Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оперативное планирование / КНИГА Опер.план..doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.21 Mб
Скачать

10.3. Принципові схеми автоматизації оперативного планування і управління

Як ми бачимо подальше вдосконалювання оперативного управління пов'язано з застосуванням автоматизованих систем управління. У тому числі і в будівництві.

Система оперативного управління призначена для складання оперативних планів графіків виробництва, постачань, обліку, контролю й аналізу за ходом виконання графіків і витрат ресурсів, а також диспетчерського контролю і вирішує цілий ряд задач, у тому числі: складання годинних графіків постачання ресурсів, розрахунків потреби в автотранспорті, створення оптимальних запасів сировини, матеріалів та ін.

Оперативні плани розробляються безупинно і вимагають великих витрат часу, ресурсів і коштів. Застосування автоматизованих систем в оперативному управління знижує трудові витрати, вирішує питання раціонального використання всіх ресурсів, поліпшує координацію робіт виконавців, сприяє своєчасному забезпеченню виробничих підрозділів, ділянок і об'єктів матеріалами, устаткуванням, робітниками і прогнозувати їхні майбутні потреби та ін.

Оперативне управління виробництвом на рівні підприємства здійснюється планово-економічними і виробничо-диспетчерськими відділами зв'язаними з обчислювальними центрами. Фахівці цих підрозділів на відповідних АРМ у діалозі з ЕОМ ВЦ фірми організують розробку виробничої програми підприємства, її економічне обґрунтування, розподіл по цехах і при необхідності відповідне коректування. Цей вид роботи відноситься до функції управління виробничої програми фірми і підрозділів, реалізовуючи власне кажучи міжцехове планування і регулювання виробництва.

На рівні цехів здійснюється розробка сеті виробничих програм і завдань для цеху, виробничих ділянок, бригад, тобто реалізується функція керування виробничою програмою цеху. Цю роботу виконують фахівці ПДБ цеху. Організаційна структура управління фірми може бути представлена як мережа взаємозалежних АРМ різних фахівців по управлінню виробництвом. (рис. 10.1).

В результаті децентралізованої обробки обліковій-планово-облікової інформації на АРМ функціональні підрозділи перетерплюють кількісні і якісні зміни в складі і змісті робіт. У першу чергу це відноситься до відділу міжцехового керування (ВМУ) і ПДБ цехів. Тут виникає необхідність активної участі менеджерів в управлінні виробництвом, які концентрують у своїх руках рішення всіх питань по плануванню і регулюванню ходу виробництва в кожнім виробничому підрозділі і в організації в цілому. На кожнім з рівнів управління організації менеджер виступає як керівник колективу. Це може бути лінійні керівники, керівник функціонального підрозділу або провідний спеціаліст у відділі, визначаючий мету діяльності колективу і ухвалюючий рішення, які потрібні для їх досягнення.

Найбільш ефективна робота диспетчерського персоналу досягається на основі функціонування в підприємстві автоматизованої системи контролю й аналізу, експертних систем у сполученні з інтегрованою автоматизованою системою керування (ІАСУ), що забезпечують комплексне рішення всіх задач управління виробництвом.

Автоматизована система оперативного планування в управлінні в будівництві, що дозволяє автоматизувати процес формування оперативного обліку і контролю виробничої діяльності приведена на рис. 10.2 і включає:

  1. Аналіз даних за минулий період і введення інформації і ході виробничих процесів.

  2. Базу даних оперативних планів.

  3. Добір інформації з виробничих підрозділів, цехам, ділянкам.

Рис. 10.1. Принципова схема автоматизованого управління виробництвом в організації

  1. Календарні плани і графіки завантаження агрегатів і завдання бригадам і ланкам.

  2. Матриця потреби в ресурсах і потужностях.

  3. Контроль і облік виконання календарних і диспетчерських оперативних планів.

Error: Reference source not found

Рис. 10.2. АРМ-ОП (Автоматизоване робоче місце оперативного планування)

Соседние файлы в папке оперативное планирование