Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Найбільш важливі закон.doc
Скачиваний:
479
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
3.65 Mб
Скачать

3.2.5. Соціальна недостатність через обмеження здатності до професійної діяльності

1. Нормальна робота.

2. Переривиста робота.

3. Робота в нормальних умовах, але зі спеціальною адаптацією робочого місця.

4. Робота в нормальних умовах, але зі спеціальною адаптацією робочого дня.

5. Робота в нормальних умовах, але яка вимагає присутності третьої особи.

6. Якісне обмеження роботи.

7. Робота, що вимагає спеціальних умов виробничого середовища і зі зниженою продуктивністю.

8 Робота, що вимагає спеціальних умов виробничого середовища і без урахування продуктивності.

9. Ніяка робота неможлива.

3.2.6. Соціальна недостатність через обмеження

економічної самостійності

1. Добре забезпечені особи. Порушення і обмеження життєдіяльності не впливають на річний прибуток, заробітну платню або майно (фінансові внески) індивідуума. Він має можливість забезпечити як свої власні потреби, так і потреби сім’ї і вести економічну діяльність.

2. Незалежні та економічно самостійні особи, включаючи утримання членів сім’ї, але зі зменшенням економічного добробуту у порівнянні зі становищем, що мало місце до появи порушення або обмеження життєдіяльності, як результат зміни в житті чи виді занять, і т. д., або які несуть відчутний збиток у порівнянні з сім’ями, що знаходяться в ідентичних умовах, але не мають обмеження в життєдіяльності.

3. Особиста економічна самостійність без утримання членів сім’ї, але зі способом життя, коли вони можуть задовольнити тільки свої особисті потреби і не здатні взяти відповідальність за утриманців або розширити свою

діяльність.

4. Неміцна фінансова самостійність. Економічна самостійність можлива тільки за наявності фінансової підтримки зовні від общини або сім’ї.

5. Економічна залежність. Повністю економічно залежні особи, з відсутністю економічної активності.

3.2.7. Соціальна недостатність через обмеження

здатності до інтеграції у суспільство

1. Добре соціально інтегровані особи – повна участь у всіх звичайних суспільних стосунках.

2. Участь у житті суспільства, що стримується. Соціальна недостатність включає: індивідууми, яким порушення або обмеження життєдіяльності заподіює неспецифічну незручність, яка може мати місце, але не перешкоджати їх участі у всіх звичайних видах життя суспільства (сюди входять збентеження, соромливість та інші негативні уявлення про себе, внаслідок потворності або інших порушень чи обмежень життєдіяльності), деякі легкі порушення особистості або зниження здатності адекватно поводитися.

3. Обмежена участь у деяких формах життя суспільства. Включено: індивідууми, які беруть участь не у всіх видах життя суспільства, наприклад: мають порушення чи будь-яке зниження здібностей, що заважають можливості їхнього одруження; ускладнення статевої активності внаслідок порушення або зниження будь-якої здатності, а також деякі порушення особистості чи зниження здатності до адекватної поведінки.

4. Підвищена неучасть у житті суспільства взагалі. Включено: індивідууми, які не здатні підтримувати невимушені стосунки з новими знайомими, тому їх соціальні стосунки зводяться переважно до сталих контактів, таких як друзі, сім’я, сусіди і колеги, а також індивідууми, які відстають у фізичному, психологічному або соціальному розвитку, але у яких продовжується процес розвитку.

5. Збіднені або дуже обмежені стосунки у суспільстві. Включено: індивідууми, які зазнають труднощів при підтримці сталих контактів, таких як з друзями, сусідами і колегами; а також індивідууми, які відстають у фізичному, психологічному або соціальному розвитку, у яких не помітно поліпшення розвитку; або індивідууми, які здатні підтримувати стосунки тільки зі значущими для них людьми, такими як батьки або чоловік чи жінка; повний відхід у себе у немолодих людей; розлади поведінки середньої тяжкості.

6. Порушення стосунків у суспільстві. Включено: індивідууми, які зазнають труднощів при спілкуванні зі значущими для них людьми; тяжкі розлади поведінки.

7. Нездатність підтримувати стосунки з іншими людьми. Включено: індивідууми, які нездатні підтримувати стосунки з іншими людьми; порушення або обмеження здібностей, що перешкоджають розвитку нормальних соціальних взаємовідносин; індивідууми, погана пристосованість поведінки яких заважає співіснуванню та інтеграції в звичайних домашніх і сімейних умовах; а також немолоді люди, які переживають втрату сім’ї і друзів, із зниженою здатністю вступати в нові стосунки.

8. Соціальна ізоляція. Включено: індивідууми, чиї можливості підтримання соціальних взаємовідносин не визначені внаслідок їхньої ізоляції, такої як перебування їх в спеціальних установах через відсутність соціальної підтримки вдома або у суспільстві (наприклад, діти-сироти або кинуті діти, а також люди, які мешкають у будинках для пристарілих).