Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оперативное планирование / КНИГА Опер.план..doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.21 Mб
Скачать

Питання для самоперевірки знань

  1. Яку мету переслідує оперативний аналіз хазяйновитої-господарчої-виробничо-господарської діяльності підприємства?

  2. Назвіть об’єкти, що підлягають оперативному аналізу.

  3. Які плани і графіки підлягають оперативному аналізу?

  4. Які визначені контрактом ТЕП аналізуються у визначеному порядку по виконанню виробничої програми.

  5. Які оперативні ТЕП аналізуються по виконанню плану по праці?

  6. Які основні ТЕП визначають ефективну хазяйновиту-господарчу-виробничо-господарську діяльність підприємства?

  7. Які основними ТЕП визначається фінансове положення фірми?

  8. На підставі яких даних і документів проводиться оперативний аналіз ТЕП.

Рис. 9.1. Структурно-логічна модель змістового модуля 9

«Оперативний аналіз виробничої програми і основних показників підприємства»

Змістовий модуль 10

Технічні і комп’ютерні засоби, вживані в автоматизованих системах оперативного планування

Зміст

  1. Технічні засоби, вживані диспетчерським управлінням і їх класифікація.

  2. Технічне і програмне забезпечення автоматизованих систем.

  3. Принципові схеми автоматизації оперативного планування і управління.

Висновки.

Питання для самоперевірки знань.

Література: (8, 10, 22, 23)

10.1. Технічні засоби, вживані диспетчерським управлінням і їх класифікація

Диспетчерська служба оснащується всіма необхідними технічними засобами, що забезпечують оперативність і діяльність диспетчеризації. Технічні засоби диспетчеризації класифікуються по наступним ознаках:

    • по виконуваних функціях: контролю, обліку, реєстрації, оповіщення, зв'язку, сигналізації, розподілу інформації, дистанційного управління;

    • за призначенням: пошуку, вимірювання, запису, виклику, передачі даних;

    • по приладах: телефон, телефакс, радіозв’язок, телевізійний зв’язок, комп’ютерний зв’язок, з використанням обчислювальної техніки широкого спектра.

10.2. Технічне і програмне забезпечення автоматизованих систем

На підприємствах і в організаціях, а також у їхніх підрозділах використовується обчислювальна техніка широкого спектра: від макро- і міні ЕОМ, до персональних ЕОМ і мікропроцесорної техніки, яка застосовується в оперативному плануванні і в управлінні виробництвом.

Для встановлення безпосередньо міжмашинного обміну інформацією за допомогою каналів зв’язку і створюються сіті ЕОМ будь-якої конфігурації і протяжності.

При багаторівневій системі управління виробництвом в умовах інтегрованої автоматизованої системи управління (ІАСУ), наділюючою розвинутою сіттю ЕОМ, у цехах і на виробничих ділянках створюються обчислювальні комплекси (ОК). Вони містять у собі автоматизовані робочі місця (АРМ) фахівців по управлінню виробництвом. АРМ є собою проблемно орієнтований апаратно-програмним комплексом, що включає апаратні, програмні й інформаційні засоби для рішення задач користувача (у даному випадку – фахівця по управлінню виробництвом) безпосередньо на його робочому місці в режимі діалогу з ЕОМ. Створення ОК дозволяє:

    • розвантажити обчислювальні потужності обчислювальних центрів підприємства (ОЦ);

    • зосередити в цеху, на ділянці рішення всіх задач управління економічною і виробничою діяльністю;

    • підвищити оперативність в одержанні вихідної інформації про результати роботи всіх підрозділів цеху;

    • забезпечити керування виробництвом у реальному масштабі часу;

    • підвищити рівень якості управління.

По характеру використання АРМ у процесі управління класифікуються на індивідуальні і групові – розраховані на багато користувачів. При побудові АРМ фахівців по управлінню цехом необхідно мати на увазі високий ступінь взаємозв’язаної функцій управлінського персоналу цеху і виконуваних кожним фахівцем інтуїтивних рішень на основі придбаного досвіду, особистих контактів з фахівцями інших рівнів управління і тому з працею автоматизації, що піддається. Створення АРМ звільняє управлінський персонал від виконання рутинної роботи по оформленню документів, проведенню розрахунків, вивільняє час для більш ефективної творчої діяльності.

Сіть АРМ в кожнім цеху, ділянці організується як єдина у функціональному і інформаційному відношенні. Вона охоплює усі виробничі допоміжні ділянки, планово-економічні підрозділи, лінійних керівників, сполучається з обчислювальним комплексом цеху і має вихід на ОЦ фірми. Число АРМ в сіті цеху залежить від характеру і масштабів виробництва, числа виробничих ділянок.

Як правило, для створення одного АРМ потрібно одна персональна ЕОМ.

До машини можуть підключатися периферійні пристрої різного функціонального призначення (для збору нагромадження і збереження інформації). Одні периферійні пристрої призначаються для установлення взаємодії (носія інформації переданої і сприйманої людиною) з ЕОМ, інші – для установлення взаємодії ЕОМ з технічними об’єктами. До перших відносяться: клавіатура і дисплей ЕОМ з монохромним або кольоровим екраном, графобудівником, мовні аналізатори і синтезатори, принтери, пристрої зчитування письмових текстів. До другого ряду пристроїв відносяться: пристрої зв'язку з автоматикою технологічного устаткування (верстатів з ЧПУ, автоматичних ліній) і транспортно-складського устаткування з контрольно-вимірювальною апаратурою, пристрої зв’язку з іншими ЕОМ, модеми (пристрої для передачі і прийому даних по телефонній мережі).

Інформація, що накопичується, може зберігатися на магнітних стрічках, гнучких, твердих і оптичних дисках.

Для обробки інформації на ЕОМ створюється програмне забезпечення, що містить пакети прикладних програм (ППП), а також системи автоматизованого управління технологічними процесами на спеціальному устаткуванні і взаємодії непрофесійних користувачів з ЕОМ, системи керування бази даних (БД). Набір на ППП визначається в залежності від типу, ступені автоматизації виробництва, наявності бази знань (БЗ), архіву БД, від потужності і пропускної спроможності сіті ЕОМ і інших чинників. Система управління бази даних видаляє, додає, заміняє старі записи на нові.

Соседние файлы в папке оперативное планирование