Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pos_bnik.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
25.61 Mб
Скачать

Розділ 3 виробнича практика

Метою практики з операційного менеджменту є закріплення теоретичних знань, трансформації загальних принципів операційного менеджменту у конкретні спеціальні навички по управлінню проектами і технологічними процесами в сфері виробництва і сервісу, по управлінню організаційними і технологічними факторами економічного зростання конкретної організації, реструктуризації сталої техніко-технологічної бази, формуванню витрат на проектування і вироблення продукції і послуг.

За період практики студент має отримати досвід організаційної і фахової праці, перевірити і реалізувати свої знання з питань збору й аналізу інформації, створення нормативної бази організації, вирішення задач управління запасами, формування замовлень, перевірки методів вироблення економічно-виправданних пропозицій стосовно функціонування організації. Об’єктами проходження практики призначаються організації в сфері аграрного виробництва і сервісу, що уклали з університетом угоду про проведення спеціальної навчально-практичної діяльності.

Проходження практики з операційного менеджменту передбачає виконання одного або декількох завдань з наданого переліку (по узгодженню з керівником практики і організацією) з метою формування у студентів фахово орієнтованого прикладного мислення, для придбання студентами навичок самостійного аналізу і розв’язання конкретних виробничих, наукових, організаційних проблем. Перелік завдань і загально скороченні вказівки до їх виконання надаються керівником практики.

Примітка: Радимо скористатись автоматизованою системою Project Expert, яка дозволяє розробити бізнес-план фірми і оцінити ваш проект за економічними параметрами (див. розділ 5. 4).

3.1 Індивідуальні завдання для практики в сфері виробництва Аналіз організації як системи

Завдання 1. Основні елементи структурної побудови організації як системи. Опишіть структурну розбудову організації, у якій проходите практику, як систему. Виділіть операційну систему, основні підсистеми (підрозділи), визначте їх взаємозв’язки:

а) зовнішні і внутрішні фактори впливу на підсистеми різної ієрархії і на систему в цілому;

б) визначте основні управляючі функції елементів операційної системи.

Завдання 2. Економічна характеристика і організація діяльності:

а) визначте і опишіть основні види діяльності організації як функціональні особливості складових операційної системи. Опишіть зовнішні функціональні зв’язки: на яких споживачів орієнтована операційна система; характеристика постачальників і ресурсів, що використовуються, їх джерела; види продукції, що випускається; конкурентна стійкість організації (виділіть фактори, що забезпечують існуючий стан); обсяги ринку (частка організації в загальному товарному об’ємі).

б) основні економічні показники діяльності організації. Визначте вагу цих показників, дайте характеристику і проаналізуйте, класифікуйте функції по значущості, керованості. Визначте і зробіть аналіз економічної доцільності розміру підприємства, спрогнозуйте перспективи розвитку.

Функції і складові операційного менеджменту організації

Завдання 1. Складіть ієрархічну схему апарату управління організацією. Визначте зв’язки між підсистемами і елементами управління, типи управління. Зробіть аналіз ефективності прийнятої схеми управління.

Завдання 2. Складіть список функціональних обов’язків операційного виробничого менеджера, менеджера з маркетингу. Визначте економічну доцільність, місце кожного у виробництві і управлінні. Опишіть власне ставлення до відповідності посад функціонального менеджера і маркетолога цілям організації.

Завдання 3. Проведіть аналіз і дайте загальну оцінку ефективності організаційної структури організації. Сформуйте на підставі попередніх матеріалів свої пропозиції до можливостей підвищення ефективності економічної діяльності на основі реорганізації управління операційною системою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]