Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
praktikum_strategichne_upravlinnya_pid-om.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
8.9 Mб
Скачать

2. Суперпастка (made in usa)

Кажуть, що коли вам пощастить зробити мишоловку кращу за існуючі, весь світ прокладатиме шлях до ваших дверей. Та чи мож­ливо це?

Компанія «Тейк Зет» виготовляла капкани на будь-які види тварин від носорога й слона до ведмедя-грізлі. Одного разу фірма вирішила сконструювати та виготовити нову пастку для мишей. Конструктори розробили пастку так, щоб вона помітно відрізня­лася від попередніх і могла зацікавити людей своїм виглядом. Остаточний варіант був виготовлений з пластику і був подібний на балку з арочним входом на рівні підлоги. Нова продукція фір­ми продавалася за 25 центів, тоді як пара звичайних, виготовлених з дерева мишоловок — за 15 центів. Ціна була вища за середню, але пастка вийшла, мабуть, найкращою з існуючих, надто зручна та ефективна, її можна було використовувати неодноразово.

Очікуючи на значний попит, компанія розіслала мишоловку дилерам по всій країні. Незважаючи на помітне підвищення ефек­тивності виробу, ніхто не виявляв інтересу до пастки, і вона осіла на полицях, збираючи дорогу пилюку. Чому? Потенційні покупці не вважали, що старі дерев'яні мишоловки необхідно викидати разом з мишею, а ось думка про необхідність чистити пластикову пастку від миші не викликала ні в кого ентузіазму.

Винахід провалився. Президентові компанії не вдалося пробу­дити інтерес до цієї продукції, незважаючи на численні спроби. Наприклад, у Нью-Йорку він запропонував меру міста 1 млн пас­ток за 144 тис. дол. Але мер не проявив жодного інтересу до про­позиції. Компанія «Тейк Зет» змушена була залишити цю справу.

3. Особливості національного полювання (зроблено в Україні)

Серійно виробляють капкани лише на одному українському підприємстві, в Києві. Для того щоб виготовляти цей незвичай­ний товар, необхідно запевнити багато відомств у тому, що при­стрій призначено лише для пацюків та мишей.

«Під кінець 1999 р. люди припинили купувати те, що ми ви­робляли (кілька видів рулеток, прилади для вимірювання кілько-

сті рідини), — пригадує Валерій Миколайович Ястремський, на­ладчик ковальсько-пресового обладнання. — Почалися проблеми із зарплатою. Ми страшенно переживали, адже більшість працю­ючих — глухонімі, як і три мої співробітниці з дільниці, їм іншу роботу знайти складно».

Тоді і запропонували Ястремському з колегами освоїти новий товар — два види капканів, однаково облаштованих: великий -для пацюків, менший -- мишачий. За 20 років співпраці такими пожвавленими, як тоді, Валерій Миколайович своїх співробіт­ниць ніколи не бачив: кожна пригадала старі образи на хвостатих. Та й сам він згадав, що в дитинстві його не «бабаєм» лякали, а мишами та пацюками. Отож, бригада налаштувалася по-бойо­вому, мовляв, дамо жару сірим.

«Пристрій складається з десяти деталей, -- пояснює капкан-ний майстер. — Лист чорної сталі протираємо машинним маслом і вставляємо під прес з потрібними формами. Далі — тільки на­тискай важіль та штампуй запчастини. Збирається «механізм» за лічені хвилини».

Коли дослідну партію виготовили, люди з усього підприємст­ва посходилися дивитися, як працює «техніка». Якось привели в бойову готовність «зброю» і вставили олівець — перебило навпіл.

Обсяг виробництва залежить від попиту: за місяць виробляється по тисячі маленьких і великих капканів або удвічі більше. Станом на травень 2002 р. бригада виробила приблизно 100 тис. капканів. Якщо норма складає 2 тис. капканів на місяць, їх штампують за два тижні (решту часу виготовляють свої «старі» вироби — рулетки).

Товар на складі не залежується. Його рідко купують поштуч­но, частіше ящиками беруть. «Якось дідусь два ящики великих кап­канів узяв. Сказав, що привезла донька в село один, за три дні -20 (!) пацюків виловив. Сусіди оцінили річ і спорядили його у «відрядження». Тепер, мабуть, усе село гризунів позбулося».

Виробник гарантує, що капкан працюватиме справно і довго, якщо дотримуватися таких правил:

1. Зберігати капкани в сухому місці, де немає сторонніх запа­хів (бажано, щоб приміщення провітрювалося).

2. Щоб запобігти іржавінню, капкан слід змастити розтопле­ним коров'ячим маслом, покласти в чисту торбинку.

3. Перед використанням необхідно перевірити пружини та важелі. Після цього капкани очистити наждачною шкуркою й обов'язково знищити всі сторонні запахи.

4. Встановлювати капкан слід у чистих рукавицях, які вико­ристовуються лише для цієї мети.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]