Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pos_bnik.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
25.61 Mб
Скачать

Нормування робочого часу і календарне планування в аграрному секторі

На прикладі виконання певних робіт у обраній галузі зробіть хронометраж робочого дня. Складіть календарний графік робіт певної категорії робітників. Визначте виміряний час, базову тривалість операції (виміряний час + показник врахування темпу робіт); трудомісткість (базова тривалість + час на перерву і непродуктивні роботи); норму часу (трудомісткість + час на перерву). Скористайтесь графіком Ганта і статистичними методами обробки інформації (розділ 4.1, 4.2).

Управління постачанням і запасам у сільськогосподарському виробництві

На прикладі реальної агрофірми наведіть у вигляді схеми або блок-схеми алгоритму операційну систему закупівлі і постачання, опишіть функції відділу постачання і його організаційну структуру. Зробіть аналіз організації процесів закупівлі, вкажіть які матеріали і обладнання закуповуються, вагу витрат у загальних витратах на виробництво. Які постачальники використовуються - стабільні або випадкові? На які методи пошуку постачальників спирається операційний менеджер? Розробіть схему постачання і вирішіть задачу оптимізації транспортних перевезень.

Примітка: Скористайтесь у якості інструментарію для розрахунків і представлення ілюстративного матеріалу проекту комплексом задач "Оптимізатори" (задача "Маршрут")- рис. 2. 10

Рисунок 2.10 Фрагмент розрахунку оптимального маршруту

Управління запасами матеріалів, продукції і сировини

Визначте головні чинники формування запасів агрофірми, класифікуйте їх за призначенням і терміном використання із врахуванням специфіки виробництва. Вага витрат на придбання і зберігання у графічному зображенні. Визначте оптимальне співвідношення витрат, оптимальний обсяг запасів і замовлень. Вкажіть, які існують для агрофірми обмеження на оптимальний обсяг замовлення. Яка з систем управління найбільш придатна у конкретному випадку: з фіксованим періодом, з фіксованим рівнем замовлення або задоволення річного попиту. На підставі аналізу попиту і витрат побудуйте графік Паретто. На підставі прогнозування попиту і виду сільськогосподарського виробництва визначте допустимі терміни зберігання продукції і потребу в запасі.

Прогнозування в системі сільськогосподарського виробництв

Для короткострокового прогнозування можливостей збуту сільськогосподарської продукції можна скористатись одним з аналітичних або експертних методів (див. допоміжні матеріали, р.4) у супроводі електронного інструментарію (дисперсійний і кореляційний аналіз з графічним супроводженням, рухоме середнє, тренди) або спеціальними комп’ютерними системами. При розробці проектів і довгостроковому плануванні ліпше застосувати методи “гри із природою”, або машинної імітації. Так прогнозування на основі машинної імітації і вибору варіантів проводиться із застосуванням спеціальних комп’ютерних систем. Наприклад, можливий ресурсно-забезпечений врожай розраховується на підставі формули і планується в СППР “УРОЖАЙ” (рис. 2.11). Прогноз розвинення культур в конкретних метеорологічних умовах за відповідними моделями і розраховує система “ФЕНОЛОГ” (рис. 2.12-2.13).

Рисунок 2. 11. Меню системи визначення урожаю

Рисунок 2.12. Прогнозування кліматичних параметрів в системі "Фенолог"

Рисунок 2.13. Алгоритм і результати розрахунку прогнозу етапів розвитку культур

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]