Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
praktikum_strategichne_upravlinnya_pid-om.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
8.9 Mб
Скачать

Зміна вподобань споживачів

Як уже зазначалося, серед молоді та студентства, які є основ­ним сегментом «Уаіепіа», спостерігається тенденція до невикорис­тання чохлів (додаток Е). Разом з цим підвищується попит на фут­ляри, як чоловічі, так і жіночі. Але для жінки футляр — це вже не просто «коробочка для телефону», це — елегантний аксесуар, який повинен пасувати до одягу та вміщувати не тільки телефон, але й деякі дрібнички (додаток Ж). Такі вподобання суттєво змінюють підходи до планування асортименту продукції на підприємстві. Моду необхідно створювати та розвивати, і це стає можливим за

сучасних ринкових умов та завдяки організації власного дизай­нерського центру з експериментальною лабораторією.

В'ячеслав та його команда впевнені, що їх основним цільовим сегментом по аксесуарах для мобільних телефонів залишається молодь. Одночасно вони усвідомлюють, що існують також інші потенційно перспективні сегменти ринків, на які можна поширю­вати свою діяльність (додаток 3), і навіть ринки, що не відносяться нині до сфери їх основної діяльності. З урахуванням зміни вподо­бань споживачів перед командою керівників ТОВ «КСК» постає не­обхідність вирішення проблеми оперативного реагування на зміни ринкових тенденцій, тим більше що загострюється конкурентна боротьба як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках. На сьогодні основними конкурентами торгової марки «Уаіепіа» серед українських виробників є торгові марки «Тгіпігу» та «Сію». Крім то­го, на європейський ринок аксесуарів для мобільних телефонів най­ближчим часом планує виходити російська компанія «Іпіег-Зіер».

Оперативне реагування на запити ринку

За умов діяльності на розвиненому ринку з високим рівнем інте­нсивності конкуренції критичним фактором подальшого розвитку стає боротьба за швидкість і повноту виконання запитів покупців. Завдяки оптимізації операцій технологічного процесу термін виго­товлення продукції скоритився до трьох—чотирьох днів. Усі резер­ви щодо поліпшення організації виробничої діяльності було вичер­пано і тому найбільш актуальним стало скорочення терміну обслу­говування клієнтів. Для досягнення такої конкурентної переваги на складі необхідно мати весь асортимент продукції в усіх варіаціях.

На даний момент існує близько 250 моделей телефонів, на кож­ну з яких необхідно мати не менше п'ять варіантів дизайнерських рішень різних конструкцій. А це потребує налагодження системи управління складськими запасами та використання сучасних ло-гістичних підходів, що дасть можливість вчасно забезпечувати задоволення вимог споживача.

Збут

На етапі становлення ринку аксесуарів для мобільних телефо­нів збутові переваги одержали ті підприємства, що з самого почат­ку були орієнтовані на розвиток власної дилерської мережі. Ком­панія «КСК» починала реалізовувати свою продукції великим оптовим компаніям. Відповідно перші рекламні заходи спряму­вались на оптових реалізаторів аксесуарів для мобільних телефо­нів. Рекламні повідомлення мали інформаційний характер щодо асортименту продукції і розміщувалися в спеціалізованих періодич­них виданнях («Мобильное радио», «Russian radio» та ін.). Ком­панія також брала активну участь у вітчизняних та міжнародних спеціалізованих виставках.

Згодом створення власної дилерської мережі стало актуаль­ним і для ТОВ «КСК», враховуючи також той факт, що страте­гія розвитку компанії з самого початку включала орієнтацію на експорт (на сьогодні доля експорту в Росію складає близько 50 % продукції). Крім того, постійно тривав пошук нових ринків збуту -- нових територій, регіонів і країн. Відповідно повинен змінитися й характер рекламних заходів зі спрямуванням на кін­цевого споживача.

Для виходу на нові ринки є всі передумови — постійне онов­лення асортименту, потужності, які можуть забезпечити необ­хідні обсяги виробництва, якість продукції, стабільність діяль­ності, оригінальний дизайн. З метою закріплення на них необ­хідно сформувати дизайнерські бюро, які постійно розробляти­муть нові напрями в дизайні та створюватимуть моду на дану

продукцію.

Крім того, необхідно враховувати дані результатів сучасних досліджень, які доводять, що час конкуренції товарів минає і по­ступово йому на заміну приходить епоха конкуренції брендів. Бренди широко входять у повсякденне життя людей і займають все більше місця в ньому та навіть у самій культурі в цілому. Хоч для більшості українських споживачів торгова марка на сьогодні ще не має особливого значення1, але таке становище не тривати­ме довго (додаток І). Експерти прогнозують посилення впливу брендів на вітчизняного споживача вже найближчим часом. Тому для одержання нової конкурентної переваги необхідно створюва­ти нові та підсилювати вже створені бренди.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]