Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Найбільш важливі закон.doc
Скачиваний:
479
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
3.65 Mб
Скачать

6.2. Загальні положення

ПРО МЕДИКО-СОЦІАЛЬНУ ЕКСПЕРТИЗУ

У Положенні про медико-соціальну експертизу відмічено, що вона визначає ступінь обмеження життєдіяльності людини, причину, час настання та групу інвалідності і сприяє проведенню ефективних заходів щодо профілактики інвалідності, реабілітації інвалідів, пристосування їх до суспільного життя.

Огляду в установах медико-соціальної експертизи підлягають громадяни України, які втратили здоров’я внаслідок захворювання, травм та уроджених дефектів, що обмежує їх життєдіяльність, а також особи, які за чинним законодавством країни мають право на соціальну допомогу, компенсацію втраченого заробітку або звільнення від виконання відповідних обов’язків та інші.

Шляхом ретельного обстеження медико-соціальна експертиза визначає стан здоров’я та компенсаторно-адаптаційні можливості особи, реалізація яких сприятиме функціональній, психологічній, соціальній, професійній реабілітації та адаптації інваліда.

В залежності від ступеня порушення стану здоров’я та стану життєдіяльності людини інвалідність поділяється на три групи. Крім цього, установи медико-соціальної експертизи встановлюють кожному інваліду причину інвалідності.

Медико-соціальна експертиза здійснюється медико-соціальними експертними комісіями (МСЕК), які організовуються і здійснюють свою роботу під управлінням республіканського в АР Крим, міських (м. Київ і м. Севастополь) та самостійних обласних центрів (бюро) медико-соціальної експертизи при управліннях охорони здоров’я державних адміністрацій. Медико-соціальні експертні комісії перебувають у віданні Міністерства охорони здоров’я України і проводять свою роботу за територіальним принципом (обласні, міські, міжрайонні та районні).

В положенні про медико-соціальну експертизу вказується, що медико-соціальні експертні комісії у своїй роботі керуються законами України, постановами і розпорядженнями Кабінету Міністрів України, Положенням про медико-соціальну експертизу (1992), актами Міністерства охорони здоров’я України та іншими законодавчими актами.

Висновки медико-соціальних експертних комісій (МСЕК) про умови і характер праці інвалідів є обов’язковими для всіх підприємств, установ і організацій незалежно від форм власності і видів їх діяльності.

Медико-соціальні експертні комісії, згідно з положенням, проводять свою роботу на базі лікувально-профілактичних закладів, які надають їм приміщення, медичне і господарче обладнання, необхідне для проведення експертизи хворих та інвалідів і зберігання медико-експертної документації, а також забезпечують їх санітарним автотранспортом для огляду хворих удома та здійснення контролю за виконанням індивідуальних програм реабілітації. Перелік необхідного обладнання та інвентаря для медико-соціальних експертних комісій затверджується Міністерством охорони здоров’я України.

В окремих випадках за рішенням місцевих органів виконавчої влади медико-соціальні експертні комісії можуть розташовуватися поза межами лікувально-профілактичних закладів у виділених спеціальних приміщеннях.

Витрати на утримання медико-соціальних експертних комісій проводяться за рахунок асигнувань, що передбачені відповідним Державним бюджетом України, бюджетом Автономної Республіки Крим, обласними, міськими та районними бюджетами.

Усі медико-соціальні експертні комісії мають штамп та печатку.