Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оперативное планирование / КНИГА Опер.план..doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.21 Mб
Скачать

4.3. Основні методи розробки оперативних планів

Існує кілька методів розробки оперативних планів. У залежності від розроблювальних показників застосовуються об'ємний, календарний, об'ємно-календарний і об'ємно-динамічний методи оперативного планування.

Об'ємний метод застосовується для розподілу річних об’єм ів виробництва, робіт зі структурних виробництв і підрозділів на квартал, місяць, декаду, тиждень, добу. Крім того він передбачає аналіз використання основних засобів і використання виробничих площ матеріальних ресурсів за планований інтервал часу. На основі цього методу формуються квартальні і місячні програми по основних цехах, а також терміни випуску продукції.

Календарний метод. На відміну від попереднього встановлює конкретні терміни запуску і випуску продукції, нормативи тривалості виробничого циклу і випереджень певних стадій виробництва. Він заснований на використанні прогресивних норм розрахунку виробничих циклів, які є нормативною базою для формування місячних планів випускаючим продукцію цехам, ділянкам.

Об’ємно-календарний метод. Передбачає одночасне планування обсягів провадження робіт на підприємстві, а також терміни їхнього виконання на весь передбачений період часу – рік, квартал, місяць та ін. Цим методом розраховується тривалість виробництва, циклу випуску і постачання продукції на ринок, а також показники завантаження устаткування в кожнім підрозділі. Застосовується для розробки місячних програм як випускаючих, так і не випускаючих підрозділів.

Об’ємно-динамічний метод. Поєднує взаємодію розрахункових показників по термінах, обсягам і динаміці виробництва продукції, а також дозволяє найбільше повно враховувати об’єми попиту і виробничі можливості підприємства при оптимальному споживанні ресурсів. Цей метод припускає розробку планів-графіків виконання замовлень споживачів і завантаження виробничих ділянок підприємства.

В будівництві, а конкретно на підприємствах будіндустрії застосовуються замовлений, подетальний і комплексний методи планування.

При замовленому – в основу при плануванні встановлено замовлення, виконання якого, з термінами виконання доводиться до певних цехів.

Подетальний метод планування застосовується при вузькоспеціалізованому виробництві, при випуску серіями й у великій кількості.

Комплексний метод – в основу виробництва встановлений комплект виробів необхідний для монтажу і з урахуванням черговості будівельно-монтажних робіт. Використовується при предметній спеціалізації підприємства.

4.4. Порядок і розробка, розгляд і затвердження оперативних планів

Як було вказане вище, оперативне тактичне планування є продовженням стратегічного і здійснюється в рамках загальної організації внутрішньофірмового планування.

У розробці оперативних планів беруть участь усі відділи, служби і виробничі підрозділи підприємства.

При розробці оперативних планів виконуються наступні підготовчі роботи:

    • проводиться аналіз роботи підприємства за попередній планованому період, у процесі якого визначаються досягнуті показники в усіх напрямках діяльності підприємства;

    • особливу увагу надається виявленню резервів виробництва;

    • розробляються заходи щодо поліпшення використання виробничих потужностей, економії матеріальних і трудових ресурсів, по підвищенню продуктивності праці, зниженню собівартості продукції й інших показників, а також по поліпшенню якості і конкурентноздатності продукції підприємства та ін.

В оперативному порядку розробляються квартальні, місячні, декадні (ДД) і тижнево-добові (ТД) графіки.

Розглянемо порядок розробки, розгляди і затвердження оперативних місячних планів будівельної організації на рівні генпідрядного тресту (ЗАТ), що актуально і в даний час.

Розробці місячних планів передує робота з визначення й узгодження контрольних цифр плану по кожнім об’єкту і виконавцю. Контрольні цифри місячного плану по генеральному підряді і власних силах визначає керівництво будівельних управлінь або прирівняних до них організацій спільно з відділами і надають в трест або ЗАТ на узгодження. Узгодження контрольних цифр проводиться з 20-го по 25-і число щомісячно.

Паралельно, на підставі затверджених робочих графіків провадження робіт і з урахуванням заповнення допущеного відставання (якщо воно є), начальники ділянок підготовляють проекти протоколів узгодження місячних планів по субпідрядних організаціях, що розглядаються відділами будівельного управління, узгоджуються ними, із внесенням при необхідності коректувань, і підписуються начальником будуправління.

Розгляд і узгодження протоколів субпідрядних робіт проводиться головним інженером тресту (ЗАТ) або заступником першого керівника по виробництву за участю відділів тресту і представників субпідрядних організації. Злагоджені протоколу субпідрядних робіт повертається в будуправління до 23-го числа для розробки місячного плану.

Місячні плани розробляються начальниками ділянок разом з майстрами (виконробами і бригадирами) з початку по кожнім об’єкту, технологічному етапу (при вузловому методі – вузлу) або комплексу робіт, керованому майстром, потім формуються плани ділянок виконавців робіт і старших виконавців робіт (начальників ділянок). Одночасно, у тім же порядку розробляються плани МТЗ. Ці плани передаються відділам будуправлінь.

Представлені плани провадження робіт і матеріально-технічного забезпечення розглядаються відділами будуправлінь, аналізуються. Відділи перевіряють їх відповідність контрольним цифрам по об’ємах і графікам провадження робіт, визначають ступінь забезпечення матеріально-технічними ресурсами та ін., складають зведений проект місячного плану за всіма показниками, який погоджують і затверджують керівництвом управління.

Особлива увагу приділяється ретельному ув’язуванню робіт генпідрядника і спеціалізованих субпідрядних організацій, розкриттю і наданню їм фронтів, робіт.

Розроблені будуправлінням місячні плани розглядаються в тресті (ЗАТ) головним інженером або заступником по виробництву першого керівника при участі начальників відділів тресту. При необхідності вносяться виправлення, складається зведений план по тресту. Затверджує план особисто перший керівник тресту (ЗАТ) за графіком. В твердженні місячного плану беруть участь заступники першого керівника тресту (ЗАТ), начальники відділів тресту, начальники будуправлінь, керівники промислових підприємств (будіндустрії), управління виробничо-технологічної комплектації (УПТК), автотранспорту, представники субпідрядних організацій.

Після затвердження плану відділи будуправління вносять зміни в місячні плани виробництва БМР і МТЗ, розробляють основні показники по ділянках, майстрам (виконробам) і бригадам. Місячний план з урахуванням виправлень підписується начальниками відділів, затверджується начальником будуправління і вручається не пізніше 30-го числа щомісяця старшим виконробам (начальникам ділянки), майстрам (виконробам) і бригадирам.

Місячним планом до начальників ділянок, майстрів (виконробів) доводяться наступні показники:

    • плани по виробництву робіт, у тому числі по введенню в експлуатацію об'єктів і потужностей, об’єм БМР по генпідряду (для начальників ділянки) і власними силами;

    • план по праці, в якій враховується чисельність працівників, у тому числі робітників, средньомісячне вироблення на працівника і робітника, фонд оплати праці і середньомісячна заробітна плата робітників;

    • граничний рівень витрат на 1 грн. БМР (для начальників ділянок);

    • плани МТЗ, у тому числі потреби постачань конструкцій, деталей, матеріалів і напівфабрикатів з урахуванням перехідних залишків, потреби в будівельних машинах і механізмів для об’ємів робіт, виконуваних механізованим способом.

Відділами будуправління розробляються в ці ж строки фінансові показники, показники використання основних фондів, плануються роботи з охорони природи, раціональному використанню природних ресурсів, соціальному розвитку колективу та ін.

Соседние файлы в папке оперативное планирование