Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Найбільш важливі закон.doc
Скачиваний:
477
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
3.65 Mб
Скачать

11.6. Порядок встановлення мсек ступеня втрати професійної працездатності у відсотках працівникам, яким заподіяно ушкодження здоров’я, пов’язане з виконанням трудових обов’язків

Розмір відшкодування втраченого потерпілим заробітку МСЕК встановлює відповідно до ступеня втрати професійної працездатності у відсотках по відношенню до його середньомісячного заробітку, який він мав до ушкодження здоров’я (наказ міністра охорони здоров’я № 212 від 22.11.1995 р.).

Втрачений заробіток або його частина відповідно до ступеня втрати професійної працездатності виплачується власником у повному розмірі, тобто без урахуванням розміру пенсії по інвалідності, а також незалежно від одержуваних потерпілим інших видів пенсій, заробітку (доходу) і стипендії (наказ міністра охорони здоров’я № 212).

11.6.1. Загальні положення

На МСЕК покладені наступні обов’язки:

а) встановлення професії, з якою пов’язане пошкодження здоров’я, та рівня обмеження життєдіяльності потерпілого, причину, часу настання та групи інвалідності у зв’язку з ушкодженням здоров’я;

б) встановлення ступеня втрати професійної працездатності у відсотках потерпілим, яким заподіяно ушкодження здоров’я, пов’язане з виконанням ними трудових обов’язків;

в) встановлення потреби у додаткових видах відшкодування (догляд, харчування, протезування, санаторно-курортне лікування, медикаментозне лікування тощо) та визначення інших необхідних видів медичної і соціальної допомоги;

г) встановлення розміру додаткових виплат на розробку та реалізацію індивідуальної програми реабілітації потерпілого;

д) встановлення факту наявності моральної шкоди;

є) огляд непрацездатних осіб, які були на утриманні померлого і мають право на відшкодування шкоди, а також осіб, які не були на утриманні померлого, але мали на день його смерті право на одержання від нього утримання;

ж) визначення медичних показань на право одержання потерпілим автомобіля і протипоказань до керування.

Огляд потерпілого МСЕК проводить за наявності:

– акту про нещасний випадок на виробництві (ф. Н-1);

– акту розслідування професійного захворювання за установленою формою;

– висновку спеціалізованого закладу (НДІ профпатології чи відділень профпатології) про професійний характер захворювання;

– направлення лікувально-профілактичного закладу (ф. 88);

– направлення власника чи профспілкового органу підприємства, установи організації, на якому потерпілий одержав травму чи професійне захворювання; або робочого органу виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків; або вироку чи рішення суду; або направлення прокурора, слідчого, органу дізнання.

При встановленні втрати професійної працездатності у відсотках і потреби у додаткових видах відшкодування МСЕК виходить тільки з наслідків даної травми чи іншого ушкодження здоров’я потерпілого на виробництві.

У тих випадках, коли травма на виробництві або професійне захворювання погіршили перебіг захворювання, яким потерпілий страждав раніше, ступінь втрати професійної працездатності визначається, виходячи з викликаних ними порушень функцій організму з урахуванням тих, що були раніше.

У разі встановлення декількох професійних захворювань чи іншого ушкодження здоров’я потерпілого, які він одержав під час праці на одному виробництві, МСЕК визначає ступінь втрати професійної працездатності по кожному захворюванню чи іншому ушкодженню здоров’я окремо та враховує загальний відсоток втрати професійної працездатності за сукупністю.

Наприклад:

гр. Н., 54 років, прохідник вугільної шахти, був направлений на МСЕК після обстеження у НДІ гігієни праці і професійних захворювань, де у нього були виявлені: антракосилікоз І-ІІ ст. з дихальною недостатністю І-ІІ ст., вібраційна хвороба І-ІІ ст. Після огляду МСЕК визнала гр. Н. інвалідом ІІІ групи і встановила 50 % втрати професійної працездатності (35 % по антракосилікозу і 15 % по вібраційній хворобі).

У наказі міністра охорони здоров’я № 212 вказано, що у випадках, коли професійні захворювання чи інші ушкодження здоров’я виникли у потерпілого під час роботи на різних підприємствах, то втрата професійної працездатності у відсотках встановлюється по кожному професійному захворюванню чи іншому ушкодженню здоров’я окремо по кожному підприємству. Це породжувало багато суперечок і судових справ. Після створення Фонду по обов’язковому страхуванню від нещасних випадків та професійних захворювань цей пункт наказу втратив свою значущість, тому що всі виплати став здійснювати Фонд.

11.6.2. Коло осіб, які мають право проходити огляд у МСЕК

МСЕК оглядає та робить висновок про ступінь втрати професійної працездатності у відсотках тим працівникам, яким заподіяно ушкодження здоров’я, пов’язане з виконанням трудових обов’язків на території організації та за її межами, а також під час проїзду на роботу та з роботи на транспорті підприємства, установи, організації.

У наказі міністра охорони здоров’я № 212 вказано, що працівникам, які отримали ушкодження здоров’я під час поїздки на роботу чи з роботи громадським транспортом при виконанні державних чи громадських обов’язків та при інших обставинах, не пов’язаних з виконанням трудових обов’язків, ступінь втрати професійної працездатності у відсотках встановлюють судово-медичні експертні комісії.

У випадках смерті потерпілого від наслідків трудового каліцтва або професійного захворювання (за підтвердженням лікувально-профілактичного закладу) МСЕК, у разі необхідності, приймає на огляд непрацездатних осіб, які знаходились на утриманні померлого працівника і мають право на відшкодування шкоди, а також непрацездатних осіб, які не перебували на його утриманні, але які мали на день смерті право на одержання від нього утримання.

11.6.3. Встановлення ступеня втрати професійної працездатності у відсотках

При встановленні ступеня втрати професійної працездатності у відсотках МСЕК у кожному конкретному випадку визначає ступінь та тяжкість порушення функцій організму, а за відсутності органу – ступінь компенсації втрачених функцій, можливості потерпілим виконувати роботу за певною професією або роботу однакову за кваліфікацією та оплатою, зокрема, можливість виконувати роботу в звичайних або спеціально створених умовах за основною професією чи близькою до неї за кваліфікацією.

Рішення про ступінь втрати професійної працездатності та додаткові види відшкодування МСЕК приймає на підставі огляду потерпілого, даних медичних документів (виписки з історій хвороби, виписки з амбулаторної картки або самої амбулаторної картки та ін.), результатів додаткових методів обстеження з урахуванням соціально-трудових факторів (професійного маршруту, професії, умов праці, характеру, обсягу виконуваної роботи, освіти тощо).

У наказі міністра охорони здоров’я № 212 вказано, що у випадках, коли внаслідок трудового каліцтва чи професійного захворювання настало різко виражене обмеження життєдіяльності, що призвело до різко вираженої соціальної дезадаптації та потреби у постійному сторонньому догляді або допомозі, встановлюється 100 відсотків втрати професійної працездатності.

Як правило, такі особи визнаються інвалідами 1-ї групи. В той же час ступінь втрати професійної працездатності МСЕК, як показала практика, може встановлювати від 85 до 100 % .

У наказі міністра охорони здоров’я № 212 вказано, що у випадках, коли внаслідок трудового каліцтва чи професійного захворювання настало різко виражене обмеження життєдіяльності, що призвело до вираженої соціальної дезадаптації, але вказані порушення не викликають потреби в постійному сторонньому догляді чи допомозі і потерпілий може виконувати роботу в пристосованих умовах, втрата професійної працездатності становить від 80 до 70 відсотків.

Практично такі особи МСЕК визнаються інвалідами 2-ї групи, а ступінь втрати професійної працездатності встановлюються їм від 65 до 80 %.

У випадках, коли внаслідок трудового каліцтва чи професійного захворювання настає значне зниження можливостей соціальної адаптації з урахуванням соціального фактора та наявності робочих місць встановлюється:

а) 50–60 відсотків при втраті працездатності за основною професією та можливостях працевлаштування потерпілого на роботі з нижчою кваліфікацією;

б) 30-40 відсотків, якщо потерпілого можливо використовувати на роботі за своєю професією, але при суттєвих змінах умов праці (наприклад, зниження об’єму виконуваної роботи) та зниженні заробітної плати.

Як правило, такі особи визнаються МСЕК інвалідами 3-ї групи, а ступінь втрати професійної працездатності встановлюється від 30 до 60 % у відповідності з вищевикладеними пунктами.

Якщо внаслідок трудового каліцтва або професійного захворювання немає підстав для визнання хворого інвалідом, але за станом здоров’я потерпілий потребує незначного обмеження виконуваної роботи, що призводить до незначного зниження заробітної плати, МСЕК встановлює до 25 відсотків втрати професійної працездатності.

Рішення МСЕК про причинний зв’язок професійного захворювання із конкретною професією (посадою), яка сприяла розвитку захворювання та терміном його настання, приймається на підставі висновку спеціалізованого лікувально-профілактичного закладу (НДІ професійних захворювань, профпатологічного відділення тощо) і це зазначається у довідці про результати визначення ступеня втрати професійної працездатності у відсотках, потреби в додаткових видах допомоги, яка надається потерпілому.

11.6.4. Відшкодування додаткових витрат

Фонд (власник) проводить страхові виплати потерпілому при проведенні медичної, професійної та соціальної реабілітації відповідно до висновків МСЕК.

Додаткові витрати визначаються згідно з індивідуальною програмою реабілітації інваліда.

Витрати на медичну реабілітацію (діагностичні, лікувальні засоби тощо) визначаються МСЕК на підставі висновків та рахунків лікувально-профілактичних закладів, довідок про їх вартість, рецептів.

Витрати на додаткове харчування (харчування, яке призначається додатково до існуючих дієт, коли не в повній мірі задовольняються потреби організму хворого в харчових речовинах та енергії) компенсуються у наступних випадках:

а) коли при перебуванні хворого в стаціонарі або спеціалізованому реабілітаційному закладі виникає потреба у лікувальному харчуванні, яке цей заклад не може забезпечити;

б) занепаду харчування ІІ чи ІІІ ступеня інвалідів 1-ї або 2-ї груп;

в) коли у потерпілого внаслідок морфофункціональних змін, що настали через трудове каліцтво чи професійне захворювання має місце надмірна втрата поживних речовин, яка підтверджується функціональними методами дослідження.

Додаткове харчування призначається на конкретно встановлений термін за раціоном харчування, який складає дієтолог чи лікуючий лікар та затверджує МСЕК. Неможливість забезпечення потерпілого додатковим харчуванням у лікувально-профілактичному або реабілітаційному закладі підтверджується довідкою чи підписом головного лікаря (директора).

Витрати на протезування компенсуються потерпілому згідно з висновком МСЕК про потребу в протезуванні.

За висновком МСЕК потерпілий забезпечується допоміжними побутовими технічними засобами за його рахунок, а якщо функціональні порушення пов’язані з перенесеною травмою чи професійним захворюванням – за рахунок Фонду (власника).

За наявності у потерпілого наслідків травми або професійного захворювання відповідно до висновків МСЕК медичних показань для одержання автомобіля з ручним керуванням, запасних частин до нього, а також витрати на придбання пального, ремонт і технічне обслуговування, навчання керування автомобілем.

МСЕК не рідше одного разу на три роки, а для інвалідів 1-ї групи щороку робить висновок про потребу потерпілого з даним ушкодженням здоров’я в санаторно-курортному лікуванні.

Потреба у санаторно-курортному лікуванні визначається МСЕК потерпілому за прямими наслідками трудового каліцтва чи професійного захворювання.

В разі необхідності супроводу потерпілого МСЕК виносить рішення про потребу в супроводі, що є підставою для відшкодування витрат на його проїзд, сплату добових і компенсацію витрат на житло.

У тих випадках, коли санаторно-курортне лікування необхідно потерпілому не у зв’язку з даним каліцтвом чи професійним захворюванням, рішення про потребу у такому лікуванні МСЕК не виносить, а потерпілий забезпечується санаторно-курортною путівкою у звичайному порядку.

Висновок МСЕК щодо потреби потерпілого у постільній та натільній білизні виноситься на підставі рішення ЛКК про таку потребу згідно з нормативами, затвердженими МОЗ України.

МСЕК встановлює потребу потерпілому у необхідних видах догляду:

а) спеціальним медичним доглядом забезпечуються інваліди, які потребують життєво важливих, щоденних, багаторазових медичних маніпуляцій (ін’єкції, перев’язки, промивання порожнин тіла тощо);

б) звичайного постійного догляду потребують інваліди, які не можуть самостійно вживати їжу, забезпечувати туалет, потребують допомоги при прогулянках тощо;

в) побутового догляду потребують інваліди, які проживають у несприятливих соціально-побутових умовах (відсутність водогону, центрального опалення, каналізації, громадського транспорту тощо), а також за відсутності можливостей до розміщення одиноких інвалідів у будинках-інтернатах для громадян похилого віку та інвалідів, пансіонатах ветеранів війни та праці.

Відповідно до індивідуальної програми реабілітації, складеної МСЕК, Фонд (власник) за згодою потерпілого повинен забезпечити його навчання, перенавчання та працевлаштування, якщо внаслідок трудового каліцтва або професійного захворювання він не може виконувати попередню роботу.

Відшкодування шкоди працівникові проводиться у відповідності до індивідуальної програми реабілітації та протягом терміну втрати професійної працездатності, який встановлюється МСЕК, а також на період надання потерпілому інших медичних та соціальних послуг.

11.6.5. Терміни переогляду потерпілих у медико-соціальних експертних комісіях

Переогляд інвалідів для встановлення ступеня втрати професійної працездатності проводиться через 1–3 роки в залежності від характеру наслідків трудового каліцтва чи професійного захворювання і можливості повного чи часткового відновлення працездатності після проведення всіх запланованих реабілітаційних заходів.

Після реалізації індивідуальної програми реабілітації потерпілого ступінь втрати професійної працездатності у відсотках без зазначення терміну переогляду встановлюється:

а) при анатомічних дефектах відповідно до «Інструкції про встановлення груп інвалідності», що затверджена Міністерством охорони здоров’я у 2004 році;

б) при неефективності всіх можливих реабілітаційних заходів;

в) при стійких незворотних морфологічних змінах та порушеннях функцій органів та систем організму;

г) чоловікам у віці понад 60 років, жінкам – понад 55 років;

д) громадянам, які мають право на пенсію за пільговим пенсійним забезпеченням (додаток до наказу міністра охорони здоров’я № 238 від 5 серпня 1998 р.).

Потерпілим, що навчаються у середніх, середніх спеціальних, вищих навчальних закладах, аспірантурі, ступінь втрати професійної працездатності переглядається після закінчення навчання.

Переогляд потерпілих раніше зазначеного терміну, а також потерпілих, яким ступінь втрати професійної працездатності встановлений безстроково, може бути проведений за їх заявою, при зміні стану здоров’я та працездатності, за заявою Фонду (власника підприємства або установи), якщо аргументи, що викладені в заяві, визнані обґрунтованими або при виявленні фактів необґрунтованого рішення МСЕК чи винесення рішення на підставі підроблених документів чи за постановою суду.

Оскарження рішення первинної МСЕК про встановлення ступеня втрати професійної працездатності у відсотках здійснюється таким чином, як і оскарження встановленої групи інвалідності: потерпілий протягом одного місяця має право подати про це письмову заяву у обласну чи центральноміську МСЕК, або до медико-соціальної комісії, в якій він проходив огляд, чи до відповідного відділу (управління) охорони здоров’я. Комісія, що проводила огляд, або відділ (управління) охорони здоров’я в триденний термін з дня одержання заяви повинні надіслати усі наявні документи разом з заявою до обласної або центрально-міської МСЕК, які повинні не пізніше одного місяця провести переогляд хворого.

У випадках незгоди з рішенням обласної або центральноміської комісій потерпілий може бути направлений на обстеження в інститути експертизи України або на огляд в іншу обласну МСЕК, у тому числі на обласну МСЕК іншої області.

Крім того, рішення МСЕК може бути оскаржене в суді.