Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
praktikum_strategichne_upravlinnya_pid-om.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
8.9 Mб
Скачать

Зародження та тенденції розвитку світового ринку аксесуарів для мобільних телефонів

Ринок мобільних аксесуарів на момент входження на нього ТОВ «КСК» характеризувався незначною кількістю конкурентів, слабкою поінформованістю споживачів про товар та був ненаси-ченим. Перші чохли пропонувалися виробниками мобільних теле­фонів під власними торговими марками. Мобільний телефон кош­тував близько $ 1000 і був атрибутом певного статусу. Оригінальні чохли від виробників мобільних телефонів також продавалися за досить високою ціною ($ 80—150), відрізнялися високим рівнем якості та використовувалися переважно як засіб захисту мобільно­го телефону від фізичних ушкоджень (див. додаток А). Особли­вість полягала в тому, що продукція — чохол — підходила на кіль­ка різних моделей телефонів. Це давало певні переваги для фірм, які реалізували цю продукцію. 11с потрібно було мати великий асортимент чохлів, а досить мати дві —три моделі, які охоплювали б всю модельну низку мобільних телефонів, що випускаються.

На етапі зародження масового попиту на мобільні телефони та аксесуари для них виробництво було започатковано в азіатському регіоні, де не потрібно було великих капіталовкладень, тому низь­коякісна дешева продукція швидко заполонила ринок аксесуарів для мобільних телефонів.

Поряд з пропозицією універсальних моделей на ринку аксесу­арів почав швидко зростати попит па продукцію, яка враховувала б індивідуальні особливості телефонів різних форм та конструк­цій. Це поклало початок поділу стратегічних пріоритетів у цій га­лузі на два напрями: перший -- випуск масового продукту за не­високою ціною; другий - - випуск якісної продукції різноманіт­них стилів з використанням нових конструкцій для кожної моделі мобільного телефону. На ринок мобільних аксесуарів дешеву продукцію поставляють Мексиканський, Турецький, Азіатський регіони. Італійські, українські та російські виробники орієнтовані на випуск індивідуального чохла.

Основні складові розвитку

Саме в цих умовах відбувалося становлення та вихід на ринок ТОВ «КСК». Для організації власного виробництва чохлів потріб­но було мати порівняно невеликий капітал, а висока прибутко­вість галузі забезпечувала її рефінансування для подальшого роз­витку. Вітчизняний ринок також сприяв розвитку компанії, які й змогла вдало використати її управлінська команда.

Головне завдання полягало в налагодженні стабільної роботи операційної системи. На той час в Україні не існувало ні відпра­цьованої технології виготовлення аксесуарів для мобільних теле­фонів, ні стандартів обробки первинної сировини (в першу чергу шкіри), ні спеціального інструменту для розкрою матеріалів. Пер­шочергові рішення спрямувалися на забезпечення операційної си­стеми кваліфікованим персоналом, сировиною та обладнанням.

Персонал

Враховуючи те, що галузь знаходилася на стадії зародження і фахівців необхідної кваліфікації не існувало, всі рішення щодо за­безпечення виробництва працівниками мали критичне значення. Високий рівень розвитку взуттєвої промисловості за часів колиш­нього СРСР дозволив керівникам ТОВ «КСК» відібрати спеціалістів з пошиття взуття. Для налагодження технологічного процесу були залучені спеціалісти-технологи з підприємств легкої промисловості.

Сировина

Для виробництва чохлів необхідні три основні види сировини: шкіра, плівка та фурнітура (скоба — кріплення на пояс, напівкільце для ремінця, шнурок, кліпса тощо). Свої потреби у сировинних ресурсах компанія ТОВ «КСК» задовольняла, користуючись по­слугами «човників», які доставляли овечу шкіру і всю необхідну фурнітуру переважно з Туреччини й Китаю. При цьому якість сировини та матеріалів була нестабільною, а планувати терміни поставок було майже не можливо.

Крім шкіри, значна потреба існувала у плівці ПВХ товщиною 0,5 мм із вмістом пластифікатора. Вона обов'язково повинна бути еластичною, міцною, абсолютно прозорою. Але плівка, яку викори­стовувало ТОВ «КСК» на початку виробництва чохлів, мала низьку якість — мутніла, тріскалася, на ній залишалися заломи в процесі застосування. В результаті довготривалих пошуків плівку почали купувати в українських виробників тентів, які використовували плів­ку, виготовлену на Тайвані. Саме вона за своїми якостями найбіль­ше підходила для виробництва чохольної продукції.

Обладнання

Для забезпечення операційної системи підходило устаткуван­ня, що використовувалося при пошитті взуття. Таке устаткування вітчизняного виробництва було в надлишку на українських під­приємствах після занепаду взуттєвої промисловості колишнього СРСР. Саме з таких п'яти швейних машин вітчизняного вироб­ництва, встановлених у невеличкому цеху під покрівлею швейної фабрики «Любава», починала свою діяльність компанія «КСК».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]