Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Найбільш важливі закон.doc
Скачиваний:
479
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
3.65 Mб
Скачать

Положення про систему експертизи по встановленню причинного зв'язку хвороб, інвалідності і смерті з дією іонізуючого випромінення та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на Чорнобильській аес

(наказ МОЗ України та Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій № 166 (129) від 30.05.1997 р.)

І. Загальні положення

1. Складовими системи експертизи по встановленню причинного зв'язку хвороб, інвалідності і смерті з дією іонізуючого випромінення та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на ЧАЕС є такі експертні комісії:

– для дорослих:

Центральна та регіональні міжвідомчі експертні комісії (далі – міжвідомчі експертні комісії), обласні (міські) спеціалізовані медико-соціальні експертні комісії (далі – облспецМСЕК) та обласні спеціалізовані лікарсько-консультативні комісії (облспецЛКК);

– для дітей:

Центральна дитяча та дитячі обласні (міські) спеціалізовані лікарсько-консультативні комісії (дитячі облспецЛКК).

2. Система експертизи по встановленню причинного зв'язку хвороб, інвалідності і смерті з дією іонізуючого випромінення та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на ЧАЕС запроваджується спільним рішенням охорони здоров'я і Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи.

3. Основною метою системи експертизи є з’ясування причин та обставин виникнення тих чи інших захворювань та ускладнень їх перебігу і наявності можливого впливу іонізуючого випромінення та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на ЧАЕС на їх розвиток, вивчення причин інвалідизації і зв'язок причин смерті із зазначеними хворобами, офіційне підтвердження такого зв'язку, сприяння проведенню ефективних заходів щодо профілактики інвалідності та своєчасної соціально-трудової реабілітації постраждалих.

4. Експертизі по встановленню причинного зв'язку хвороб, інвалідності і смерті з дією іонізуючого випромінення та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на ЧАЕС підлягають особи, які за чинним законодавством мають статус осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

5. Експертиза виявляє компенсаторно-адаптаційні можливості особи, реалізація яких сприятиме функціональній, психологічній, соціальній, професійній реабілітації та адаптації постраждалих.

6. Відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (796-12) експертні комісії знаходяться у віданні Міністерства охорони здоров'я і здійснюють свою роботу територіальним принципом.

7. Висновки експертних комісій про причини захворювань постраждалих осіб є підставою для підприємств, установ організацій, незалежно від форм власності і видів їх діяльності для надання їм пільг, передбачених чинним законодавством.

8. Експертні комісії проводять роботу на базі лікувально-профілактичних закладів, які надають їм приміщення, медичне та інше обладнання, необхідне для проведення експертизи медичних справ осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та для зберігання документів.

В окремих випадках залежно від місцевих умов експертні комісії можуть розміщуватись у приміщеннях, що надаються їм за рішенням місцевої державної адміністрації.

9. Витрати на утримання Центральної та регіональних міжвідомчих експертних комісій здійснюються за розподілом МОЗ за рахунок коштів Фонду для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення.

Фінансування діяльності Центральної дитячої спецЛКК, облспецЛКК та дитячих спецЛКК здійснюється за рахунок коштів на утримання лікувальних закладів, на базі яких вони створені.

10. Оплата праці членів експертних комісій здійснюється, ґрунтуючись на засадах діючих ставок погодинної оплати праці в розмірі 50 відсотків від рівнів, встановлених для працівників, зайнятих в усіх галузях народного господарства.

Оплата праці експертів консультативної групи за проведення експертизи однієї медичної справи здійснюється як за консультацію тривалістю 0,5 години.

Оплата праці технічної групи здійснюється за умовами праці, встановленими для відповідних закладів охорони здоров'я (структурних підрозділів). При цьому на керівника (завідуючого відділенням експертизи) поширюються всі умови оплати праці керівників обласних центрів медико-соціальної експертизи.

11. Експертні комісії мають бланки, штамп і печатку затвердженого Міністерством охорони здоров’я зразка.