Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pos_bnik.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
25.61 Mб
Скачать

Розрахунок такту потоку і кількості робочих місць по операціях

Такт потоку визначається за такою формулою: ,

де: r - такт потоку, хвил.; Тзм - фонд робочого часу за одну зміну, хвил. (у разі восьмигодинного робочого дня Тзм = 8 · 60 = 480 хвил.); 0,975 - коефіцієнт, що враховує скорочення робочого часу у передвихідні і передсвяткові дні; S – кількість змін у добу (S = 2); Nдіб - добове програмне завдання.

Оскільки у завданні на курсовий проект дається місячна програма до деталей, то добове програмне завдання визначатиметься таким чином: , де: Nміс.- місячна програма відносно деталей, одиниць;

Ритм потоку визначають за формулою: , де: r – такт потоку, хвил.; р – розмір транспортної партії, що дорівнює Nдоба/ 4.

Темп потоку - величина, зворотна такту; вимірюється в одиницях за годину. Темп визначається за формулою:

Визначення кількості робочих місць по операціях потокової лінії здійснюється на основі норм штучного часу, що наведені у початковій таблиці вибору курсового проекту (табл.5.1). Розрахунок проводять за формулою: , де: Ср – розрахункова кількість робочих місць; tщт – штучний час на даній операції (включає tосн + t1, де: t1 – допоміжний час, що не перекривається) - оскільки на операціях 2 і 3 є 8-ми позиційні накопичувачі, тобто - (безперервне транспортування)

По кожній операції визначається коефіцієнт завантаження робочих місць: , де: Сф - фактична кількість робочих місць, що прийнята.

При визначенні прийнятого числа робочих місць потрібно мати на увазі, що припускається перенавантаження робочих місць у незначних межах (наприклад, до 5%), яке може бути компенсовано деяким підвищенням продуктивності. Тому, якщо розрахована кількість робочих місць є такою, що перевищує ціле число не більша ніж на 5%, то його закругляють до найближчого меншого числа. Для розрахунку коефіцієнтів завантаження обладнання на таких робочих місцях, показник завантаження вважають таким, що дорівнює 100%, тобто η = 1.

Для визначення загального навантаження обладнання потокової лінії розраховується середньовиважений коефіцієнт завантаження:

Результати проведених розрахунків зводяться в табл. за формою 1.

Форма 1. Розрахунок потрібної кількості робітників

операції

Кількість

робоч. місць

обслуго

вувуння

Кількість робочих за операціями

Порядок

суміщення

операцій

Розрах., Кр

Прийняте

Кф

Всього

Визначення чисельності основних виробничих робочих

Розрахункове число робочих по кожній операції визначають за формулою: , де: Кр – розрахована кількість робочих на даній операції; n - норма обслуговування робочих місць при багатоверстатній роботі.

При розрахунках слід ретельно продумати можливість переведення робочих на багатоверстатне обслуговування. При цьому повинно бути прийняте до уваги, перш за все, співвідношення між машино-автоматичним часом виконання операцій і вручну. Студент повинен розібратись у черговості ручних прийомів і машинній роботі, беручи до уваги, що багатоверстатне обслуговування передбачає безперервну витрату машинного часу на одному із верстатів у продовж часу виконання ручних операцій на іншому.

Норма обслуговування робочих місць може бути визначена на основі такого співвідношення: , де tма - машино-автоматичний час (брати таким, що дорівнює tосн ·8)1; tр – ручний час (сума допоміжного часу, що не перекривається tдоп і часу пересування від одного верстата до іншого, яке приймається таким, що дорівнює 0,5 хвил).

Зауважимо, що при визначенні норми часу обслуговування n найчастіше отримують дрібні величини, закруглення здійснюється до найближчого меншого цілого числа. В окремих випадках, коли навантаження отримують у значенні яке не на багато меншим за одиницю, припустимо закруглення до найближчого числа із таким розрахунком, щоб за кожний цикл робочі місця, що обслуговуються, мали недовгі зупинки. Такі випадки припустимі при умові, що це приведе до підвищення продуктивності праці. Норма обслуговування не може бути більшою за прийняте число робочих місць (n ≤ Сф).

Тому, якщо за розрахунком отримується n > Сф, то приймають n = Сф. Таке положення у рівній мірі стосується і випадку, коли при n >1 опісля закруглення отримаємо Сф > n, але не кратне n. Так, наприклад, якщо n = 3, а Сф = 5, то слід прийняти, що для трьох робочих місць операції n1 = 3, а для двох інших робочих місць тієї ж операції n2 = 2.

Більш наочно цю ситуацію можна продемонструвати у вигляді графіку багатоверстатного обслуговування і зобразити схематично (рис.5. 1).

Окрім багатоверстатного (паралельного) обслуговування, можливе послідовне обслуговування робочих місць які не в повній мірі завантажені (обслуговування декількох різнорідних операцій за сумісництвом). У випадку, коли є можливість коректувати (змінювати) завантаження робочого-оператора, слід формувати штат робочих потокової лінії, що максимально наближений до розрахункового. Наприклад, якщо на одній операції розрахункова кількість робітників Кр дорівнює 1,45, а на будь-якій іншій операції (розташована поблизу) вона дорівнює 0,53, то на цих двох операціях можна планувати не трьох, а двох штатних операторів. Один з них буде у повній мірі зайнятий роботою на одному верстаті, другий буде обслуговувати послідовно дві операції із завантаженням на першій - 0,45, на другій - 0,53%.

Рисунок 5.1. Графік – схема багатоверстатного обслуговування

доб, шт

Число змін

Такт

Транспортна партія

Період обслуговування, хв

1200

2

0,78 хв

300

240

№ операції

№ зм, шт

t шт., хв

№ робоч. місця

% завантаження

№ робітн.

Куди перехід

Графік роботи за один період обслугов., хв

Продуктивність за один період обслуговування.

20 40 60 80  100  120  140  160  180 200 220 240

1 600 1,1 1 63 1 10

2 75 2 11

137

163

2 600 0,6 3 44 3 12

4 44 3 12

150

150

3 600 2,16 5 90 4 -

6 90 4 -

7 90 4 -

100

100

100

4 600 1,2 8 75 5 13

9 75 6 13

150

150

5 600 0,3 10 37 7 1

300

Рисунок 5.1.2 Графік роботи потокової лінії

Розрахована кількість робочих потокової лінії визначається як сума прийнятого числа робітників по кожній операції із врахуванням багатоверстатного обслуговування і сумісності робітників, а саме: ,

де: К* - наявна кількість робітників; m - число операцій на лінії; Kф- прийняте число робочих на операції.

Розрахунок потрібного числа робітників - операторів на лінії пропонується оформляти у вигляді таблиці за формою 2.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]