Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Найбільш важливі закон.doc
Скачиваний:
477
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
3.65 Mб
Скачать

II. Структура та режим функціонування навчально-реабілітаційного Центру

9. Центр може мати у своєму складі: дитячий садок, середню загальноосвітню школу І, І-ІІ, І-ІІІ ступенів, філіали (окремі групи) професійно-технічних навчальних закладів та вищих навчальних закладів освіти І-ІІ рівнів акредитації з заочною чи очною формами навчання, відділення медичної реабілітації, соціально-психологічну службу, клуби, студії, гуртки, секції, що створюються регіональними позашкільними закладами як на своїй базі, так і в приміщенні Центру та інше.

10. Вихованці Центру відповідно до п. 4 статті 37 Закону «Про освіту» (1060-12) утримуються у закладі за рахунок держави. Грошове та матеріальне забезпечення здійснюється за нормами утримання учнів у санаторних (спеціальних) загальноосвітніх школах-інтернатах відповідного типу, які встановлюються Міністерством освіти України за погодженням з Міністерством фінансів України, Міністерством охорони здоров’я України.

11. Порядок утримання учнів (студентів) підрозділів професійно-технічної, вищої освіти Центру, встановлення їм пільг визначається відповідним чинним законодавством.

III. Порядок комплектування закладу

12. Центр комплектується дітьми відповідних його структурі вікових категорій.

13. Питання пре кількісний склад загального контингенту вихованців Центру вирішується його засновником щороку на основі можливостей матеріальної бази закладу з обов'язковим дотриманням санітарно-гігієнічних вимог. Наповнюваність класів (груп) встановлюється окремо для кожного з освітніх підрозділів, що входять у структуру Центру, у відповідності з чинним законодавством та інструктивно-нормативними документами (наказ Міністерства освіти України від 10.09.1997 р. № 341 (0453-97), зареєстрований у Міністерстві юстиції України за № 453/2257 від 06.10.1997 р.

14. Медичними показниками для зарахування дітей до всіх освітніх підрозділів Центру є патологія внутрішніх органів і систем складного характеру або вади психофізичного розвитку відповідно до медичного профілю закладу.

15. Статутом Центру можуть встановлюватись переваги та пільги для направлення до Центру окремих категорій дітей за станом здоров'я, соціальним станом та напрямком професійного самовизначення.

16. Комплектування вихованцями навчально-реабілітаційних закладів здійснюється спеціальними комплектаційними комісіями управлінь освіти державних адміністрацій, створення яких визначено Інструкцією про порядок комплектування загальноосвітніх санаторних шкіл-інтернатів дітьми, яка затверджена наказом Міністерства освіти України від 19.06.1996 р. № 217 (20390-96) і зареєстрована в Міністерстві юстиції України 26.07.1996 р. за № 390/1415, та Положенням про зональну та центральну психолого-медико-педагогічні консультації, затвердженим наказом Міністерства освіти України від 13.05.1993 р. № 134 (z0061-9 ) і зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 02.06.1993 р. за № 61.

Такі підрозділи Центру, як дитячий садок, початкова, основна, старша школа комплектуються на підставі рішень психолого-медико-педагогічних консультацій (ПМПК), санаторно-курортних відбіркових комісій (СКВК) районних поліклінік або клініко-діагностичних центрів відповідно до медичного профілю закладу.

Питання про відрахування дітей з указаних підрозділів Центру, переведення їх до загальноосвітньої школи, вузькопрофільної санаторної чи спеціальної школи-інтернату та про зарахування до Центру нових вихованців розглядаються комплектаційною комісією у період з 1 травня до 15 серпня кожного поточного року.

17. Батьки або особи, які їх замінюють, для зарахування дітей до дитячого садка та загальноосвітніх підрозділів Центру подають на розгляд комплектаційної комісії такі документи:

– заяву на ім'я директора;

– медичну карту дитини (форма - 026/0);

– результати медичного обстеження з основних захворювань;

–довідку від лікаря-психіатра про стан психічного здоров'я дитини;

–особову справу учня та характеристику з попереднього місця навчання;

– висновок обласної, психолого-медико-педагогічної консультації (для дітей з вадами психофізичного розвитку);

– висновок санаторно-курортної відбіркової комісії.

Загальними протипоказаннями для зарахування до Центру є:

– інфекційні захворювання до закінчення строку ізоляції;

– бацилоносіння (стосовно дифтерії та кишкових інфекцій);

– всі заразні та паразитарні хвороби очей і шкіри;

– тубepкульoз легенів та інших органів;

– тяжкі форми енурезу.

18. У разі позитивного рішення комплектаційної комісії для зарахування дитини до Центру батьки або особи, які їх замінюють, подають додатково такі документи:

– копію свідоцтва про народження дитини;

– карту профілактичних щеплень (форма № 063/0);

– довідку дільничного лікаря про відсутність інфекційних захворювань у помешканні, де проживає дитина (дійсна протягом 3 днів);

– лабораторні аналізи: крові, сечі (дійсні протягом 1 міс.), на дифтерію (дійсні протягом 10 днів), кишкову інфекцію ентеробіоз (дійсні 7 днів);

– довідку з місця роботи батьків або осіб, які їх замінюють;

– довідку з домоуправління, ЖЕКу або сільської ради про склад сім’ї.

19. Тривалість перебування вихованців у навчально-реабілітаційному Центрі встановлюється комплектаційною комісією при зарахуванні дитини до закладу.

У кінці кожного навчального року комплектаційна комісія переглядає контингент вихованців на доцільність подальшого перебування у Центрі.

У разі прийняття комплектаційною комісією рішення про відрахування та переведення учня до навчально-виховного закладу за місцем проживання питання про його подальше влаштування вирішують батьки або особи, які їх замінюють, спільно з органами управління освітою.

20. Професійно-технічний заклад освіти та вищий заклад освіти Центру переважно комплектуються за рахунок випускників відповідних освітніх підрозділів Центру за рішенням педагогічної ради Центру без вступних іспитів.

За наявності вільних місць у підрозділах професійної та вищої освіти до Центру можуть бути зараховані випускники освітніх закладів відповідного ступеня регіону у разі наявності медичних показань.

У цьому випадку зарахування до професійно-технічного закладу Центру відбувається за результатами співбесіди на підставі рішення приймальної комісії, а зарахування до вищого закладу освіти Центру – згідно з правилами прийому, затвердженими Міністерством освіти України.