Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pos_bnik.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
25.61 Mб
Скачать

2.10 Курсове проектування на матеріалах аграрної економіко-виробничої системи

Створення проектів з операційної діяльності в аграрній сфері обумовлено її специфічністю і наявністю авторських автоматизованих комплексів у вигляді систем підтримки прийняття рішень (СППР), які дозволяють в режимі машинної імітації розраховувати проекти і обирати найбільш привабливі і економічно доцільні варіанти їх реалізації.

На початковому етапі студент робить економічний аналіз ефективності випуску продукції яку виробляє агрофірма (рослинництва, тваринництва, птахівництва, цеху переробки) і за результатами обирає найбільш економічно доцільні види діяльності. За критерій оцінки вибору можна обирати вагу об'єму вироблення продукції, або прибутку від реалізації. Якщо дані економічного аналізу вказують на необхідність вироблення нової продукції, або удосконалення існуючих видів, слід розробити відповідний проект. Проект випуску продукції повинен спиратись на потреби, попит (зробити попередній прогноз) ринку і містити завдання, операції, групи робіт і конкретні операційні дії. Як передумову процедур зменшення витрат необхідно провести вартісний аналіз, що включає: розрахунки витрат (враховувати лише межові витрати), список усіх компонентів і функцій, оцінку попиту, розрахунок витрат на альтернативний варіант, вибір і обґрунтування кращого варіанту.

У процесі створення проекту обов’язкове використання графічного інструментарію у вигляді графіка загальних витрат і графіка Ганта до управління трудовими і матеріальними ресурсами, автоматизований розрахунковий модуль СППР - "Технологічна картка".

Ефективність планування і використання потужностей агрофірми

Якщо проект розробляється на прикладі конкретної агрофірми, опишіть географічне місце розташування агрофірми. Зробіть аналіз того як цей фактор впливає на ефективність використання її потужностей. Виділіть первинні і вторинні фактори впливу, опосередковані і не опосередковані.

У рослинництві зосередьте увагу на потужностях машино-тракторного парку (МТП), їх відповідності обсягам робіт, що виконуються в галузі. Розрахуйте технологічний проект у вигляді реальній технологічній картки. Скористайтесь для цього СППР „Агротехнолог” і СППР „Технологічна картка”. Останній модуль дозволяє в автоматизованому режимі сформував і обчислити власний проект технологічних витрат (рис.2.7 - 2.9).

У тваринництві і переробній галузі агрофірми зробіть перелік обладнання, що використовується і обчисліть його потужності.

На підставі методу “дерево рішень” розробіть альтернативні варіанти розвинення потужностей агрофірми. Оберіть кращій варіант і обргрунтуйте ваш вибір. В останньому випадку можна скористатись емпіричними методами визначення переваг.

Управління проектами і процесами виробництва сільськогосподарської продукції

Технологічну схему вирощування культур, виробництва продукції тваринництва, птахівництва або продукту переробки слід подати у вигляді мережі взаємопов’язаних робіт. Скористайтесь методами управління у

вигляді мережних графіків і динамічних графіків Ганта (див. додатки, розділ 4.1, 4.2). В основу управління покладіть значення витрат часу і ресурсів. В проекті наведіть технологічні картки по основних (обраних) культурах з необхідними ресурсними оцінками операцій. Скориставшись Ехсеl, відслідкуйте календарний розподіл ресурсів і контрольні параметри виконання проектів, або їх етапів. Можна скористатись і автоматизованою системою СППР "Агротехнолог" (рис. 2.6) і окремими розрахунковими модулями із цього комплексу (рис. 2.7 - 2.9).

Рисунок 2.6. Заставка СППР "Агротехнолог"

Рисунок 2.7. Формування технології

Рисунок 2.8 Розрахунок і економічна оцінка технологічної операції

Рисунок 2.9 Загальна економічна оцінка технології

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]