Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
praktikum_strategichne_upravlinnya_pid-om.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
8.9 Mб
Скачать

З висоти пташиного польоту ...

Однак Ігор із Сергієм розуміють, що прийшов час знову ґрун­товно проаналізувати ринкову ситуацію, визначитися з головними цілями компанії, правильно розподілити наголоси поміж різними напрямами діяльності. Задля «вивітрення» зайвої та прояснення важливої інформації друзі-партнери їдуть до аеродрому, сідають до свого літака й піднімаються високо над землею, де все навко­ло видно, як «на долоні», де події й факти сприймаються лише як окремі елементи великої мозаїки, яким слід так знайти місця в за­гальній картині, щоб досягти гармонії та збалансованості першо­чергового і другорядного, економічної доцільності та емоційно-морального задоволення.

Питання для обговорення та завдання

1. Сформулюйте місію компанії «Солди й К°». Чи змінювалася мі­сія компанії протягом її існування?

2. Сформулюйте ключові компетенції (сильні сторони) компанії.

3. Проведіть SWОТ-аналіз діяльності компанії.

4. Якої конкурентної стратегії дотримується компанія щодо кожного напряму діяльності? Відповідь обґрунтуйте.

5. За допомогою критеріїв матриці пакетного менеджменту (або матриці BCG) визначити в ній місце кожного напряму ді­яльності компанії та відповідно можливий вид загальнокорпо-ративної стратегії.

Додаток

Невідоме про відомі скобу та цвях

Надійний римський цвях і добротна металева скоба також римсько­го походження та виробництва — от і все, що знали європейці про крі­пильні деталі протягом тривалого часу. Ці речі були настільки гарні, зручні та прості у використанні, що, забезпечуючи римлянам економіч­ну й військову перевагу, використовувалися ходіння і багато сторіч піс­ля падіння імперії. Але залишимо цвяхи й античну геополітику, а уваж­ніше подивимося на сучасні кріпильні матеріали.

Класифікація

Кріпильні вироби й утворені ними сполучення прийнято розрізняти за наявністю або відсутністю різьблення, що, у свою чергу, може бути метричним або дюймовим і мати різноманітну форму. Кріпильні виро­би можуть бути роз'ємними і нероз'ємними, вимагати попереднього свердління або ні.

Крім того, кріпильні деталі можуть бути звичайними і спеціальни­ми, що виготовляються із спеціальних матеріалів. Важко навести яку-небудь чітку класифікацію кріплення. Ті самі кріпильні деталі можна використовувати по-різному; однакові за конструкцією, але виготовлені з різних матеріалів вироби належатимуть відноситися до різних класів. Крім того, забитий за допомогою молотка шуруп, залишаючись номі­нальне шурупом, по суті буде цвяхом; гвинт, закріплений за допомогою гайки, перетворюється в болт; дюбель-цвях, що пристрілюється з мон­тажного пістолета, є не дюбелем, а цвяхом.

Спеціалізація

Для більшості людей різноманіття кріпильних виробів вичерпується різними типами цвяхів, саморізів для гипсокартону, пластикових дюбе­лів і, можливо, металевих анкерів. Але варто відкрити каталог продук­ції кожного з виробників кріплення, як ви побачите десятки, а то й сотні різних провідних виробів іноді настільки мудрої конструкції, що спосіб їх застосування не очевидний без докладного опису. Не можна стверджувати, що конструювання нових кріпильних виробів знаходить­ся в авангарді наукової думки, але правильний вибір того чи іншого ти­пу кріплення вимагає певних знань. Іноді ними не володіють і будівель­ники. Ситуація ускладнюється і тим, що практично для кожної пари бу­дівельних елементів, що скріплюються, розроблений свій найкращий тип кріплення. Принцип: «1 + 1 = 3» є ледве чи не основою галузі.

Перше, що привертає увагу при знайомстві з повним каталогом, є чітка класифікація у сфері застосування. Елемент кріплення для поли­чок в інтер'єрі не годиться для установки віконних рам і тим більше -для кріплення навісних фасадів. Варто зазначити, що кріпильні вироби не обмежуються тими, що застосовуються в будівництві. До них нале­жить і автомобільне, залізничне й інше кріплення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]