Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Найбільш важливі закон.doc
Скачиваний:
477
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
3.65 Mб
Скачать

9.6. Організація медичного обслуговування

В РЕАБІЛІТАЦІЙНИХ УСТАНОВАХ

У Законі «Про реабілітацію інвалідів в Україні» передбачена наступна організація медичного обслуговування в реабілітаційних центрах.

Лікарі закладів охорони здоров'я проводять медичний огляд інвалідів, дітей-інвалідів, які проходять реабілітацію, моніторинг і корекцію стану здоров'я, здійснення лікувально-профілактичних заходів.

Інвалідам, дітям-інвалідам, які проходять реабілітацію в реабілітаційних установах державної і комунальної форм власності, надається безоплатне медичне обслуговування.

Контроль за станом здоров'я інвалідів, дітей-інвалідів, які проходять реабілітацію, покладається на органи охорони здоров'я незалежно від відомчого підпорядкування реабілітаційних установ, їх типу і форми власності.

Наприклад: у зоні обслуговування центральної районної лікарні знаходяться реабілітаційні центри для дорослих інвалідів та для дітей-інвалідів. Згідно з прийнятим Ззакону лікарі центральної районної лікарні повинні безоплатно проводити періодичні медичні огляди інвалідів із цих центрів і при необхідності – лікування, у тому числі й у стаціонарі районної лікарні.

Порядок організації і перелік медичних послуг, що надаються реабілітаційними установами державної і комунальної форм власності, встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Розділ 10 причини інвалідності

10.1. Загальні дані про причини інвалідності

У разі визнання особи інвалідом, лікарі-експерти МСЕК повинні визначити також і причину інвалідності. В залежності від причини інвалідності змінюється розмір пенсії, надання тих чи інших пільг. В окремих випадках причина інвалідності (наприклад, трудове каліцтво) дає право на пенсію за відсутності відповідного стажу роботи.

Встановлення причини захворювання проводять лікарі лікувально-профілактичних закладів дітям і лікарі медико-соціальних експертних комісій.

Причина захворювання при встановленні факту тимчасової непрацездатності дає певні пільги окремим громадянам. Так, наприклад, причина захворювання – професійне захворювання або виробнича травма дає хворому право на отримання допомоги по державному соціальному страхуванню при тимчасовій втраті працездатності в розмірі 100 відсотків свого заробітку незалежно від безперервного стажу роботи. В зв'язку з цим лікарі лікувально-консультативних комісій лікувально-профілактичних закладів повинні добре знати причини розвитку захворювань.

Лікарі-експерти МСЕК нерідко зустрічаються зі значними труднощами при визначенні причини інвалідності, що пов'язано зі складністю встановлення етіології хвороби, з характером розвитку патологічного процесу (патогенезу), з необхідністю з'ясування ряду професійно-виробничих і правових питань. Останнє потребує знання законодавчих актів і доброго знання специфіки професій, видів та умов праці, особливо на підприємствах в зоні обслуговування комісії.

На сьогоднішній день в Україні прийняті наступні причини інвалідності:

– загальне захворювання;

– інвалідність з дитинства;

– трудове каліцтво;

– професійне захворювання;

– поранення, контузія, травма, каліцтво, захворювання, пов'язані з захистом Батьківщини;

– поранення, контузія, травма, каліцтво, захворювання, пов'язані з перебуванням у партизанському загоні;

– поранення, контузії або каліцтва, пов'язані з бойовими діями у період Великої Вітчизняної війни (або з наслідками бойових дій);

– поранення, контузія, травма, каліцтво, захворювання, отримані при виконанні обов'язків військової служби;

– захворювання, отримане в період проходження військової служби;

– поранення, контузія, травма, каліцтво, захворювання, отримані при виконанні інтернаціонального обов'язку;

– поранення, контузія, травма, каліцтво, захворювання, отримані при виконанні обов'язків військової служби під час ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, інших ядерних об'єктах та випробуваннях ядерної зброї;

– захворювання, травма, каліцтво, пов'язані з роботами під час ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС та інших ядерних об'єктах;

– захворювання, пов'язане з впливом аварії на Чорнобильській АЕС.

В інструкції про встановлення груп інвалідності відмічено, що "при підвищенні групи інвалідності внаслідок професійного захворювання, трудового каліцтва, захворювань та травм, пов'язаних з аварією на ЧАЕС, з бойовими діями у період Великої Вітчизняної війни в разі виникнення більш тяжкого загального захворювання причина інвалідності встановлюється згідно з вибором хворого".