Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pos_bnik.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
25.61 Mб
Скачать

Управління товарно-матеріальними запасами в системі сервісу

Визначте на рівні організації в цілому, або окремого відділку одиницю врахування запасів. Складіть у вигляді таблиць щомісячні значення запасів і їх балансові вартості на основі щомісячних об'ємів продажу товарів, або послуг. Як визначається сума на чергову закупівлю продукції (товару)? Як формуються резервні фонди? Проведіть АВС-аналіз і наведіть дані у табличному і графічному виразах.

Календарне планування роботи персоналу

Ознайомтесь з існуючими в організації методами складання графіків робочого часу. Визначте характеристики входу і виходу, до маршрутів по різним процесам або функціям. Складіть таблиці показників навантаження в люд.- годинах для планування робочого часу на кожен день, зробіть добовий прогноз, розгляньте штатний розклад. Запропонуйте власні підходи до календарного планування роботи персоналу. У пригоді може стати Excel – функція по плануванню ресурсів (додаток – розділ 4.2, графік Ганта)

Консалтинг операційного менеджменту

Зберіть дані (на підставі опитування, спостереження) по персоналу фірми. Класифікуйте персонал і його професійний рівень. Зробіть аналіз. Визначте найбільш вагомі проблеми організації, виділіть з них основну і економічно обґрунтуйте. Запропонуйте методи, підходи до її вирішення. Наведіть інструментарій, власні пропозиції.

3.3 Програма виробничої практики з дисципліни у сфері аграрного виробництва

Основна мета виробничої практики в аграрному секторі економіки:

- поглиблення і закріплення знань з дисциплін „Операційний менеджмент” і “Маркетинг”, набутих у процесі навчання;

- удосконалення навичок у практичному розв’язанні організаційно –виробничих проблем в сучасних умовах ринкових стосунків методами операційного менеджменту;

- ознайомлення з функціями операційного менеджменту і маркетингу в сфері аграрного бізнесу конкретної організації;

- набуття досвіду ділового спілкування з адміністративним і управлінським апаратом (керівництво, менеджери і маркетологи організації, персонал агрофірм);

- придбання навичок і підготовка до самостійної роботи на посадах, що вима­гають кваліфікації бакалавра з менеджменту і менеджера-економіста.

Перелік питань, які повинен вирішити практикант

1. Ознайомтесь і охарактеризуйте економіко - виробничу сферу діяльності як операційну систему підприємства.

2. Виділити і ознайомитись з основними операційними функціями, процесами у відповідній галузі виробництва і управління.

3. Ознайомитись з особливостями складського обліку, зберіганням, постачанням і переробкою продукції рослинництва або тваринництва.

4. Ознайомитись з організацією праці операційного менеджера і маркетолога, або управлінського персоналу, що виконує їх функції.

5. Ознайомитись з основним і додатковим обладнанням, що використовує менеджер і маркетолог.

6. Ознайомитись з основними і допоміжними виробничими потужностями підприємства (агрофірми).

7. Ознайомитись з умовами праці та розпорядком роботи персоналу. Інструментарій, що використовується для управління і аналізу.

8. Ознайомитись з організацією трудових процесів у виробничих галузях. Зробити фотографію робочого дня робітника.

9. Провести спостереження і хронометраж конкретної операції.

10. Опрацювати баланс робочого часу. Визначити норми праці і криві продуктивності.

11. Зробіть аналіз стану нормування праці в організації (агрофірмі).

12. Опрацювати організаційно –технологічну карту робочого місця.

13. Ознайомитись з структурою технологічної схеми вирощування культур (тварин) як проекту випуску продукції.

14. Ознайомитись з основними операційними процесами комерційної діяльності організації (агрофірми).

15. Сформуйте власну думку щодо конкурентної стійкості і перспектив розвитку фірми. Обґрунтуйте ваші пропозиції на основі економічних методів аналізу і оцінки.

Індивідуальні завдання для практики

Завдання 1. Опишіть і подайте основні дані про підприємство (юридична назва, місцезнаходження, організаційна структура, правовий статус). Охарактеризуйте особливості операційної системи агрофірми і зобразіть її у вигляді схем. Виділіть основні операційні функції підприємства.

Виробнича характеристика агрофірми

Завдання 1. Ознайомтеся з організацією основних операційних про­цесів у землеробстві (основний обробіток ґрунту, внесення добрив, сівба чи садіння сільськогосподарських культур, дог­ляд за рослинами, збирання зернових і технічних культур). Складіть ієрархічну схему технології вирощування культур як операційної системи (технологічні процеси, технологічні операції основні і допоміжні). Подайте склад і режими роботи машинно-тракторних агрегатів. Охарактеризуйте методи контролю і оцінки якості операцій­них процесів та продукції рослинництва. Внесіть пропозиції.

Завдання 2. Ознайомтеся з організацією основних процесів у тварин­ництві і птахівництві (обсяги і ефективність виробництва молока, яловичини, свинини, продукції птахівництва і вівчарства). Охарактеризуйте машини і облад­нання у тваринництві і птахівництві, аналіз потужностей агрофірми. Опишіть методи контролю і оцінки якості операційних процесів виробництва продукції тварин­ництва. Внесіть пропозиції.

Управління збутом і постачанням

Завдання 1. Ознайомтеся з основними операційними процесами збе­реження та переробки продукції рослинництва і тваринницт­ва. Охарактеризуйте машини і обладнання для переробки та збереження продукції, відповідні споруди (сховища), їх виробничі потужності. Слід розгля­нути методи контролю і оцінки якості зберігання та перероб­ки продукції.

Завдання 2. Ознайомтеся з організаційними схемами збуту продукції і постачанням матеріалів. На яких засадах відбуваються ці операції. Ознайомтеся із структурою договорів і контрактів на постачання. Опишіть запаси матеріалів і продукції, управління процесами та витрати на постачання і зберігання.

Соціально-організаційні функції менеджменту агрофірми

Завдання 1. Ознайомтеся з організацією праці операційних менед­жерів і маркетологів. Зосередьтеся на таких питаннях:

- місце операційних менеджерів і спеціалістів з маркетингу в системі поділу та коо­перування праці, їх основні обов’язки, якими функціями вони регламентуються;

- організація робочого місця;

- режим праці та відпочинку (провести фотографію ро­бочого дня);

- інформаційне забезпечення діяльності, інструментарій;

- планування діяльності;

- організація контролю виконання рішень;

- особливості стимулювання праці операційного менед­жера і маркетолога.

Завдання 2. Охарактеризуйте робочу зону та робоче місце конкрет­ного робітника, основне та додаткове обладнання. Як обслу­говується зазначене робоче місце? Опрацюйте картку атес­тації цього робочого місця. Визначте комплексну оцінку ро­бочого місця.

Завдання 3. Визначте фактичні умови праці (санітарно-гігієнічні, психофізіологічні та естетичні) конкретного за спеціальністю робітника підприємства. Порівняйте з нормативними значеннями. Запро­понуйте заходи до приведення фактичних умов праці до нормативних.

Наведіть розпорядок дня конкретного робітника підприє­мства. Чи відповідає він нормативним вимогам та КЗпП України?

Опрацюйте пропозиції до удосконалення розпорядку дня для зазначеної категорії працівників.

Завдання 4. Сформулюйте технологічні та організаційно-економічні вимоги до організації трудових процесів конкретного за фахом робіт­ника. Проаналізуйте, наскільки трудові процеси цього робіт­ника відповідають принципам організації праці та виробничих процесів. Опрацюйте конкретні пропозиції до відповідності трудових процесів зазначеним принципам. Опрацюйте фотографію робочого часу конкретного робітника.

Проведіть необхідну кількість хронометражів операційних дій. Визначте коефіцієнт стійкості хроноряду.

Завдання 5. За матеріалами фотографії робочого часу конкретного робітника визначте фактичну структуру робочого часу та опрацюйте проектний баланс робочого часу. За матеріалами фотографії робочого часу та хронометражів визначте норму праці (норму виробітки, норму обслуговування тощо). Охарак­теризуйте нормоутворюючі фактори.

Завдання 6. Проаналізуйте стан нормування праці на підприємстві. Визначити рівень виконання норм виробітку. Опрацюйте кон­кретні пропозиції до удосконалення нормування праці. Виз­начте економічну ефективність впровадження технічно обґрунтованих норм.

Завдання 7. Опрацюйте організаційно-технологічну карту конкрет­ного робочого місця управлінського персоналу за наступною схемою:

- устаткування і оснащення робочого місця;

- технологічні вимоги і способи виконання робіт;

- обслуговування робочого місця;

- вимоги до виконавців робіт;

- внутрішньозмінний режим праці і відпочинку;

- вимоги охорони праці;

- норми праці і платня за працю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]