Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Найбільш важливі закон.doc
Скачиваний:
477
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
3.65 Mб
Скачать

Про внесення змін та доповнень до Інструкції про порядок встановлення причинного зв'язку інвалідності у колишніх військовослужбовців з перебуванням на фронті

(наказ Міністерства охорони здоров'я № 210 від 22.11.1995 р.)

На виконання статей 6, 7 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" та з метою покращення медико-соціального експертного обслуговування учасників бойових дій, наказую:

1. Поширити чинність Інструкції про порядок встановлення причинного зв’язку інвалідності у колишніх військовослужбовців з перебуванням на фронті на всіх учасників бойових дій, визначених Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

2. При огляді учасників бойових дій невійськовослужбовців (осіб вільнонайманого складу Збройних Сил, партизанів, підпільників та ін.), згідно з пунктом 4 розділу III даної Інструкції, рішення про причинний зв'язок поранень та інвалідності виносять медико-соціальні експертні комісії на підставі акта судово-медичної експертизи та посвідчення учасника бойових дій оглянутого.

3. Внести такі зміни та доповнення до Інструкції:

3.1. Пункт 4 розділу III Інструкції після слів «контузія…» доповнити словами: «... з рубцями голови чи обличчя».

3.2. Абзац другий розділу IV Інструкції викласти у такій редакції:

«При огляді у МСЕК колишніх партизан, підпільників, учасників Європейського Руху Опору, які мають явні наслідки тілесних ушкоджень (відсутність кінцівки, дефекти кісток черепа, рубці після поранень, металеві чужорідні тіла та ін.), факт поранення, каліцтва контузії з рубцями голови чи обличчя, отриманих у період перебування в партизанському загоні, з'єднанні, підпільних організаціях і групах та інших формуваннях може бути підтверджений показаннями одного партизана (підпільника), які разом перебували в партизанському загоні (з’єднанні) чи підпільній організації (групі)».

4. Скасувати листа Міністерства охорони здоров’я № 16.01/94 від 30.03.1993 р.

5. Міністру охорони здоров’я Автономної Республіки Крим, керівникам управлінь охорони здоров’я обласних, Київського і Севастопольського міських державних адміністрацій прийняти до відома і керівництва в роботі цей наказ.

У випадках, вказаних у п. 2 даного розділу в МСЕК, повинні подаватися наступні документи:

– військові документи, що підтверджують службу колишнього військовослужбовця в діючій армії;

– дані лікувальної установи про стан здоров'я колишнього військовослужбовця, як правило, в період 10 років після звільнення з армії і на період огляду.

При встановленні причини інвалідності, пов'язаної з перебуванням на фронті, без військово-медичних документів в акті огляду МСЕК і виписці з нього вказується, що висновок зроблений без військово-медичних документів на підставі клінічних даних або військово-облікових документів в яких є довідка про захворювання (поранення, контузії).

3. Питання про причину інвалідності колишніх службовців, які знаходилися в полоні, розв'язується на підставі довідок військкомату з позначенням дати призову на військову службу і звільнень, часу перебування в полоні, дати проходження військового переобліку або придатність до військової служби при звільненні зі збройних сил, а також у разі подачі документів, виданих лікувальною установою в період 10 років після звільнення з полону або дають право віднести початок захворювання до періоду перебування в полоні.

4. За відсутності у колишніх військовослужбовців, а також у колишніх полонених яких-небудь даних про огляд ВВК в період служби в збройних силах, але мають явні наслідки тілесних пошкоджень (відсутність кінцівки, дефекти кісток черепа, рубці після поранень, каліцтва, контузії, чужорідні тіла та ін.) незалежно від причин звільнення з армії питання про зв'язок одержаних поранень (каліцтва, контузії) з перебуванням на фронті розв’язується після огляду з участю судово-медичного експерта в лікувальній комісії при військкоматі (без твердження у ВВК) і подачі довідки про перебування в діючій армії з підтвердженням переліку Генерального штабу.

IV. Питання про причину інвалідності колишніх партизан Великої Вітчизняної війни розв’язується в порядку, визначеному в розділі III (пп.1 і 2).

При огляді в МСЕК що були партизан Вітчизняної війни, які мають явні наслідки тілесних пошкоджень (відсутність кінцівки, дефекти кісток черепа, рубці після поранень, каліцтва, контузії, чужорідні тіла та ін.) факт поранення (каліцтва, контузії) одержаного в період перебування в партизанському загоні може бути підтверджений свідченнями двох партизан, які разом знаходилися в партизанському загоні.

Питання про причину інвалідності учасників підпільно-партизанської боротьби громадян України, які брали участь в антифашистському підпіллі і партизанському русі 1941–1945 рр. на території країн Європи, визначається на підставі довідок про службу в партизанському загоні, копії партизанських квитків, медичних документів ЛПУ про стан їх здоров'я.

V. Рішення питання про встановлення причинного зв'язку інвалідності у колишніх військовослужбовців (партизан) з перебуванням на фронті по розділах III (пункти 2 і 3) і IV одержане республіканським, обласним і центральним міським МСЕКам після всебічного медичного обстеження в лікувальних установах по напряму районних і міських військкоматів і пред'явленню ними документів про терміни військової служби військовослужбовців, зокрема в діючій армії.

VI. Причина інвалідності, пов’язана з перебування на фронті, зберігається в осіб, яким підвищується група інвалідності внаслідок нових захворювань або наслідків поранення (каліцтва, контузії), а так само в тих випадках, коли наслідки поранення (каліцтва, контузії) захворювання на період огляду не дають право на обмеження працездатності, а встановлення групи інвалідності обумовлене іншими захворюваннями.