Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Найбільш важливі закон.doc
Скачиваний:
479
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
3.65 Mб
Скачать

6. Гарантійні зобов'язання підприємств-виготівників

6.1. На всі вироби, що виготовляються підприємствами, встановлюються гарантійні терміни експлуатації згідно з чинною технічною документацією.

6.2. Підприємство повинно гарантувати:

відповідність якості протезно-ортопедичних виробів вимогам чинних нормативних документів та технічної документації;

технічне обслуговування та гарантійний ремонт.

6.3. Гарантійний термін експлуатації встановлюється від дня видачі (придбання) готового виробу в експлуатацію.

6.4. У випадках виявлення браку або поломки виробів не з вини інваліда протягом гарантійного терміну експлуатації підприємство зобов'язане за свій рахунок у 14-денний строк або за згодою сторін в інший термін усунути несправність і оплатити проїзд замовнику.

Замовник має право пред'явити підприємству вимогу про усунення браку після закінчення гарантійного терміну експлуатації виробу (протягом установленого терміну експлуатації виробу), якщо у виробі був виявлений брак, допущений з вини підприємства-виготівника.

6.5. При виявленні непоправного браку, який неможливо ліквідувати, підприємство зобов'язане запропонувати (за наявності обмінного фонду) аналогічний виріб належної якості або ж відновити поза чергою замовлення і

виготовити виріб у найкоротший термін але не довше 30 днів.

6.6. Претензії до якості виробів розглядаються адміністрацією підприємства в день подання заяви в присутності замовника. При незгоді замовника з рішенням адміністрації підприємства претензія розглядається Міністерством праці та соціального захисту Автономної Республіки Крим, управліннями соціального захисту населення обласних, Київської і Севастопольської міських державних адміністрацій, у разі незгоди з прийнятим рішенням – вище поставленими організаціями (об’єднанням «Укрпротез» та Міністерством праці та соціальної політики України) або іншими органами згідно з чинним законодавством.

7. Оплата протезно-ортопедичних виробів та їх ремонту

7.1. Об'єднання "Укрпротез" в міру надходження фінансування з державного бюджету на протезування, а також надходження коштів, що спрямовуються на ці потреби з Фонду України соціального захисту інвалідів, згідно з укладеними договорами оплачує протезно-ортопедичним підприємствам, майстерням усіх форм власності:

вартість усіх видів протезно-ортопедичних виробів, виготовлених і безоплатно виданих інвалідам і пенсіонерам; транспортні витрати в разі доставки (в тому числі поштою) інвалідам протезно-ортопедичних виробів, ортопедичного взуття; вартість виготовлених і поставлених крісел-візків для пересування інвалідів, витрати на їх ремонт, зберігання та доставку інвалідам і пенсіонерам;

проїзд інвалідів на підприємство за його запрошенням для оформлення замовлень на виготовлення протезно-ортопедичних виробів, примірювань та одержання готових виробів, що видаються безоплатно;

витрати на відрядження спеціалістів виїзних медико-технічних бригад; які надають інвалідам протезно-ортопедичну допомогу за місцем проживання; витрати на відрядження інженерів-конструкторів, які виїжджають до інвалідів для оформлення замовлень на виготовлення індивідуальних інвалідних візків для пересування та інших засобів реабілітації.

7.2. Оплата протезно-ортопедичних виробів, замовлених інвалідами внаслідок трудового каліцтва або професійного захворювання, здійснюється в порядку, визначеному в Правилах відшкодування власником підприємства, установи і організації або уповноваженим ним органом шкоди, заподіяної працівникові ушкодженням здоров'я, пов'язаним з виконанням ним трудових зв'язків, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 23.06.1993 р. № 472 (472-93-п ) (із змінами і доповненнями Фондом по обов’язковому соціальному страхуванню від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань).

7.3. Відшкодування вартості протезно-ортопедичних виробів, виготовлених інвалідам підприємствами, майстернями недержавної форми власності, якщо їх вартість перевищує вартість аналогічних виробів, виготовлених казенними та державними протезно-ортопедичними підприємствами, за рахунок державного бюджету може здійснюватись у межах півтори вартості аналогічного виробу, виготовленого за розцінками казенних і державних підприємств, але не більше фактичної вартості такого виробу.

Якщо вартість виробу, виготовленого недержавним підприємством, майстернею, перевищує вказані півтори вартості, то різницю сплачують інваліди за власні кошти.

В окремих випадках, за потреби протезування підвищеної складності, вартість протезно-ортопедичного виробу сплачується в розмірі 100 % його вартості за рахунок коштів Фонду України захисту інвалідів за погодженням з об'єднанням "Укрпротез".

7.4. Підприємства оплачують інвалідам вартість проїзду на протезування в обидва кінці (від місця проживання до пункту протезування і назад) при пред'явленні квитка в один кінець у таких розмірах:

залізницею – за фактичними витратами, але не вище тарифу плацкартного вагона;

автобусом – за фактичними витратами;

водним транспортом – за тарифом III класу.

7.5. Якщо інваліди 1 групи або діти-інваліди до 16 років потребують супровідника при виїзді на протезно-ортопедичне підприємство для замовлення, примірювання або одержання готового виробу, то витрати на проїзд в обидва кінці відшкодовуються й особі, яка його супроводжує.

Гроші за проїзд інвалід та супровідник одержують при пред'явленні бухгалтеру медичного відділу паспорта і квитків. Виплата грошей проводиться за відомостями, до яких додаються всі потрібні документи.

7.6. Для відшкодування витрат, пов'язаних з наданням пільг інвалідам, пенсіонерам та іншим громадянам згідно з чинним законодавством, підприємства, майстерні всіх форм власності в міру видачі готових виробів заповнюють реєстри, в яких на кожну особу відображаються дані щодо отриманих нею виробів, їх вартості, і на підставі цих реєстрів виставляють рахунки об'єднанню «Укрпротез».

Реєстри складаються в чотирьох примірниках, підписуються директором, головних (старшим) бухгалтером підприємства і скріплюються печаткою.

7.7. Перший примірник реєстру і рахунку направляється об'єднанню "Укрпротез" для оплати, другий – разом із бланками виконаних замовлень залишається у бухгалтерії підприємства і є підставою для списання готових виробів зі складу, третій примірник передається працівнику, який видає готові вироби, четвертий – направляється Міністерству праці та соціального захисту Автономної Республіки Крим, управлінням соціального захисту населення обласних, Київської і Севастопольської міських державних адміністрацій.

7.8. Об'єднання "Укрпротез" подає Фонду України соціального захисту інвалідів щоквартально до 15 числа наступного місяця за звітнім кварталом звіт про використання бюджетних коштів за формами 1 «Баланс» та 2 «Звіт про виконання кошторису доходів і видатків (загальний фонд)» в розрізі областей і підприємств-виробників протезно-ортопедичних виробів та інших засобів реабілітації.

7.9. Особи, які замовляють протезно-ортопедичні вироби власним коштом, вносять підприємству аванс у розмірі 80 відсотків їх вартості.