Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pos_bnik.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
25.61 Mб
Скачать

2. Управління якістю

Вимоги до якості і витрати на її забезпечення: 1 Безперервність, покращення. Філосoфія TQM. Інструментарій, технологія аналізу і контролю збитків. 2 Сучасні системи управління якістю. Система Шинго, схема Ісікави, ISO (Міжнародні стандарти).

Статистичні методи управління якістю: 1. Криві оперативної характеристики процесу; 2. Процедури контролю виробничих процесів. Вхідний контроль. Інструментарій контролю якісних показників. Методи Тагуши. Методологічна і методична сутність контролю якості. Р-картки, Х-картки і R-картки.

3. Планування виробничих потужностей і трудового процесу.

Стратегічне планування потужностей: 1. Управління потужностями у сфері виробництва. Концепції планування потужностей. Планування завантаження потужностей. 2. Планування перепускної здатності сервісних підприємств. Фази зростання перепускної здатності сервісних підприємств. Передумови. 3. Виробничі системи “У зазначений термін»” (JIT).

Розміщення виробничих і сервісних об’єктів. Критерії розміщення виробничих об’єктів, методи розміщення. 1. Розміщення обладнання і планування виробничих приміщень:

- розміщення за технологічним принципом, принципом групової технології, принципом обслуговування нерухомого об’єкту.

2. Розміщення об’єктів сервісу:

- планування офісу та розміщення приміщень сервісних організацій.

4. Планування трудового процесу і нормування праці

1. Аспекти поведінки у плануванні трудового процесу: фізіологічні аспекти; вимірювання і нормування праці, заробітна платня, мотивованість робітника.

2. Календарне планування. Контроль проектів і процесів, інструментарій контролю. Графіки Ганта.

5. Управління постачанням і запасами

Управління закупівлею. Вибір постачальника.

1. Прогнозування об’ємів постачання і оптимізація замовлення. Методи прогнозування, оцінка їх точності та ефективності.

Системи управління запасами при незмінному попиті. Витрати на підтримування запасу. Дефіцит і його місце в системі управління замовленням.

Управління запасами при залежному і незалежному попиті. MRP- системи.

1 Математичні моделі і автоматизовані системи управління запасами. Економічні складові систем управління запасами і їх характеристики.

2. Сукупне планування організації. Гнучкі підходи до вибору методів планування. Місце аутсорсингу в процесі планування. Технологія сукупного планування, графічне і аналітичне супроводження процесу.

РОЗДІЛ 2 КУРСОВЕ ПРОЕКТУВАННЯ

2.1 Курсове проектування на матеріалах сфери виробництва і сервісу Розробка і контроль проектів організацій

Мета проекту – формування і поглиблення знань студентів в напряму системності уявлення до організації і її операційної системи

Проект розробляється з метою підвищення конкурентоспроможності організації. Студенту необхідно представити структуру загального проекту як ієрархічної системи, визначити складові нижчого рівня: завдання, підзавдання, пакети робіт. На прикладі реального пакету робіт розписати поопераційний проект робіт для визначеного підрозділу організації. Перелічити і дати характеристики інструментарію контролю за виконанням проекту, звітні форми: графіки Ганта, структури вартості і робочого часу, склад загальних витрат, графік аналізу витрат і процесу виконання проекту, розрахунки продуктивності, поетапний графік. Для приклада зробити в Excel декілька графіків на основі реальних значень.

Проаналізуйте і виберіть найбільш доцільну організаційну технологію включення проекту у структуру підприємства. Виберіть найбільш привабливу форму для конкретної ситуації і обґрунтуйте доцільність вашого вибору.

Для планування проекту і спостереження за процесом необхідно використати сітковий графік. Необхідно зробити і обґрунтувати ваш вибір між графіком з однозначною оцінкою часу, потрібного для виконання операції, графіком раннього і пізнього початку операцій і графіком на основі трьох оцінок.

Скористайтесь можливостями сучасного інструментарію на основі електронних засобів.

Проектування розміщення виробничих потужностей організації і виробничого потоку

Загальний обсяг потужностей і їх розміщення визначається корпоративною політикою організації. Тому, на першому етапі створення проекту потрібно визначити корпоративну політику підприємства, або сервісної фірми.

При цьому слід пам’ятати, що виробнича потужність – це норма виробництва, яка є реально досяжною. Важливим показником вважається коефіцієнт використання виробничих потужностей, що дорівнює відношенню показника значення використання до показника найкращого оперативного рівня.

На вибір місця розміщення впливає багато чинників: ринок, сировина і матеріали, робоча сила, транспорт, інфраструктура, технічна підтримка, політика. Опишіть значення цих факторів, зробіть аналіз, виділіть переваги і недоліки централізованого та децентралізованого розміщення. Складіть план розміщення обладнання на конкретному прикладі з урахуванням обмежень: приступний простір, безпека, організація підприємства, гнучкість технологій. При цьому оберіть декілька найбільш придатних варіантів: функціональне розміщення; розміщення по видам продуктів (виробів, товарів); розміщення по групах операцій.

Розглядаючи питання планування виробничих приміщень для врахування транспортних перевезень, необхідно скористатися маршрутними картками.

Сплануйте загальну завантаженість потужностей на підставі визначення потреби у виробничих потужностях. Цей процес можна розділити на три етапи:

  1. Складання обсягів об’ємів продажу виробів, на підставі методу прогнозування.

  2. Розрахунок потреби в обладнанні і робочої сили, що необхідна для забезпечення спрогнозованих обсягів.

  3. Складання плану навантаження на обладнання і план зайнятості робочої сили на обраний період.

Для оцінки альтернативних варіантів зміни потужностей можна скористатись методом “дерева рішень”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]