Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
praktikum_strategichne_upravlinnya_pid-om.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
8.9 Mб
Скачать

Етап 2. Закріплення на ринку та визначення стратегічних пріоритетів

Отже, компанія стартувала. Перша дизайнерська розробка, пер­ша виготовлена партія чохлів, перша перемога і ні з чим незрів­нянне відчуття успіху — ці спогади і нині нагадують В'ячеславу Гу-денку той емоційний злет, який майже завжди супроводжує по­чаток реалізації підприємницької ідеї. Але з першими успіхами виникли й перші проблеми, які почала відчувати компанія: необ­хідність підготовки виробничого персоналу, нестача власних ди­зайнерів, застаріле обладнання, неякісна сировина та зриви її по­ставок тощо. Всі вони потребували негайного вирішення.

Найактуальнішою проблемою даного етапу розвитку ТОВ «КСК» стала проблема гнучкого реагування на зміни уподобань споживачів, появи нових конкурентів, можливості конкурувати за ціновим фактором тощо.

Тенденції на ринку

Основним споживачем аксесуарів для мобільних телефонів на ТОВ «КСК» вважають студентську молодь віком 18—26 ро­ків (додаток Б). Спочатку студенти купували дешеві мобільні телефони й оригінальні чохли до них для того, щоб захистити телефон і продовжити термін його функціонування якомога дов­ше (додаток В). Пізніше мода на мобільні телефони почала змінюватися надто часто і швидко, тому необхідність у чохлах як засобі захисту телефону почала відпадати. Ця функція чохла перестала бути актуальною. Серед молоді почала формуватися тенденція до невикористання чохлів, вони вважалися немодни­ми. Попит на традиційні аксесуари став зменшуватись, але по­чав набирати обертів попит на нову продукцію — футляри для

телефонів (додаток Г).

На думку експертів, з кожним роком кількість користувачів мобільних телефонів подвоюється. Така тенденція продовжува­тиметься ще декілька років, після чого попит стабілізується. Це свідчить про те, що нині ринок аксесуарів для мобільних телефо­нів знаходиться на етапі бурхливого розвитку.

Постійно зростаючий попит сприяв виникненню великої кіль­кості підприємств, які прагнули зайняти вільну нішу на ринку, що має значний потенціал розвитку. Внаслідок цього конкурен­ція стала досить жорсткою (додаток Д).

Персонал

Для забезпечення операційної системи персоналом були необ­хідні кадри різної спеціалізації— кваліфікована робоча сила, тех­нологи, конструктори-модельєри, дизайнери. Команда модел'є-рів-конструкторів з трьох осіб була створена на підприємстві з самого початку, і саме вона заклала перші цеглини в розробку моделей власної продукції. Незабаром провідний модельєр пере­йшов до конкурентів, які пообіцяли вищу зарплату. Втрата голов­ного спеціаліста з дизайнерських рішень стала найвужчим місцем у процесі досягнення цілей розвитку компанії. Крім того, їй був потрібен вже не просто конструктор, а дизайнер з оригінальними власними ідеями. Не можна було зупинятися на одній, двох, трьох конструкціях. Ринок потребував абсолютно нових конструкцій чо­хлів -- «акваріум», «колба», «компакт», «озон», «мікс», а також дизайнерських знахідок у різних кольорових гамах.

Постачання

Відсутність постачальників комплектуючих, що могли б за­безпечити регулярні поставки відповідної якості у зазначений тер­мін без затримки та зриву процесу виробництва, стала основною проблемою для керівництва «КСК» на новому етапі розвитку компанії. Безперебійна робота операційної системи підприємства залежала від великої кількості постачальників, до того ж якість їх продукції не повністю відповідала вимогам виробництва.

Пошуки придатної сировини змусили керівництво шукати й ефективні форми співробітництва з вітчизняними підприємст­вами. Максимальні зусилля були спрямовані на пошук партне­рів в Україні. Для забезпечення виробництва якісною шкірою се­ред вітчизняних шкіряних заводів було оголошено тендер на роз­робку нового державного стандарту України (ДСТУ) для шкіри, яка відповідатиме вимогам чохольної продукції. Цей тендер ви­грав Вознесенський шкірзавод завдяки продемонстрованій яко­сті своєї продукції та готовності до співробітництва. Замість овечої шкіри було запропоновано використовувати шкіру вели­кої рогатої худоби, яка є міцною, еластичною й зберігає форму після виготовлення.

Плівку ПВХ почали закуповувати в Тайвані, безпосередньо у виробників, виключивши при цьому зайву посередницьку ланку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]