Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Найбільш важливі закон.doc
Скачиваний:
477
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
3.65 Mб
Скачать

Розділ 2 найбільш важливі законодавчі акти відносно реабілітації хворих та інвалідів в україні

2.1. Конституція україни про реабілітацію хворих та інвалідів

В Основному Законі України ― Конституція України ― написано, що всі громадяни незалежної України мають однакові права і обов’язки і рівні перед Законом.

У статті 46 Конституції України відмічається, що громадяни мають право на соціальний захист. При цьому соціальний захист включає право громадян України на матеріальне забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з обставин, що від них не залежать, а також у старості й багатьох інших випадках.

Таке право на соціальний захист гарантується загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням за рахунок страхових внесків громадян, підприємств, установ і організацій, а також бюджетних та інших джерел соціального забезпечення, а також створенням мережі державних, комунальних, приватних закладів для догляду за непрацездатними, в тому числі і за пристарілими громадянами.

В цій же статті Конституції вказується, що пенсії й інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування людини, мають забезпечувати рівень життя не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого Законом країни.

В статті 49 Конституції задекларовано, що кожен громадянин має право на охорону здоров’я, медичну допомогу та медичне страхування.

При цьому охорона здоров’я населення забезпечується державним фінансуванням відповідних соціально-економічних, медико-санітарних і оздоровчо-профілактичних програм.

У цій статті Конституції вказується, що держава створює умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування. В Основному Законі підкреслюється, що у державних і комунальних закладах охорони здоров’я медична допомога надається безкоштовно і що мережа таких закладів не може бути скорочена. При цьому країна сприяє розвиткові лікувально-профілактичних закладів усіх форм власності.

Поряд із цим держава дбає про розвиток фізичної культури і спорту, забезпечує санітарно-епідемічне благополуччя.

2.2. Питання про реабілітацію в законі

ПРО ОХОРОНУ ЗДОРОВ'Я

У Законі України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» (1992) вказується, що „кожна людина має природне невід’ємне і непорушне право на охорону здоров’я. Суспільство і держава відповідальні перед сучасним і майбутніми поколіннями за рівень здоров’я і збереження генофонду народу України, забезпечують пріоритетність охорони здоров’я в діяльності держави, поліпшення умов праці, навчання, побуту і відпочинку населення, розв’язання екологічних проблем, вдосконалення медичної допомоги і запровадження здорового способу життя.

У 1992 році був прийнятий Закон «Основи законодавства України про охорону здоров’я». Основні положення цього Закону визначають правові, організаційні, економічні та соціальні засади охорони здоров’я в Україні, регулюють суспільні відносини у цій галузі з метою забезпечення гармонійного розвитку фізичних і духовних сил, високої працездатності і довголітнього активного життя громадян, усунення факторів, що шкідливо впливають на їх здоров’я, попередження і зниження захворюваності, інвалідності та смертності, поліпшення спадковості.

У статті 3 Закону приводяться тлумачення основних понять і термінів, що вживаються в законодавстві про охорону здоров’я:

― «Здоров’я – стан повного фізичного, душевного і соціального благополуччя, а не тільки відсутність хвороб і фізичних дефектів;

― охорона здоров’я – система заходів, спрямованих на забезпечення збереження і розвитку фізіологічних і психологічних функцій, оптимальної працездатності та соціальної активності людини при максимальній біологічно можливій індивідуальній тривалості життя;

― заклади охорони здоров’я – підприємства, установи та організації, завданням яких є забезпечення різноманітних потреб населення в галузі охорони здоров’я шляхом подання медико-санітарної допомоги, включаючи широкий спектр профілактичних і лікувальних заходів або послуг медичного характеру, а також виконання інших функцій на основі професійної діяльності медичних працівників;

― медико-санітарна допомога – комплекс спеціальних заходів, спрямованих на сприяння поліпшенню здоров’я, підвищення санітарної культури, запобігання захворюванням та інвалідності, на ранню діагностику, допомогу особам з гострими і хронічними захворюваннями та реабілітацію хворих і інвалідів».

У цьому ж Законі відмічається, що одними з основних принципів охорони здоров’я є рівноправність громадян, демократизм і загальнодоступність медичної допомоги та інших послуг у галузі охорони здоров’я; випереджувально-профілактичний характер, комплексний соціальний, екологічний та медичний підхід до охорони здоров’я; багатоукладність економіки охорони здоров’я та інші.

У цьому державному документі підкреслюється, що громадяни України мають право на кваліфіковану медико-санітарну допомогу, включаючи вільний вибір лікаря і закладу охорони здоров’я; на оскарження неправомірних рішень і дій працівників закладів охорони здоров’я, а також на можливість проведення незалежної медичної експертизи в разі незгоди громадянина з висновками державної медичної експертизи, застосування до нього примусового лікування та в інших випадках, коли медичними працівниками обмежувались загальновизнані права людини.

У разі порушення права громадянина на охорону здоров’я державні та інші органи зобов’язані вжити необхідних заходів щодо поновлення порушених прав та відшкодування, якщо мало місце, заподіяної шкоди.

Держава організовує матеріально-технічне забезпечення державних закладів

охорони здоров’я та сприяє розвитку наукових досліджень у медичній галузі та впровадженню їх результатів у практику.

Згідно з цим Законом лікарсько-профілактична допомога поділяється на наступні види:

― держава гарантує надання громадянам України доступної соціально прийнятної первинної лікувально-профілактичної допомоги (основний вид);

― консультація лікарів, проста діагностика і лікування основних найпоширеніших захворювань, травм та отруєнь, профілактичні заходи, направлення пацієнта для подання спеціалізованої і високоспеціалізованої допомоги (ця допомога подається переважно за територіальною ознакою дільничними, сімейними або іншими лікарями загальної практики);

― спеціалізована (вторинна) лікувально-профілактична робота надається лікарями, які мають відповідну спеціалізацію і можуть забезпечити більш кваліфіковане консультування, діагностику, профілактику і лікування, ніж лікарі загальної практики;

― третинна (високоспеціалізована) лікувально-профілактична допомога подається лікарем або групою лікарів, які мають відповідну підготовку в галузі складних для діагностики і лікування захворювань, у разі лікування хвороб, що потребують спеціальних методів діагностики та лікування, а також з метою встановлення діагнозу і проведення лікування захворювань, що рідко зустрічаються.

У Законі вказується, що медичні працівники зобов’язані подавати першу медичну допомогу при нещасних випадках і гострих захворюваннях.У випадках відсутності медичних працівників на місці першу невідкладну допомогу повинні подавати співробітники міліції, пожежної охорони, водії і інші. В зв’язку з цим вищеназвані працівники повинні володіти основами медичних знань і вмінням надання необхідної долікарської допомоги при гострих захворюваннях та травмах.

Цей Закон зобов’язує подання безкоштовної медичної допомоги громадянам в екстремальних ситуаціях (стихійне лихо, катастрофи, аварії, масові отруєння, епідемії, радіаційне, бактеріологічне, хімічне отруєння тощо).

Хворий має право знайомитися зі своєю історією хвороби та результатами свого обстеження, за винятком тих випадків, коли така інформація може завдати шкоди пацієнтові.

Слід зазначити, що громадянам України на період хвороби, яка призводить до тимчасової втрати працездатності, надається звільнення від роботи (листок непрацездатності) з виплатою у встановленому законодавством порядку допомоги по соціальному страхуванню. Експертиза тимчасової втрати працездатності здійснюється в лікувально-профілактичних закладах лікарем або комісією лікарів. Лікувально-консультативна комісія (ЛКК) в необхідних випадках визначає строки тимчасової непрацездатності, потребу та строки тимчасового переведення працівників у зв’язку з хворобою на іншу роботу, а також виносить рішення про направлення хворого на медико-соціальну експертну комісію для визначення інвалідності.

У Законі підкреслюється, що медичне втручання (застосування методів діагностики, профілактики або лікування, пов’язаних із впливом на організм

людини) допускається лише в тому разі, коли воно не може завдати шкоди здоров’ю пацієнта. Виняток становлять випадки, коли невтручання в період гострих станів призведе до більш тяжких наслідків для здоров’я, ніж таке втручання.

Такі ризиковані методи діагностики, профілактики або лікування визнаються допустимими, якщо вони відповідають сучасним науково обґрунтованим вимогам, спрямовані на відвернення реальної загрози життю і здоров’ю хворого та застосовуються за згодою інформованого про їх можливі наслідки пацієнта, а лікар вживає всіх належних у таких випадках заходів для відвернення шкоди життю та здоров’ю хворого.

Згідно з нашим законодавством, об’єктивно інформований і дієздатний хворий повинен дати згоду для вживання методів діагностики, профілактики та лікування.

У тих випадках, коли пацієнт не досяг 15-ти років чи був визнаний судом недієздатним або за фізичним станом не може повідомити про своє рішення (наприклад, у пацієнта мають місце порушення мови), медичне втручання можливе за згодою батьків або інших законних представників хворого). Пацієнти у віці від 15-ти до 18-ти років чи визнані судом обмежено дієздатними на таке медичне втручання повинні дати свою згоду. Крім цього, повинна бути згода батьків або інших законних представників.

У невідкладних випадках, коли є загроза для життя хворого, його згода або згода його законних представників на медичне втручання не потрібна.

Ці положення повинні враховуватися при проведенні медичної реабілітації. Якщо пацієнт (інвалід) не дає згоди на те чи інше медичне втручання (наприклад, проведення оперативного лікування), то ніхто не має права робити таке втручання. Медичні працівники повинні в таких випадках проводити роз’яснювальну роботу з хворим про необхідність показаного медичного втручання, яке дасть можливість підвищити пацієнту рівень його життєдіяльності.

У Законі відмічається, що громадяни в необхідних випадках забезпечуються протезами, ортопедичними коригуючими виробами та ін. При цьому група громадян, що мають певні пільги, забезпечується такими виробами безплатно або зі значним зниженням ціни.

Згідно з Законом, експертиза тривалої або постійної втрати працездатності (визнання громадянина інвалідом) здійснюється медико-соціальними експертними комісіями (МСЕК). Ці комісії встановлюють ступінь та причину інвалідності, визначають для інвалідів показані та протипоказані умови роботи, роботи і професії, доступні їм за станом здоров’я, перевіряють правильність використання праці інвалідів згідно з висновком МСЕК та сприяють відновленню працездатності інвалідів. Висновки медико-соціальних експертних комісій про умови і характер праці інвалідів є обов’язковими для власників та адміністрації підприємств, установ і організацій.

У разі незгоди громадянина з висновками МСЕК на його вимогу проводиться альтернативна медико-соціальна експертиза. Альтернативна медико-соціальна експертиза в Україні здійснюється в Українському державному науково-дослідному інституті медико-соціальних проблем інвалідності (м. Дніпропетровськ) та в Українському державному науково-дослідному інституті реабілітації інвалідів (м. Вінниця).

У статті 55 Конституції України відмічається, що права і свободи людини і громадянина захищаються судом. Кожному громадянину гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб. Крім цього, кожний громадянин має право звертатися за захистом своїх прав до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, а після використання всіх національних засобів правового захисту звертатися за захистом своїх прав до міжнародних судових установ та організацій.

Ця стаття Конституції дає право кожному громадянину в судовому порядку оскаржити неправомірні дії медичних працівників з питань несвоєчасного або неякісного надання медичних послуг. Конституція дає також право кожній людині країни в судовому порядку оскаржувати рішення МСЕК про визнання або невизнання її інвалідом.

У статті 56 Конституції підкреслюється, що кожен громадянин України має право на відшкодування за рахунок держави чи органів місцевого самоврядування матеріальної та моральної шкоди, яка завдана незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб при здійсненні ними своїх повноважень. Ця стаття Конституції має пряме відношення і до керівників та медичного персоналу установ та лікувально-профілактичних закладів, що займаються наданням медичних послуг.