Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЧП_2009.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
210.43 Кб
Скачать

Методичні вказівки до написання контрольних робіт Контрольна робота з міжнародного приватного права (Кафедра правових основ підприємницької діяльності)

Варіант 1 – А-Д

Варіант 2 – Е-З

Варіант 3 – И-Л

Варіант 4 – М-Р

Варіант 5 – С-Х

Варіант 6 – Ц-Я

Контроль отриманих знань студентів займає значне місце серед інших форм самостійної роботи. Написання контрольної роботи поряд із заліком чи іспитом, є одним із способів перевірки підготовленості майбутнього фахівця. Основною метою написання контрольної роботи є розширення та поглиблення теоретичних знань і практичних навичок студента щодо регулювання міжнародних приватноправових відносин, отримання досвіду практичного застосування норм чинного законодавства, вміння працювати з бібліографічними довідниками, спеціальною науковою та навчальною літературою. У процесі написання роботи закріплюються навички, отримані під час аудиторних занять, слухачі мають змогу повторити пройдений матеріал. У студента формується досвід самостійного наукового мислення та практичного застосування норм чинного законодавства України і норм права іноземних держав. Результати перевірки самостійних робіт дають змогу зробити висновок про глибину отриманих знань студента. Належне виконання контрольної роботи потребує від студента володіння основами методології дослідження, творчого мислення, старанності і професіоналізму.

Вдало написана контрольна робота із курсу „Міжнародного приватного права” в переважній більшості випадків підтверджує наявність у студента загальних знань із цивільного, господарського, підприємницького, торгового, спадкового, сімейного, трудового права. Це пов’язано з тим, що відносини міжнародного приватного права тісно пов’язані із вище вказаними і їх специфіка обумовлюється наявністю іноземного елементу. Саме тому і досі можна зустріти твердження, що міжнародне приватне право є комплексною галуззю.

Контрольна робота – це авторська робота, яка має носити самостійний характер, характеризувати особисте бачення проблеми, безумовно, із паралельним висвітленням устояних думок з приводу того чи іншого питання. Вказаний контроль знань виявляє вміння ставити та вирішувати науково-практичну проблему. Логічно, послідовно, аргументовано, ясно, і стисло викладати власні думки, розуміти зв’язок теорії і практики. Метою відповідної роботи може бути досягнення конкретних висновків щодо систематизації норм міжнародного приватного права, особливостей регулювання певного кола відносин, внесення змін до окремих законодавчих актів, тощо.

Структурно, робота повинна обов’язково містити письмові відповіді на три форми контролю:

  1. Перша частина розрахована на знання теоретичних положень щодо проблем та спірних питань правового регулювання міжнародних відносин приватноправового характеру.

  2. Контрольні запитання ставляться задля закріплення теоретичного матеріалу, визначення зв’язку між науковими надбаннями та практикою.

  3. Третя структурна частина роботи є контролем практичних навичок та вмінь студента, вона містить завдання та питання до нього. Вирішення практичного завдання повинно бути розгорнутим і містити достатньо аргументований, глибокий аналіз обставин, зазначених у фабулі, безумовно з посиланням на чинні джерела права.

Виконана належним чином контрольна робота має містити план, вступ, змістовну частину, де розкриваються теоретичні питання плану, запропонованого у даних методичних вказівках; стислі письмові відповіді на контрольні запитання за темою варіанту, самостійні висновки автора щодо результатів аналізу матеріалу роботи, та вирішення практичного завдання. Замикає роботу перелік використаної літератури, дата написання та особистий підпис автора роботи. Список використаних джерел має відповідати загальним вимогам, які висуваються до бібліографії.

План роботи вказує крім іншого, сторінки окремих пунктів та підпунктів і має бути пов’язаним із змістовною частиною. У вступі визначається актуальність теми роботи, її практичне значення, мета та завдання, що вирішуються, також у вступі має аргументуватися структура плану відповідної роботи. Основний зміст контрольної роботи повно та достатньо розкриває поставлені у методичних вказівках теоретичні питання. У висновку наводяться підсумки проведеної роботи, узагальнюються основні положення стосовно кожного питання, по можливості вказується практична значимість теми, яка розкривається. Загалом, висновки до роботи повинні містити стислі результати проведеного дослідження та відповідати вступу.

За звичай, написання контрольної роботи проходить декілька етапів:

  1. отримання завдання і розробка плану, (пошукувач може вводити до плану роботи додаткові пункти, деталізувати типовий план роботи на власний розсуд);

  2. збір, аналіз і узагальнення матеріалів необхідних для написання роботи;

  3. написання, оформлення контрольної роботи та подання на розгляд викладачів кафедри.

Написання контрольних робіт починається із отримання варіанту завдання. Завчасний вибір теми контрольної роботи дозволяє отримати консультацію викладача. Далі, для зручності написання контрольної роботи необхідно скласти план, який дозволяв би повно і точно розкрити тему. Завдання для контрольних робіт необхідно отримувати на установочній лекції з предмету або через навчально-методичний відділ, кафедру. Завдання контрольної роботи надається відповідно до варіанту.

В загальній частині кожної теми міститься перелік питань. Кожне із таких теоретичних питань є окремим варіантом першої частини роботи. Контрольні запитання і практичне завдання до всіх варіантів одної теми ідентичні. Таким чином, створюється 35 варіантів (1.1.; 1.2.;…6.1…6.8) і в кожній темі не співпадають лише перші теоретичні частини. Надання варіанту відбувається відповідно до нумерованого алфавітного переліку прізвищ студентів групи в журналі. Будь-яка науково-консультаційна і методична допомога студенту надається викладацьким складом кафедри „Правових основ підприємницької діяльності”.

На етапі збору, аналізу і узагальнення матеріалів необхідних для написання роботи студент має ознайомитися не лише із навчальною літературою, а і з нормативно-правовим матеріалом, науковими джерелами. Матеріал контрольної роботи не повинен містити прогалин, і, разом з тим, надто значної деталізації окремих питань, якщо це не передбачено змістом роботи. Якщо робота виконується на комп’ютері, то документ виконується українською мовою, друкується на одному боці стандартного аркуша формату А4, з полями 3 (ліворуч), 2 (зверху), 2 (знизу), 1 (праворуч) , шрифтом Times New Roman, розмір якого повинен становити 12 рt, через 1,5 інтервали. При написанні автор повинен давати посилання на джерела. Допускається посилання на відповідній сторінці із скрізною їх нумерацією або посилання за нумерацією в загальному списку літератури. Посилатися слід на останні видання. У другому випадку посилання повинні бути поміщені у квадратні дужки. У дужках вказується номер посилання, який у свою чергу повинен співпадати з номером посилання, що знаходиться в кінці тексту, далі ставиться кома і пробіл та вказується номер сторінки (номери сторінок). При повторному посиланні на одне і те ж джерело номер вказується такий, як і в першому посиланні, з відповідною вказівкою сторінки.

Після основного тексту містяться посилання на літературу за скороченим журнальним варіантом, наприклад: Федосеева Г.Ю. Международное частное право: Учебник – М.: „Остожье”, 1999. – 296с. Загальний обсяг роботи в друкованому варіанті повинен бути в межах 15-20 сторінок. Виконана належним чином контрольна робота скріплюється, підписується автором, реєструється у відповідному підрозділі методично-навчального забезпечення і подається на кафедру для перевірки.

Рецензуванню підлягає робота, подана у встановлений для цього термін. У разі порушення терміну подання роботи її автор може бути недопущений до іншихформ контролю знань (складання іспиту чи заліку). Робота отримує позитивну оцінку, якщо вона: відповідає наведеним вище формальним вимогам; виконана на достатньому теоретичному, правовому, граматичному рівні; робота повинна відображати зв’язок із практикою застосування колізійних норм права, містити посилання на чинне законодавство України, практичні чи абстрактні приклади; текст контрольної роботи повинен доступно сприйматися, бути охайним.

Якщо контрольна робота не відповідає вказаним вимогам, студент зобов'язаний у встановлений рецензентом термін внести зміни до роботи і подати роботу вдруге.

Робота не може бути зарахована за таких умов:

  • Не носить самостійного характеру, є суто компілятивною. Виявлено ідентичну за змістом роботу. (У такому випадку не зараховуються всі тотожні роботи.)

  • Робота виконана не за необхідним варіантом.

  • Робота не розкриває поставлених питань, не містить відповідей на контрольні запитання, чи вирішення практичного завдання.

  • Посилання на джерела зроблені невірно, використана література, або нормативні акти які застаріли.

  • Робота не відповідає формальним вимогам (обсяг, шрифт, поля, відступи, нумерація сторінок, пунктів та підпунктів, містить значну кількість граматичних, лексичних помилок).

  • Структурні частини роботи логічно не узгоджені, (наприклад, висновки не відповідають вступу та змісту роботи).

Після усунення зроблених викладачем зауважень робота разом із першою негативною рецензією повертається на кафедру для повторного рецензування.