Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Найбільш важливі закон.doc
Скачиваний:
479
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
3.65 Mб
Скачать

3.5. Мкф (2001)

У 2001 р. 54-а Всесвітня асамблея охорони здоров’я після зміни медичного підходу та довготривалих випробувань прийняла «Міжнародну класифікацію функціонування, обмеження життєдіяльності і здоров’я» (МКФ), яку переклали та адаптували в Санкт-Петербурзькому інституті вдосконалення лікарів-експертів (М. В. Коробов та ін., 2001); НДІ соціальної гігієни, економіки і управління охороною здоров’я ім. М. А. Семашко РАМН (В. К. Овчаров, 2002).

На розповсюдження та адаптацію МКФ (2001) потрібний офіційний дозвіл Всесвітньої організації охорони здоров’я. В зв’язку з цим при викладенні даних стосовно цієї класифікації нами використано матеріали вищенаведених авторів та дані А. В. Іпатова, О. В. Сергієні та Т. Г. Войтчак (2002), що викладені в монографії «Інвалідність як інтегрований показник стану здоров’я населення України».

Суттєвою відмінністю нової класифікації від раніше прийнятої є те, що вона розглядає в нерозривній єдності такі стани і процеси, як: здоров’я, хвороба, подальший тривалий перебіг структурних порушень та функцій організму і потребу в заходах реабілітації.

В МКФ (2001) відзначається, що поняття «здоров’я» фактично включає всі аспекти життя людини (фізичний, психічний і соціальний), які займають певне інформаційне поле. Таке інформаційне поле розділяється на окремі елементи, що носять назву домени здоровя та домени, які повязані зі здоровям. У прийнятій класифікації домени утримують інформацію, яка найбільш повно відображає функціонування індивідуума на організменному, душевному (особистісному) і соціальному рівнях. В МКФ внесені нові якості стану життєдіяльності «активність» та «участь», в яких «групуються зниження або втрати будь-яких здібностей на рівні особистісних можливостей, на рівні реалізації цих можливостей у суспільному житті за допомогою будь-яких підтримуючих заходів або в звичайних для індивіда умовах життєдіяльності» (А. В. Іпатов, О. В. Сергієні, Т. Г. Войтчак, 2002). Поряд з цим деталізовані домени функцій і структур організму, а такі якості, як активність і участь, описані при всіх аспектах життєдіяльності. Крім цього, всі домени МКФ наведені в позитивному та в негативному аспектах (табл.. 3.1). Обмеження життєдіяльності оцінюються за 5-бальною шкалою: від 0 % (відсутність будь-яких проблем) до 96-100 % (виражені обмеження).

Таблиця 3.1.

Класифікація обмеження життєдіяльності*

Скла-

дові

Частина 1: Функціонування і

обмеження життєдіяльності

Частина 2: Контекстові фактори

ункціїіструк-тури організму

активність і участь

фактори навко-лишнього середовища

особистісні фактори

Доме-ни

Функції організму

Структури організму

Сфери життєді-яльності (задачі, дії)

Зовнішній вплив на функціонуван-ня і обмеження

життєдіяльності

Внутрішній вплив на функціонування

і обмеження

життєдіяльності

Пара-метри

Зміни функцій організму (фізі- ологічні)

Зміни структу-ри організму

(анатомічні)

Потенційна

здатність ви-конання за-дачі у стан-дартних умо-вах

Реалізація виконання задачі в реальній життєвій

ситуації

Полегшуючий

або утрудню-ючий вплив фі- зичного, соціаль

ного середови-ща, світу відно-син та установок

Вплив особисті-

сних якостей

Позити-вний аспект

Функціональна і структурна ці-лісність. Функ-

ціонування

Активна участь

Полегшуючі

фактори

Не використо-вується

Негати-

вний

аспект

Порушення. Об-

меження жит-

тєдіяльності

Обмеження

активності

Обмеження

можливості

до участі

Перешкоджаючі

фактори

(бар’єри)

Не використо-вується

*Примітка: таблиця наведена за даними А. В. Іпатова, О. В. Сергієні та Т. Г. Войтчак (2002).

У прийнятій класифікації введене узагальнююче поняття обмеження життєдіяльності (ОЖД) різних видів функціонування людини на організменному, індивідуальному і соціальному рівнях, яке включає порушення структур та функцій організму, обмеження активності людини та обмеження її можливості участі в житті суспільства. Визначення в результаті обстеження ОЖД індивідуума дає можливість визначити отриману інформацію у вигляді певних кодів (у відповідності до кодів МКХ-10). Але кодування такої інформації набуває значення лише в тих випадках, коли визначено ОЖД (негативні аспекти індивідуума з урахуванням ступеня тяжкості порушень різних видів функціонування людини). Для кращого користування класифікацією введено загальний уніфікований визначник негативної шкали тяжкості порушень.

У МКФ викладена система визначення тяжкості обмежень активності і обмеження можливості участі у суспільному житті та її використання при складанні індивідуальної програми реабілітації.

Таким чином, МКФ (2001) є класифікацією здоров’я і всіх обставин, що пов’язані зі здоров’ям, та в якій реалізовуються «Стандартні правила зі створення рівних можливостей для осіб з обмеженнями життєдіяльності». Ця класифікація прийнята Організацією Об’єднаних Націй, оскільки вона дає можливість реально зрівняти в правах здорових і неповнофункціональних осіб.