Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Найбільш важливі закон.doc
Скачиваний:
479
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
3.65 Mб
Скачать

Загальна частина

1. Компенсація на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування виплачується інвалідам, які відповідно до законодавства мають право на забезпечення автомобілями в порядку, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України № 999 (999-97-п) від 8 вересня 1997 р. «Про затвердження Порядку забезпечення інвалідів автомобілями» (далі – Порядок).

Компенсація на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів виплачується також інвалідам, які мають у користуванні мотовізки, одержані до затвердження зазначеного Порядку.

2. Підставою для виплати компенсації інвалідам відповідних категорій (крім тих, що перелічені у пункті 22 Порядку) є висновок Кримської - в Автономній Республіці Крим, обласної, центральної міської (у містах Києві та Севастополі) медико-соціальної експертної комісії (далі – МСЕК) про наявність у інвалідів медичних показань для забезпечення їх автомобілями безплатно чи на пільгових умовах.

Підставою для виплати компенсації інвалідам, зазначеним у пункті 22 Порядку, є їхні заява та копія висновку MGEK про встановлення 1-ї групи інвалідності.

3. Виплата належної компенсації провадиться за розпорядженням відповідно Міністерства праці та соціального захисту Автономної Республіки Крим, управлінь соціального захисту населення обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, які оформляються у трьох примірниках, один з яких зберігається в особовій справі інваліда і по одному надсилається управлінню соціального захисту населення (центру нарахування і виплати пенсій та допомоги) за місцем проживання інваліда або органу, зазначеному в пункті 4 цього Положення, де інвалід одержує пенсію і перебуває на обліку.

4. Виплата належної компенсації провадиться за місцем одержання пенсії та перебування на обліку інвалідів органами соціального захисту населення, Міноборони, МВС, CБУ, Національної гвардії. Інвалідам, яким призначено довічне грошове утримання, компенсація виплачується органами соціального захисту населення за місцем їх проживання.

Розмір компенсації визначається Мінпраці та Фондом соціального захисту інвалідів за погодженням з Мінфіном.

5. Інвалідам від трудового каліцтва (захворювання), каліцтва, отриманого від джерел підвищеної небезпеки, компенсацій виплачується відповідно до законодавства підприємствами (організаціями, установами), з вини яких заподіяно каліцтво (захворювання).

6. У разі позбавлення інваліда права керування автотранспортом на певний період або його перебування в місцях позбавлення волі компенсація за цей час не виплачується.

7. Компенсація виплачується рівними частинами двічі на рік – у січні за перше і у липні – за друге півріччя поточного року.

8. Переплачена з вини інваліда сума компенсації повертається ним добровільно або стягується в судовому порядку.

Компенсація на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів

9. Компенсація на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів виплачується інвалідам, які забезпечені автомобілями безоплатно чи на пільгових умовах відповідно до пунктів 21, 22, 24, 25 і 28 Порядку, а саме:

1) інвалідам, які за висновком МСЕК мають право на забезпечення автомобілями безоплатно чи на пільгових умовах, але не одержали їх і користуються автомобілями, придбаними за власні кошти;

2) інвалідам, які отримали автомобілі безоплатно чи на пільгових умовах і з часом у них виникли протипоказання для керування (за умови, що керувати автомобілем буде член сім’ї інваліда або інша особа, яка проживає в одному населеному пункті з інвалідом);

3) інвалідам війни, які придбали автомобілі за власні кошти, із зарахуванням вартості належного їм згідно з висновком МСЕК безоплатного автомобіля.

Зазначена компенсація виплачується також інвалідам Великої Вітчизняної війни 1-ї та 2-ї груп (незалежно від наявності у них медичних показань для забезпечення їх автомобілями безоплатно чи на пільгових умовах) , які користуються автомобілями, придбаними за власні кошти.

10. Для одержання компенсації подаються заява, технічний паспорт про реєстрацію автомобіля на ім'я інваліда з відповідними позначками органів Державтоінспекції про придатність автомобіля для експлуатації, а також копії посвідчення інваліда війни та посвідчення водія, завірені начальником управління соціального захисту нacелення районної (міської) державної адміністрації.

За наявності протипоказань у інваліда для керування автомобілем компенсація виплачується за умови, що керувати автомобілем буде член сім'ї інваліда.

11. У разі повернення інвалідом з будь-яких причин автомобіля органу соціального захисту населення або підприємству (установі, організації), яке сплатило його вартість, компенсація на бензин, ремонт та технічне обслуговування автомобіля, що вже виплачена, інвалідом не повертається, а враховується під час виплати такої ж компенсації на придбання нового автомобіля чи компенсації витрат на транспортне обслуговування.

12. Виплата компенсації на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобіля провадиться з дня реєстрації отриманого безоплатно чи на пільгових умовах автомобіля в органах державтоінспекції.

13. Після закінчення терміну експлуатації автомобіля, отриманого безоплатно чи на пільгових умовах, компенсація виплачується за умови його придатності для подальшої експлуатації і наявності про це позначки Державтоінспекції в технічному паспорті.

14. У разі смерті інваліда компенсація, не виплачена своєчасно через відсутність коштів чи з інших незалежних від інваліда причин, виплачується одному з членів його сім'ї (за згодою інших).