Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Найбільш важливі закон.doc
Скачиваний:
479
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
3.65 Mб
Скачать

Перелік медичних показань на право одержання інвалідами автомобілів з ручним керуванням (№ 13 від 23.01.1995 р.)

  1. Кукса гомілки чи більш висока ампутація нижньої кінцівки.

  2. Кукси обох ступнів на рівні суглоба Шарпа та більш високі ампутації ступнів.

  3. Захворювання та деформації кісток і суглобів нижніх кінцівок, тазових кісток, що значно утруднюють статико-динамічну функцію:

а) анкілоз або різко виражена контрактура кульшового чи колінного суглоба;

б) анкілоз гомілково-ступневого суглоба у функціонально невигідному положенні;

в) "хибний" суглоб, великий кістковий дефект (більше половини діаметра кістки) стегна або великогомілкової кістки при деформації малогомілкової кістки під кутом менше 170 градусів;

г) "розбовтаний" кульшовий або колінний суглоб;

д) ендопротез кульшового або колінного суглоба;

ж) вкорочення однієї нижньої кінцівки на 7 см та більше;

з) хронічний остеомієліт однієї нижньої кінцівки при наявностi свища чи порожнини з секвестром при помірному порушенні функції другої нижньої кінцівки (деформуючий коксартроз II ст., деформуючий артроз колінного суглоба II ст., гомілковоступневого суглоба II ст., вкорочення кінцівки на 3–5 см тощо);

к) деформація тазового кільця після численних переломів кісток, що неправильно зрослися або зрослися з помірно вираженою контрактурою кульшових суглобів і значним порушенням опори та ходьби.

4. Значні трофічні порушення однієї нижньої кінцівки з наявністю виразок, що довго не заживають (більше 6 місяців), розміром: на гомілці – 20 кв. см і більше; на тилі ступні – 5 кв. см і більше; на підошві – 2 кв. см і більше.

5. Захворювання та деформації хребта, що призводять до відсутності рухів у всіх його відділах, окрім шийного, або скривлення хребта ІІІ-IV ступенів.

6. Паралічі та парези нижніх кінцівок, що значно утруднюють пересування:

а) параліч чи виражений парез однієї нижньої кінцівки;

б) геміплегія чи виражений геміпарез;

в) параплегія, виражений парапарез, виражений парез обох стоп; виражений парез стопи та параліч іншої стопи;

г) виражена атаксія, виражений гіперкінетичний або аміостатичний синдроми.

7. Тромбооблітеруючі захворювання артерій нижніх кінцівок з хронічною артеріальною недостатністю І-ІІ ступенів; тромбоз шунта чи протеза після реконструктивних операцій на одній кінцівці та проявах захворювання на іншій.

8. Захворювання вен однієї нижньої кінцівки з хронічною венною недостатністю III ступеня або захворювання вен обох кінцівок з хронічною венною недостатністю ІІ-ІІІ ступенів.

9. Слоновість нижніх кінцівок з хронічною лімфатичною недостатністю III ступеня або однієї нижньої кінцівки IV ступеня.

10. Хронічна легенево-серцева недостатність II ступеня внаслідок легеневої патології.

Перелік обставин, за яких настає страховий випадок державного соціального страхування громадян від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання

(№ 109 від 21 .08.2002 р.)

Виконання трудових (посадових) обов'язків, у тому числі у відрядженні.

Перебування на робочому місці, на території підприємства або в іншому місці роботи протягом робочого часу, починаючи з моменту приходу на підприємство до виходу, який повинен фіксуватися відповідно до правил внутрішнього трудового розпорядку, або за дорученням роботодавця в неробочий час, під час відпустки, у вихідні та святкові дні.

Приведення в порядок знарядь виробництва, засобів захисту, одягу перед початком роботи і після її закінчення, виконання заходів особистої гігієни.

Проїзд на роботу чи з роботи на транспортному засобі підприємства або на транспортному засобі іншого підприємства, яке надало його згідно з договором (заявкою), за наявності розпорядження роботодавця.

Використання власного транспортного засобу в інтересах підприємства з дозволу або за дорученням роботодавця відповідно до встановленого порядку.

Провадження дій в інтересах підприємства, на якому громадянин працює, тобто дій, які не входять до його виробничого завдання чи прямих обов'язків.

Ліквідація аварій, пожеж та наслідків стихійного лиха на виробничих об'єктах і транспортних засобах, що використовуються підприємством.

Надання підприємством шефської допомоги.

Перебування на транспортному засобі або на його стоянці, на території вахтового селища, у тому числі під час змінного відпочинку, якщо причина нещасного випадку пов'язана з виконанням трудових (посадових) обов'язків або з дією небезпечних чи шкідливих виробничих факторів або середовища.

Прямування до (між) об'єкта (ми) обслуговування за затвердженими маршрутами або до будь-якого об'єкта за дорученням роботодавця.

Прямування до місця відрядження та в зворотному напрямку відповідно до завдання про відрядження.

Настання природної смерті під час перебування на підземних роботах або після виходу на поверхню внаслідок гострої серцево-судинної недостатності.

Скоєння самогубства, пов'язане з перевищенням строку перебування у рейсі, обумовленого колективним договором, або настання природної смерті внаслідок впливу психофізіологічних, небезпечних та шкідливих виробничих факторів на суднах морського та рибопромислового флотів.

Зникнення працівника, пов'язане з можливістю нещасного випадку з ним під час виконання трудових (посадових) обов’язків (після оголошення його померлим у судовому порядку).

Заподіяння тілесних ушкоджень іншою особою або вбивства під час виконання або у зв'язку з виконанням працівником трудових (посадових) обов'язків незалежно від порушення кримінальної справи.

Перелік пільг і гарантій, установлених для категорій осіб, на яких поширюється дія Угоди про взаємне визнання пільг і гарантій для учасників і інвалідів Великої Вітчизняної війни, учасників бойових дій на території інших держав*

2. Для інвалідів війни

2.1. Безкоштовне одержання ліків за рецептами лікарів.

2.2. Безкоштовне виготовлення і ремонт зубних протезів (за винятком протезів із дорогоцінних металів), а також безкоштовне забезпечення протезами й іншими протезно-ортопедичними виробами в порядку, обумовленому кожною зі Сторін.

2.3. Користування при виході на пенсію поліклініками, до яких вони були прикріплені в період роботи.

2.4. Переважне обслуговування в амбулаторно-поліклінічних закладах і позачергова госпіталізація.

Ліквідація госпіталів для інвалідів Великої Вітчизняної війни допускається тільки за згодою кожної зі Сторін.

2.5. Забезпечення в першочерговому порядку за місцем роботи путівками в санаторії, профілакторії і будинки відпочинку, безкоштовне забезпечення путівками непрацюючих у порядку, обумовленому кожною зі Сторін.

2.6. Виплата за бажанням замість путівки до санаторію або будинку відпочинку один раз на два роки грошової компенсації в порядку і розмірах, обумовлених кожною зі Сторін.

2.7. Право на використання чергової щорічної відпустки в зручний для них час, а також на одержання додаткової відпустки без збереження заробітної плати терміном до двох тижнів на рік.

2.8. Допомога за тимчасової непрацездатності внаслідок загального захворювання надається до чотирьох місяців підряд або п'ятьох місяців у календарному році.

2.9. Допомога за тимчасової непрацездатності видається в розмірі 100 відсотків заробітку, незалежно від стажу роботи.

Інвалідам 1-ї і 2-ї груп за недостатності чергової і додаткової відпустки для лікування і проїзду до санаторію і назад дозволяється видавати лікарняні листки на необхідне число днів і робити виплату допомоги по державному соціальному страхуванню, незалежно від того, ким і за чий рахунок надана путівка.

2.10. Тим, хто потребує поліпшення житлових умов, у першочерговому порядку забезпечуються житловою площею, їм надається всіляке сприяння в будівництві індивідуальних житлових будинків, відпускаються місцеві будівельні матеріали на індивідуальне житлове будівництво і капітальний ремонт будинків у першочерговому порядку.

Інваліди війни не можуть бути виселені зі службових житлових приміщень без надання іншого житлового приміщення.

2.11. Житлова площа (у межах норм, передбачених чинним законодавством Сторін), яку займають інваліди і проживаючі спільно з ними члени їхніх сімей, виплачується в розмірі 50 відсотків квартирної плати відповідно до законодавства Сторін, а зайва житлова площа (до 15 кв. метрів) – в одинарному розмірі.

2.12. Інвалідам і проживаючим спільно з ними членам їхніх сімей дається знижка в розмірі 50 відсотків від установленої плати за користування опаленням, водопроводом, газом і електроенергією в порядку, обумовленому кожною зі Сторін.

2.13. Проживаючим у будинках, що не мають центрального опалення, надається 50-відстоткова знижка від вартості палива, що купується в межах норм, установлених для продажу населенню. Забезпечення паливом проводиться в першочерговому порядку.

2.14. Капітальний ремонт індивідуальних житлових будинків робиться за рахунок коштів місцевих бюджетів у порядку, обумовленому кожною зі Сторін.

2.15. Одержання на пільгових умовах позичок на індивідуальне або кооперативне житлове будівництво і капітальний ремонт належних їм будинків, на придбання або будівництво садових будиночків і на благоустрій садових ділянок відповідно до законодавства Сторін.

2.16. Первинне право на вступ у житлово-будівельні кооперативи, садівничі товариства (кооперативи), на придбання садових будиночків або матеріалів для будівництва.

2.17. За наявності встановлених медичних показань видаються безкоштовно легковий автомобіль типу "Запорожець" з ручним керуванням на семирічний тер­мін або мотовізок – на п'ятирічний термін експлуатації в порядку, обумовленому кожною зі Сторін.

2.18. Забезпечення транспортними засобами, виплата компенсації витрат на транспортне обслуговування, а також компенсації витрат, пов'язаних з експлуатацією транспортних засобів, здійснюється в порядку і розмірах, обумовлених кожною зі Сторін.

2.20. Пільгове оподатковування відповідно до законодавства Сторін.

2.21. Позачергове користування всіма видами послуг зв'язку, позачергова безкоштовна установка квартирних телефонів.

2.22. Відпуск деревини на корені для будівництва індивідуальних житлових будинків здійснюється в порядку, обумовленому кожною зі Сторін.

2.23. Право на першочергове влаштування у будинки-інтернати і першочергове обслуговування службою соціальної допомоги вдома.

2.24. Пільгове обслуговування підприємствами й організаціями служби побуту, торгівлі, громадського харчування, житлово-комунального господарства, транспорту.

Надання пільг при відвіданні культурно-просвітніх закладів у порядку, обумовленому кожною зі Сторін.