Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pos_bnik.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
25.61 Mб
Скачать

Форма 2. Розрахунок потрібної кількості робітників

операції

Кількість

робочих місць

обслуго

вувуння

Кількість робочих за операціями

Порядок

суміщення

операцій

опера

торів

Розрах., Кр

Прийняте

Кф

Всього

Після розрахунку слід скласти графік роботи потокової лінії за формою 2, приклад якого наведено на рисунку 5.2. Із цією метою береться періодичність обслуговування потокової лінії, кратною періоду зміни (480 хвил.). Продуктивність операції (випуск плат – продукції підприємства) за період обслуговування на всіх операціях потокової лінії повинна співпадати. Розрахунок часу роботи сумісників по кожній операції може бути виконано за формулою - , де: Тс - час роботи операторів-сумісників; Rо - періодичність обслуговування лінії; α – відсоток навантаження даного робочого місця.

Встановлення виду потокової лінії

В залежності від ступеню спеціалізації робочих місць може бути організована одно- і багатопредметна потоковаі лінії. Якщо по будь-якому одному предмету (виробу) програма є недостатньою для повного і постійного завантаження робочих місць, то потік організують за принципом змінно-потокової лінії.

Постійно-потокова і змінно-потокова лінії можуть бути як безперервно-потоковими (тобто синхронізованими за всіма операціями), так і прямопотоковими.

Аналіз результатів попередніх розрахунків надає можливості обґрунтувати вибір того чи іншого виду потокової лінії. В наведеному прикладі проектуванням передбачено обґрунтування студентом перервно-потокової однопрекметної лінії.

Планування потокової лінії

План розташування робочих місць потокової лінії повинен бути наданий у масштабі 1:100. Конфігурацію і габарити слід показати на плані у відповідності з існуючими умовними позначеннями. На плані мають бути окреслені межі ділянки цеху, де розташована потокова лінія, показані комори матеріалів, напівфабрикатів і місце майстра.

Розташування робочих місць повинне відповідати вимогам потокового виробництва, економії виробничих площ і забезпечення техніки безпеки. Напрям руху по операціях у процесі обробки повинен бути показаний стрічками. Робочі місця і операції, що на них здійснюються необхідно пронумерувати. У правому нижньому куті плану слід дати специфікацію і умовні позначення.

На план-схемі потрібно показати робочі місця контролерів, умовно позначити місця робочих-сумісників, що проводять послідовне виконання операцій, і багатоверстатників. Креслення схеми планування потокової лінії бажано проводити на міліметрівці.

Робочі місця потокової лінії слід розташовувати по ходу технологічного процесу, забезпечуючи найбільш короткий шлях проходження деталі, не допускаючи поворотних і петлеподібних рухів.

При розташуванні робочих місць слід керуватися нормами, що забезпечують безпечні умови роботи, і добиватися найменшої площі, на якій буде розмішена потокова лінія. На план-схемі обов’язково треба показати проходи, довжину і ширину ділянки, обчислити загальну площу і розрахувати питому вагу, що приходиться на одне робоче місце (див. р.4.1).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]