Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Найбільш важливі закон.doc
Скачиваний:
479
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
3.65 Mб
Скачать

3. Умови прийому, утримання і виписки з інтернату

3.1. До інтернату приймаються на повне державне утримання інваліди 1-ї і 2-ї груп з психоневрологічними захворюваннями старші 18 років, які за станом здоров'я потребують стороннього догляду, побутового обслу­говування, медичної допомоги та яким не протипоказане перебування в інтернаті відповідно до Інструкції про медичні показання та протипока­зання до прийому в інтернати, незалежно від наявності батьків або роди­чів, зобов'язаних їх утримувати за законом.

Психічно хворі особи, які мали особливі заслуги перед державою, ін­валіди і учасники Великої Вітчизняної війни, а також члени сімей за­гиблих військовослужбовців та померлих інвалідів і учасників Великої Вітчизняної війни, особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської ка­тастрофи і віднесені до І, II, III категорії згідно з Законом України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорно­бильської катастрофи", приймаються до інтернату в першочерговому по­рядку.

3.2. Прийом до інтернату здійснюється за путівкою відповідно Мініс­терства соціального захисту Автономної Республіки Крим, управління соціального захисту населення обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, виданою на підставі заяви інваліда, який виявив бажання проживати в інтернаті, або його піклувальника про прийом до інтернатної установи за наявності особистого паспорта (або іншого документа, що засвідчує особу), медичної картки, довідки про розмір призначеної пенсії, довідки про склад сім’ї за формою № 3 та до­відки медико-соціальної експертної комісії про групу інвалідності особи, що приймається до інтернату.

3.3. Особи, які приймаються до інтернату, проходять санітарну оброб­ку, переодягаються в одяг інтернату і протягом 14 днів утримуються в приймально-карантинному відділенні, після чого за висновком лікаря пе­реводяться на постійне мешкання до житлових корпусів.

3.4. Інвалідам, які проживають в інтернаті, пенсія виплачується відпо­відно до чинного законодавства.

3.5. Адміністрація інтернату приймає на зберігання до запиту їх власником або особою, в якої є свідоцтво на право спадщини, грошові суми, коштовності та цінні папери громадян, які проживають у інтернаті, за їх бажанням.

3.6. Адміністрація інтернату виконує обов'язки піклувальника щодо підопічних, яким органами опіки чи піклування піклувальники не при­значені.

3.7. Якщо особи, які проживають у інтернаті, потребують стаціонар­ної медичної допомоги, вони направляються на лікування до відповідних лікувально-профілактичних закладів Міністерства охорони здоров'я у встановленому порядку.

3.8. Переведення підопічних до інтернату іншого типу може бути здійснено на підставі висновку психіатричної медико-соціальної експертної комісії за наявності клопотання адміністрації інтернату, осо­бистої заяви інваліда про переведення і путівки відповідно Міністерства соціального захисту Автономної Республіки Крим, управлінь соціально­го захисту населення обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.

Переведення підопічних до інтернату іншого регіону здійснюється за погодженням відповідно між Міністерством соціального захисту Авто­номної Республіки Крим, управліннями соціального захисту населення обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністра­цій переважно в літні місяці за наявності висновку лікаря про те, що зміна кліматичних умов не сприятиме погіршенню стану здоров'я.

3.9. Тимчасове вибуття підопічних з інтернату дозволяється за по­годженням з адміністрацією на термін не більше 1 місяця з урахуванням висновку лікаря про можливість виїзду та за наявності письмового зо­бов'язання родичів або інших осіб, які згодні їх прийняти і забезпечити догляд.

Якщо підопічний тимчасово (понад 10 днів) вибуває з інтернату, він знімається наказом по інтернату з харчування, але залишається у списках проживаючих, і пенсія йому виплачується за період тимчасового перебу­вання за межами інтернату в повному розмірі.

Витрати, пов'язані з поїздкою до родичів або до інших осіб, інтерна­том не компенсуються.

3.10. Виписка підопічного з інтернату здійснюється з дозволу відпо­відно Міністерства соціального захисту Автономної Республіки Крим, управління соціального захисту населення обласних, Київської та Сева­стопольської міських державних адміністрацій:

1) за письмовою згодою родичів чи піклувальників про можливість утримувати підопічного і забезпечувати за ним догляд та довідкою про наявність у них житлової площі;

2) за наявності висновку психіатричної медико-соціальної експерт­ної комісії про можливість виписки підопічного з інтернату;

3) при встановленні інвалідам 1-ї або 2-ї груп, які не досягли загально-встановленого пенсійного віку, 3-ї групи інвалідності.

3.11. Під час виписки з інтернату підопічному видається закріплений за ним одяг, білизна і взуття за сезоном, документи, власні речі і цінності (ощадна книжка, акції, цінні папери та ін.), які зберігалися в інтернаті, а також довідка з зазначенням терміну перебування в даній установі.

3.12. Ведення особових справ і облік осіб, які проживають в інтернаті, здійснюється згідно з інструкцією, затвердженою Міністерством со­ціального захисту населення України.