ринкової ситуації, яка не завжди сприяє процвітанню підприємства. Успіх підприємства залежить від здатності передбачати і змінювати структуру виробництва і управління, розробляти і вводити у виробництво нові види продукції, щоб досягти найбільшого ефекту і забезпечити існування підприємства у довгостроковій перспективі.

Зарубіжні та вітчизняні підприємства мають багатогранний і специфічний досвід стратегічного управління, який постійно поновлюється. Програма курсу побудована на узагальненні цього досвіду.

Сучасні вимоги до підготовки менеджерів передбачають здобуття основних практичних вмінь та навичок ще на студентській лаві, оскільки в практичному менеджменті немає універсальних рішень, які слушні для різних ситуацій, персоналу, стилю керівництва.

Набуття практичних навичок висококваліфікованого фахівця розпочинається з активної і результативної роботи студента на практичних заняттях з дисциплін, продовжується під час проходження ним цілої системи взаємопов’язаних практик - навчальних, виробничих, фахових, переддипломних, - і, головне, ніколи не завершується, оскільки, по закінченні університету фахівцю доведеться постійно вдосконалювати сформовані раніше й набувати нові уміння.

Однією з важливих складових практичної підготовки майбутніх фахівців є робота над формуванням низки умінь, які студенти повинні набути в результаті вивчення дисципліни “Стратегічний менеджмент”.

Практичне заняття є одним з основних видів навчальних занять у вищих навчальних закладах. Це форма навчального заняття, при якій викладач організує детальний розгляд студентами окремих теоретичних положень навчальної дисципліни та формує вміння й навички їх практичного застосування шляхом індивідуального виконання студентом відповідно сформульованих завдань.

Проведення практичного заняття ґрунтується на попередньо підготовленому викладачем методичному матеріалі – тестах для виявлення ступеня оволодіння студентами необхідними теоретичними положеннями, наборі завдань різної складності для розв’язування їх студентами на занятті.

Практичне заняття включає проведення поточного (такого, що здійснюється викладачем під час повсякденної навчальної роботи) контролю знань, умінь та навичок, як необхідних компонентів умінь студентів, постановку загальної проблеми викладачем та її обговорення за участю студентів, розв’язування завдань із їх обговоренням, розв’язування контрольних завдань, їх перевірку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]