Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оперативное планирование / КНИГА Опер.план..doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.21 Mб
Скачать

Висновки

Подальше удосконалювання оперативного управління зв’язано з впровадженням і застосуванням автоматизованих систем у всіх галузях, у тому числі і в будівництві.

Оперативні плани розробляються безупинно і тому вимагають великих витрат часу, ресурсів і коштів. З цією метою на підприємствах створюються автоматизовані системи управління (АСУП), що дозволяють автоматизувати процес оперативного планування обліку, контролю виробничої діяльності. Системи управління є обчислювальними комплексами (ОК), які включають автоматизовані робочі місця (АРМ).

Застосування АСУП в оперативному управлінні будівництвом поліпшує координацію робіт субпідрядних організацій, постачальників; сприяє своєчасному забезпеченню об’єктів матеріалами, устаткуванням, робітниками і прогнозувати майбутні їхні потреби; дає можливість поєднання систем управління замовника і підрядчика та ін.

АСУП заснована на програмному і інформаційному забезпеченні. Організація точної інформації має першорядне значення, носіями якої по засобах обробки можуть бути ручні, машинні і змішані.

При оперативному управлінні застосовуються різні технічні засоби, що класифікуються по різних ознаках.

Функціональна частина АСУ включає комплекс адміністративних, організаційних і економіко-математичних методів, що забезпечують рішення задач планування, обліку й аналізу показників для прийняття управлінських рішень в АСУ.

Система оперативного управління призначена для складання оперативних графіків провадження робіт, постачань, обліку, контролю й аналізу за ходом виконання графіків і витратою ресурсів, а також диспетчерського контролю і вирішує цілий ряд задач, у тому числі: складання годинних графіків постачання товарних сумішей, розрахунків потреби в автотранспорті, складання об'єктних графіків постачання та ін.

Ефективність АСУ розглядається в соціальному й економічному плані. Соціальний ефект полягає в звільненні персоналу від монотонних, трудомістких і стомлюючих машинописних розрахунків і інших операцій на користь більш змістовної творчої роботи, а економічна ефективність визначається співвідношенням отриманих результатів і витрат на їхнє досягнення.

Питання для самоперевірки знань

  1. Чим викликане створення в оперативному управлінні АСУП?

  2. На яких основних принципах ґрунтується АСУП?

  3. Що таке програмне забезпечення?

  4. Програмне забезпечення, його склад і класифікація.

  5. Що є носієм інформації?

  6. По яких ознаках класифікуються технічні засоби? Дайте їхній склад по кожній ознаці.

  7. Склад функціональної частини АСУ і їхня характеристика.

  8. Для вирішення яких оперативних питань призначена автоматизована система керування виробництвом?

  9. Які задачі в оперативному управлінні вирішує АСУП?

  10. Принципи визначення економічного ефекту від впровадження АСУП.

Модульний заліковий практикум III

1. Питання обов’язкових знань дисципліни «Оперативне планування» №№71-90 (дивись сторінки…).

2. Тестові завдання з однією і декілька вірними відповідями №№106-132 (дивись сторінки…).

3. Примірна тематика залікових завдань №№19-23 (дивись сторінки…).

Соседние файлы в папке оперативное планирование