Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Найбільш важливі закон.doc
Скачиваний:
479
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
3.65 Mб
Скачать

6.5. Права медико-соціальних експертних комісій

Медико-соціальні експертні комісії мають право:

а) одержувати від органів і лікувально-профілактичних закладів охорони здоров’я, підприємств, установ, організацій, незалежно від їх форм власності і видів діяльності, відомості, які необхідні для роботи МСЕК;

б) направляти осіб, які проходять огляд в комісіях, в лікувально-профілактичні заклади для уточнення діагнозу і відповідного лікування;

в) відвідувати у встановленому порядку підприємства, установи, організації, незалежно від їх видів діяльності та форм власності, обстежувати місця виконання робіт, виробничі службові приміщення, знайомитися зі звітами, статистичними й іншими матеріалами, що належать до діяльності комісій;

г) подавати державним органам матеріали для вжиття відповідних заходів стосовно посадових осіб підприємств, установ, організацій, які обмежують права інвалідів.

6.6. Проведення огляду громадян

У МЕДИКО-СОЦІАЛЬНИХ ЕКСПЕРТНИХ КОМІСІЯХ

Огляд громадян у медико-соціальних експертних комісіях проводиться за

місцем проживання або лікування за направленням відповідного лікувально-профілактичного закладу при пред’явленні паспорта або іншого документа, який засвідчує особу.

Хворого, який вперше направляється на МСЕК, представляє лікуючий лікар, або голова лікарсько-консультативної комісії, або заступник головного лікаря по медико-соціальній експертизі лікувально-профілактичного закладу. Для вирішення соціальних питань запрошуються представники власника підприємства, установи, організації, де працює хворий, або уповноваженого ним органу та профспілкового комітету.

У Положенні вказано, що медико-соціальна експертиза повинна здійснюватися після повного та всебічного обстеження хворого, проведення всіх необхідних досліджень, визначення клініко-функціонального діагнозу, соціально-психологічного діагнозу, клінічного та професійно-трудового прогнозу, одержання результатів відновного лікування і результатів соціально-трудової реабілітації та інших даних, які підтверджують наявність стійких незворотних змін в організмі, або таких важких змін, що потребують довготривалого лікування.

Відповідальність за якість медичного обстеження і обґрунтованість направлення хворого на МСЕК покладається на головного лікаря лікувально-профілактичного закладу.

Медико-експертні комісії проводять засідання тільки у повному складі і колегіально приймають експертне рішення. Дані експертного огляду, встановлений функціональний діагноз і винесене експертне рішення заносяться до акта огляду та до журналу протоколів засідань медико-соціальної експертної комісії; вони підписуються головою та членами комісії і засвідчуються печаткою.

При встановленні групи та причини інвалідності медико-соціальні експертні комісії керуються Інструкцією про встановлення груп інвалідності та документами, які підтверджують ту чи іншу причину інвалідності.

У тих випадках, коли голова або окремі члени комісії не згодні з прийнятим експертним рішенням, до акта огляду вноситься їх окрема думка і акт в триденний строк подається на розгляд Кримській республіканській, обласній або центральній міській (м. Київ та Севастополь) МСЕК, які й виносять остаточне рішення.

Рішення Кримської республіканської, обласних, центральних міських (м. Київ та Севастополь) МСЕК (в тому числі при огляді в складних випадках) приймаються більшістю голосів членів комісії. При рівності голосів голос голови комісії є вирішальним. Член комісії, який не згодний з прийнятим експертним рішенням, викладає свою окрему думку в письмовому вигляді, яка додається до акта огляду. При наполяганні цього члена комісії акт огляду надсилається до Управління медико-соціальної експертизи Міністерства охорони здоров’я України. В окремих випадках такий акт огляду може бути направлений на розгляд в НДІ, які займаються питаннями медико-соціальної експертизи.

У тих випадках, коли хворий за станом здоров’я згідно з висновком лікувально-консультативної комісії лікувально-профілактичного закладу не може з’явитись до медико-соціальної експертної комісії, його огляд проводиться вдома або в стаціонарі, де він перебуває на лікуванні. У виняткових випадках (наприклад, коли громадянин проживає у віддаленій, важкодоступній місцевості – гориста місцевість взимку та ін.) медико-соціальні експертні комісії можуть приймати рішення заочно за згодою громадян, керуючись матеріалами медичних справ.

Датою встановлення інвалідності вважається день надходження до медико-соціальної експертної комісії документів, які необхідні для огляду хворого та встановлення інвалідності.

Інвалідність встановлюється до першого числа місяця, наступного за місяцем, на який призначено черговий переогляд хворого.

Переогляд інвалідів з нестійкими, оборотними морфологічними змінами та порушеннями функцій органів і систем організму з метою визначення ефективності відновного лікування та реабілітаційних заходів, стану здоров’я та життєдіяльності, а також ступеня соціальної адаптації проводиться через 1−3 роки.

Переогляд інвалідів раніше вказаних термінів, а також громадян, інвалідність яким встановлена без зазначення строку переогляду, проводиться при зміні стану здоров’я та життєдіяльності, в тому числі і працездатності, або при виявленні фактів зловживань чи помилок, допущених при встановленні групи інвалідності.

Без зазначення строку переогляду група інвалідності встановлюється громадянам при анатомічних дефектах, стійких необоротних морфологічних змінах та порушеннях функцій органів і систем організму, неефективності реабілітаційних заходів, неможливості відновлення соціальної адаптації, несприятливому клінічному прогнозі і прогнозі динаміки працездатності з урахуванням реальних соціально-економічних обставин у районі проживання інваліда, а також чоловікам старше шістдесяти і жінкам старше п’ятдесяти п’яти років, інвалідам, у яких строк переогляду настає: у чоловіків після досягнення шістдесяти років, у жінок – п’ятдесяти п’яти років.

Медико-соціальні експертні комісії видають особам, визнаним інвалідами, довідки МСЕК та індивідуальні реабілітаційні програми в день огляду і в триденний строк надсилають копії цих документів управлінню праці та соціальної політики районної, районної в містах Києві та Севастополі державної адміністрації та відповідному відділу, управлінню міської, районної у місті ради, на території якого проживає інвалід. Копія індивідуальної програми реабілітації надсилається також підприємству, установі, організації, яка зобов’язана надавати соціальну допомогу і здійснювати реабілітацію інваліда. У разі нещасного випадку або професійного захворювання індивідуальна програма реабілітації надсилається у Фонд обов’язкового страхування від нещасного випадку або професійного захворювання за місцем проживання інваліда.

Форми документів, що використовуються у роботі медико-соціальних експертних комісій, затверджуються Міністерством охорони здоров’я.

Голова або працівники медико-соціальних експертних комісій, винні у прийнятті навмисне неправильного рішення і незаконній видачі документів про інвалідність, несуть відповідальність у відповідності із законодавством України.