Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Найбільш важливі закон.doc
Скачиваний:
479
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
3.65 Mб
Скачать

6. Керівництво, штат Центру

6.1. Очолює Центр директор, який призначається і звільняється із зай­маної посади відповідно Міністерством праці та соціального захисту Автономної Республіки Крим, управліннями соціального захисту населення обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, засновниками.

6.2. Директор Центру:

6.2.1. Несе персональну відповідальність за результати діяльності Центру.

6.2.2. Представляє Центр у всіх установах і організаціях, розпоряд­жається в установленому порядку його майном і коштами.

6.2.3. У межах своєї компетенції видає накази по Центру, затверджує функціональні обов'язки працівників, вирішує питання добору і розста­новки кадрів, вживає заходів заохочення та дисциплінарні заходи.

6.2.4. Затверджує правила внутрішнього розпорядку.

6.2.5. Координує заходи під забезпечення виробничих підрозділів ма­теріально-технічними ресурсами, запчастинами тощо.

6.2.6. Координує та контролює всю діяльність з медичної, соціальної професійної реабілітації.

6.2.7. Здійснює заходи щодо поліпшення умов праці, дотримання правил техніки безпеки, вимог санітарії і пожежної безпеки.

6.2.8. Відповідає за ведення бухгалтерського та статистичного обліку, складання звітності і подання її в установлені терміни відповідним органам.

6.2.9. Разом з профспілковим органом або уповноваженими трудовим колективом на представництво особами:

розробляє Положення про Центр;

розробляє і підписує колективний договір.

7. Контроль діяльності Центру

7.1. Контроль за якістю професійної, медичної та соціальної реабілітації інвалідів здійснюють відповідно Міністерство праці та соціального захисту Автономної Республіки Крим, управління соціального захисту населення обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій спільно з органами охорони здоров'я відповідно до чинно­го законодавства України.

7.2. Перевірка роботи і ревізія фінансово-господарської діяльності Центру проводиться відповідно Міністерством праці та соціальної політики України, Міністерством праці та соціального захисту Автономної Республіки Крим, управліннями соціального захисту населення обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій спільно з органами охорони здоров'я та фінансовими органами відповід­но до чинного законодавства України.

Угода про взаємне визнання пільг і гарантій для учасників та інвалідів Великої Вітчизняної війни, учасників бойових дій на території інших держав, сімей загиблих військовослужбовців

(Ратифіковано Законом України № 144/96-ВР від 26 квітня 1996 року)

(Витяг)

Стаття 1

Дія цієї Угоди поширюється на інвалідів та учасників громадянської та Вели­кої Вітчизняної воєн, учасників бойових дій на території інших держав, сім'ї загиблих військовослужбовців та на інші категорії осіб, яким надані пільги законодавством колишнього Союзу РСР згідно з додатком 1 до цієї Угоди.

Стаття 2

Категорії осіб, зазначені у ст. 1 цієї Угоди, незалежно від того, на території держави якої із Сторін вони проживають, користуються пільгами і гарантіями передбаченими національним законодавством Сторін і цією Угодою.

Сторони не встановлюватимуть на території своїх держав пільг і гарантії, які нижче, ніж це передбачено додатком 2 до цієї Угоди.

Стаття 3

Категорії осіб, зазначені у ст. 1 цієї Угоди, які тимчасово перебувають на території держав Сторін, мають такі пільги і гарантії:

1. Безплатне одержання швидкої і невідкладної медичної допомоги до повного одужання або, як мінімум, до того часу, коли транспортування хворого до кінця проживання не є небезпечним для його здоров'я і життя, без взаємної компенсації витрат Сторонами.

2. Безплатне або з 50-процентною знижкою одержання ліків за рецептом лікарів поліклініки держави перебування при амбулаторному (поліклінічному лікуванні, якщо зазначені категорії осіб мають пільги щодо забезпечення ліками, які встановлені додатком 2 до цієї Угоди, без взаємної компенсації витрат Сторонами на основі взаємної домовленості між ними.

3. Пільгове обслуговування підприємствами і організаціями служби проїзду на торгівлю, громадське харчування, транспорт, надання пільг при відвіданні культурно-освітніх установ у порядку, що зазначається Стороною перебування, якщо зазначені категорії осіб мають ці пільги згідно з додатком 2 до цієї Угоди.

Стаття 4

Права інвалідів і учасників Великої Вітчизняної війни на пільговий проїзд на відповідних видах транспорту визначаються Угодою про взаємне визнання права на пільговий проїзд для інвалідів і учасників Великої Вітчизняної війни, а також осіб, прирівняних до них, підписаною главами урядів Співдружності Незалежних Держав 12 березня 1993 року.

Стаття 6

Сторони вживатимуть заходів для забезпечення охорони могил, пам'ятників інвалідам і учасникам Великої Вітчизняної війни, учасникам бойових дій на території інших держав та іншим категоріям осіб, зазначеним у статті 1 цієї Угоди.

Стаття 7

Сторони інформують одна одну про зміни у чинному в їхніх державах законодавстві в галузі соціального захисту категорій осіб, зазначених у статті 1 цієї Угоди, через Консультативну Раду з питань праці, міграції і соціального захисту населення держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав.

Стаття 8

Підставою для надання пільг є документи, що видані відповідними органами колишнього Союзу РСР або Сторонами за формами, які діяли на 1 січня 1992 року, за місцем постійного проживання особи, яка має право на пільги.

У разі видачі відповідно до національного законодавства Сторін зазначених документів особам, не згаданим в додатку 1 до цієї Угоди, уповноважені органи Сторін роблять в них відмітку про дію таких документів лише на території держави цієї Сторони.

Стаття 13

Ця угода укладається строком на п'ять років і буде автоматично продовжуватися на п’ять років. Кожна із Сторін може заявити про свій намір вийти із цієї Угоди шляхом письмового повідомлення депозитарію про це не менше ніж за шість місяців до закінчення відповідного періоду.

Вчинено в місті Москві 15 квітня 1994 року в одному дійсному примірнику російською мовою. Дійсний примірник зберігається в Архіві Уряду Республіки Білорусь, який надішле державам, що підписали цю Угоду, її завірену копію.

Список використаної літератури

Арбатская Ю. Д. Врачебно-трудовая експертиза. – М., 1964. – 230 с.

Актуальні проблеми професійної реабілітації та працевлаштування інвалідів: Матер. наук.-практ. конф. – Київ, 2003. – 180 с.

Аршава І. Ф. Експериментально-психологічні та психофізіологічні методи дослідження в авіаційній психології і медицині: Метод. рекомендації. – Д.: РВВ ДНУ, 2002. – 24 с.

Аршава І. Ф. Психофізіологія: Підручник. ⁄ І. Ф. Аршава, М. І. Черненко. – К.: Вища освіта, 2006. – 308 с.

Афанасьєв С. В. Інвалідність і реабілітація хворих з ускладненнями хірургічного лікування захворювань органів травлення: Монографія. – Д.: Пороги, 2005. – 183 с.

Валєвський С. П. Сучасна експертиза працездатності при професійних захворюваннях: Метод. рекомендації ⁄ С. П. Валевський, Л. Ю. Науменко, А. В. Іпатов, О. В. Сергієні, М. І. Черненко – Д.: АРТ-ПРЕС, 2003. – 52 с.

Вдосконалення управління та організації роботи обласних, центральних міських, республіканської АР Крим медико-соціальних експертних комісій: Метод. рекомендації / О. В. Сергієні, В. В. Маруніч, А. В. Іпатов та ін. – Д.: Пороги, 2002. – 22 с.

Войтенко Р. М. Социальная психитрия с основами медико-социальной експертизы и реабилитологии: Руководство для врачей и психологов. – СПб.: ИКФ «Фолиант», 2002. – 256 с.

Войтчак Т. Г. Інвалідність з дитинства в Україні ⁄ О. В. Сергієні, В. Ф. Філюк // Демографічна ситуація в Україні: Тез. доп. наук. конф., Київ, жовтень, 1993. – К., 1993. – Ч. 2. – С. 55.

Гиткина Л. С. Врачебно-трудовая експертиза: Пособие для врачей лечебных учреждений ⁄ Л. С. Гиткина, Т. А. Гуринович, М. М. Хомич. – Минск: Бєларусь, 1981. – 223 с.

Горбунова Н. А. Основные принципы профессиональной ориентации и профессионального обучения инвалидов // Вопросы профессиональной ориентации, обучения и трудового устройства инвалидов. – М.: ЦИЭТИН, 1981. – С. 43–51.

Горбунова Н. А. Динамика течения и исходы инвалидности ⁄ Н. А. Горбунова, Н. В. Сачко// Актуальные проблемы инвалидности: Сб. науч. тр. – М.: ЦИЭТИН, 1991. – С. 32–36.

Гришина Л. П.Инвалидность как многофакторная проблема // Здравоохранение РоссийскойФедерации.– 1994, № 12. – С. 11–14.

Гришина Л. П.Актуальные проблемы инвалидности Российской Федерации ⁄ Л. П. Гришина, Д. Д. Войтехов, Н. Д. Талалаева.– М., 1995. – 208 с.

Дзяк Г. В. Лікарсько-трудова експертиза у практиці терапевта ⁄ Г. В. Дзяк, В. І. Шабельник, І. О. Логвіненко, О. П. Татаровський, Г. В. Охромій. – К.: Здоров’я, 1994. – 151 с.

Емельянова Г. Ф. Диспансеризация робочих промышленных предприятий ⁄ Г. Ф. Емельянова, И. Н. Кутузов. – Киев: Здоров’я, 1983. – 152 с.

Задачи по достижению здоровья для всех. Политика здравоохранения для Европы / Европейская серия «Здоровье для всех». – Копенгаген, 1991. – №4. – С. 43–74.

Здоров’я населення України та діяльність лікувально-профілактичних закладів системи охорони здоров’я (Щорічна доповідь, 1998 р.) / МОЗУ. Український інститут громадського здоров’я. – К., 1999. - С. 173–176.

Зозуля І. С. Принципи медико-соціальної експертизи обмеження життєдіяльності при мозкових інсультах: Навч.-метод. посібник ⁄ І. С. Зозуля, В. А. Голик, Г. В. Русіна. – Д.: Пороги, 2006. – 43 с.

Іпатов А. В. Напрямки реформування первинної медико-санітарної допомоги в Україні: Монографія. – Д.: Пороги, 2000. – 259 с.

Іпатов А. В. Методичні підходи до медико-соціальної реабілітації хворих та інвалідів внаслідок онкологічних захворювань: Методичні рекомендації ⁄ А. В. Іпатов, Л. І. Матвієнко, О. В. Сергієні та ін. - Д.; 2001. – 34 с.

Іпатов А. В. Терміни і поняття у медико-соціальній експертизі: Довідник ⁄ А. В. Іпатов, О. В. Сергієні, Т. Г. Войтчак та ін. – Д., 2001. – 91 с.

Іпатов А. В. Діагностика, медико-соціальна експертиза і реабілітація при черепно-мозковій травмі: Посібник ⁄ А. В. Іпатов, М. І. Черненко, О. В. Сергієні, Т. М. Шутова. – Д.: Пороги, 2002. – 70 с.

Іпатов А. В. Методика проведення державної акредитації установ медико-соціальної експертизи: Метод. посібник ⁄ А. В. Іпатов, О. В. Сергієні, В. В. Марунич та ін. – Д.: Пороги, 2002. – 76 с.

Іпатов А. В. Інвалідність як інтегративний показник стану здоров’я населення України ⁄ А. В. Іпатов, О. В. Сергієні, Т. Г. Войтчак. – Д.: Пороги, 2002. – 341 с.

Іпатов А. В. Збірник документів з медико-соціальної експертизи та працевлаштування інвалідів ⁄ А. В. Іпатов, О. В. Сергієні, Ю. І. Коробкін та ін. – Д., 2002. – 272 с.

Іпатов А. В. Участь лікарів МСЕК в атестації робочих місць для інвалідів та в роботі інженерно-лікарських бригад: Навч.-метод. посібник ⁄ А. В. Іпатов, О. В. Сергієні, Т. В. Єрошкіна та ін. – Д.: Пороги, 2003. – 178 с.

Іпатов А. В. Медико-соціальна експертиза обмеження життєдіяльності та принципи складання індивідуальної програми інвалідів внаслідок неврологічних ускладнень остеохондрозу хребта: Навч. посібник ⁄ А. В. Іпатов, М. І. Черненко, О. В. Сергієні та ін. – Д.: Пороги, 2004. – 94 с.

Іпатов А. В. Стандарт організації, структури та функціонування спеціалізованих психіатричних медико-соціальних експертних комісій та критерії визначення обмежень життєдіяльності хворих з розладами психіки та поведінки ⁄ А. В. Іпатов, О. В. Сергієні, Т. Г. Войтчак та ін. – Д.: Пороги, 2004. – 100 с.

Іпатов А. В. Управлінські та аналітико-економічні проблеми медицини та медико-соціальної експертизи: стан та шляхи удосконалення ⁄ А. В. Іпатов, О. В. Сергієні, Н. Г. Шпанковська. – Д.: Пороги, 2004. – 370 с.

Ипатов А. В. Внутренняя картина болезни при хронических соматических инвалидизирующих заболеваниях и методы ее коррекции: Метод.рекомендации ⁄ А. В. Ипатов, О. В. Сергиени, С. М. Мороз, М. В. Бутенко.– Д.: Пороги, 2004. – 27 с.

Іпатов А. В. Професійна реабілітація інвалідів: Довідково-метод. посіб.⁄ А. В. Іпатов, О. В. Сергієні, Т. Г. Войтчак та ін. – Д.: Пороги, 2005. – 227 с.

Кадыскин М. Б. Общие организационно-методические основы и показатели реабилитации инвалидов: Учеб. пособ.– СПб, 1995. – 39 с.

Классификации и временные критерии, используемые при осуществлении медико-социальной экспертизы (Утверждены постановлением Министерства труда и социального развития Российской Федерации № 1/30 от 29 января 1997 г.).

Клініка, медико-соціальна експертиза і основні принципи побудови індивідуальних реабілітаційних програм у хворих із запальними захворюваннями центральної нервової системи: Метод. рекомендації. / М. І, Черненко, Т. М. Шутова, О. О. Харченко та ін. - Д, 2001. – 22 с.

Клименко Д. І. Професійна реабілітація хворих та інвалідів з уродженими і набутими захворюваннями органів слуху і рівноваги: Метод. рекомендації ⁄ Д. І. Клименко, Д. І. Заболотний, А. І. Розкладка. – Д., 2000. – 39 с.

Крижанівська Т. В. Організація, структура та функціонування міжрайонних спеціалізованих офтальмологічних медико-соціальних експертних комісій: Метод. рекомендації ⁄ Т. В. Крижанівська, В. В. Марунич, О. В. Сергієні та ін. – Д.: Пороги, 2002. - 40 с.

Логай І. М. Система заходів по удосконаленню реабілітації дітей з тяжкою патологією очей в Україні ⁄ І. М. Логай, М. М. Сергієнко, Й. Л. Ферфільфайн, Т. А. Аліфанова // Медико-соціальна експертиза і реабілітація інвалідів: Зб. наук. праць. – Д.: РВА «Дніпро- VAL», 2000. – Вип. 31. – С. 213- 222.

Лукьяненко А. М. Проблемы експертизы, реабилитации и трудоустройства инвалидов. – М., 1982. – 272 с.

Марунич В. В. Сучасні проблеми інвалідизації населення України ⁄ В. В. Марунич, В. П. Топка, О. В. Сергієні, С. І. Черняк, Т. Г. Войтчак // Медико-социальная експертиза инвалидов: Межведомств. сб. науч. трудов. – Д.: ДГУ, 1998.- Т. 1. – С. 19-24.

Марунич В. В. Медико-соціальні проблеми інвалідності внаслідок хвороб системи кровообігу в Україні наприкінці ХХ – початку ХХІ століття ⁄ В. В. Марунич, А. В. Іпатов, О. В. Сергієні, В. О. Бобров, Т. Г. Войтчак // Матеріали науково-практичної конференції «Сучасні проблеми медико-соціальної експертизи і реабілітації хворих та інвалідів внаслідок серцево-судинних захворювань» – Д: Пороги, 2002. – С. 3-14.

Методологические основы психофизиологической адаптивности и значение ее оценки для трудовых рекомендаций инвалидам: Метод. рекомендации / В. И.Черкасова, Л. И.Кацук,Ф. Я. Золотарев и др. – Л., 1983. – 23 с.

Международная номенклатура нарушений, ограничений жизнедеятельности и социальной недостатотчности. – М. – 1994. – 106 с.

Международная классификация нарушений, ограничений жизнедеятельности и здоровья / М. В.Коробов, Г. Д. Шостка,В. Ю. Ряснянский и др. // «Человек и его здоровье»: Матер.VІ Рос. национ. конгресса. – СПб.– 2001. – С. 216.

Мергелян Г. А. Совершенствование работы ВТЭК по профилактике инвалидности и восстановлению трудоспособности инвалидов на современном этапе // Сб. тез. докл. Республ. научно-практ. конф. «Социальные и медицинские проблемы профилактики инвалидности и сохранения трудовых ресурсов». – Минск, 1988. – С. 34-35.

Методи професійної реабілітації інвалідів молодого віку: Метод. рекомендації / О. В. Сергієні, Т. Г. Войтчак, В. Ф. Філюк та ін. – Д., 1995. -14 с.

Методика анализа уровня и причин первичной инвалидности среди рабочих и служащих: Метод. рекомендации / Л. П. Гришина, Д. Д. Войтехов, В. С. Шипулина, А. Н. Протосенко. – М.: ЦИЭТИН, 1981. – 52 с.

Методика составления индивидуальной программы медицинской реабилитации инвалидов, управление процессом ее реализации и контроля: Учебно-метод. пособие / А. В. Ипатов,О. В. Сергиени,В. В. Марунич и др. – Д.: Пороги, 2003. – 105 с.

Модель державної системи професійної реабілітації інвалідів в Україні: Метод. рекомендації / А. В. Іпатов, О. В. Сергієні, В. П. Топка та ін. – Д.: Пороги, 2002. – 32 с.

Нагорная А. М. Инвалидность населения: проблемы и пути решения ⁄ А. М. Нагорная, Е. Р. Сытенко, А. Ю. Бувайло // Сов. здравоохранение. – 1991. – № 123. – С. 27–33.

Наукове обґрунтування структури, організації, управління та функціонування обласних, центральних міських та республіканського центрів (бюро) медико-соціальної експертизи: Метод. посібник.– Д.: Пороги, 2002. – 25 с.

Новиков А. А.Учебное пособие по врачебно-трудовой экспертизе ⁄ А. А. Новиков, И. А. Савельев. – М.: Медицина, 1975. – 176 с.

Овчаров В. К. Международная классификация состояний здоровья и ограничений жизнедеятельности // Проблемы социальной гигиены, здравоохранения и истории медицины. – М.: Медицина, 2002, № 3. – С. 3–8.

Организация работы ВТЭК общего профиля по медицинской и социально-трудовой реабилитации инвалидов: Метод. рекомендации / Т. А. Костюченко, Н. М. Павловская, В. П. Топка и др. – Д., 1989. – 37 с.

Організація та управління системою професійної реабілітації інвалідів: Метод. рекомендації / В. П. Топка, О. В. Сергієні, Т. Г. Войтчак та ін. – Д., - 1997. - 27 с.

Организация и методика разработки индивидуальной програмы реабилитации: Учебно-метод. пособие / М. В. Коробов, Е. А. Дворкин, Г. Деденева, Т. Н. Шеломанова – СПб, 1999. – 83 с.

Предупреждение инвалидности и реабилитация / Доклад комитета експертов ВООЗ. – Сер. тех. докл. 668. – Женева, 1983. – 43 с.

Работа МСЕК по продлению сроков временной нетрудоспособности в аспекте реабилитации больных и инвалидов: Метод. рекомендации / А. В. Ипатов, Е. В. Сергиени, А. Ф. Башмаков и др. – Д., 2000. – 12 с.

Руководство по медико-социальной експертизе: Теоретические и методологические основы медико-социальной экспертизы и реабилитации инвалидов // Центральный НИИ экспертизы трудоспособности и организации труда инвалидов Минтруда и социального развития Российской Федерации. – М., 1999. – Том 1. – 196 с.

Сергиени Е. В.Мониторинг инвалидности вследствие болезней системы кровообращения в Украине // Украинский кардиологический журнал. – 1997. – № 5, вып. 2. – С. 84–87.

Сергієні О. В.Організація та управління системою медичної реабілітації інвалідів: Метод. рекомендації. – Д., 1997. – 24 с.

Сергієні О. В. Сучасні проблеми реабілітації інвалідів. – Д.: Поліграфіст, 1988. – 136 с.

Смычек В. Б.Основы реабилитации: Курс лекций. – Минск, 2000. – 131 с.

Соколов Е. Н. Психофизиология научения: курс лекций. - М., 1997.

Социально-трудовая реабилитация инвалидов: Справочно-методическое пособие / С. А. Шмегевский, Т. Г. Войтчак, В. В. Коваленко и др. – Д., 1992. – 131 с.

Справочник документов по ВТЭ и трудоустройству инвалидов / Под ред. П. А. Маккавейского. – Л.: Медицина, 1981. – 575 с.

Сучасні положення про визначення причин інвалідності: Навчально-методичний посібник / В. В. Марунич, А. В. Іпатов, М. І. Черненко та ін. – Д., 2007. – 67 с.

Черненко М. І. Організація та управління системою медичної реабілітації інвалідів. – ДНУ, 2006. – 12 с.

ЧерненкоМ. І. Організація та управління системою професійної реабілітації інвалідів. – ДНУ, 2006. – 22 с.

Шевчук В. І. Комплексна реабілітація інвалідів з наслідками травм та захворюваннями опорно-рухової системи ⁄ В. І. Шевчук, Ю. О. Безсмертний. – Вінниця, 2004. – 315 с.

*Тут і далі перелік держав з указівкою періодів бойових дій у них визначається за взаємною домовленістю Сторін.

**Порядок і умови віднесення осіб до даної категорії визначаються законодавством Сторін.

* Пільги щодо проїзду визначені Угодою про взаємне визнання прав на пільговий проїзд дій учасників і інвалідів Великої Вітчизняної війни, а також осіб, прирівняних до них, підписаною главами урядів Співдружності Незалежних Держав 12 березня 1993 року

* Надалі іменується "спеціальний будинок-інтернат".

** Надалі іменуються "пристарілі та інваліди".

540