Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оперативное планирование / КНИГА Опер.план..doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.21 Mб
Скачать

11. Тестовий контроль – самоконтроль і оцінка знань

Однією з форм підвищення знань і умінь особистості (студента, магістранта) є тестовий контроль – самоконтроль, який визначається тематичним змістом того чи іншого модульного блоку в якості закінченого відрізку навчального процесу відповідно повному циклу дисципліни, що вивчається.

Світова історія підготовки висококваліфікованих фахівців свідчить проте, що найбільш коректним засобом виміру характеристики особистості суб’єкту навчання є тести. За існуючим визначенням, тест – це система прийомів випробувань і оцінки, яка в навчальному процесі визначає «перевірку», «контроль з наступною оцінкою».

В навчальному процесі застосовуються педагогічні тести закритої та відкритої форми. Педагогічний тест – це система специфічних завдань, які пов’язані між собою загальним предметним змістом і відповідною множиною вибору про рівень знань і умінь особистості.

Вирішальним для одержання ефективних результатів при тестуванні за допомогою педагогічних тестів стає формулювання тематики кожного завдання і його запитальна конструкція. Треба мати на увазі, що надійність результатів тестового контролю вимагає виконання наступних умов:

    • запитання мають бути зрозумілими і коректними в межах навчальної дисципліни;

    • ступінь деталізації інформації повинна бути зрозумілою із запитання;

    • запитання не може вимагати тих знань, які в даному навчальному матеріалі не розглядались;

    • формулювання запитання має бути простим, коротким без зайвих слів;

    • конструкція відповідей повинна передбачати деякий ланцюг понять, співвідношень висновків, бути короткою і чіткою і відповідати матеріалу дисципліни, що вивчається.

Тестове завдання повинне в достатній мірі охопити той теоретичний матеріал, який на відповідному етапі (модулі) підлягає контролю, а результати тестового опитування повинні давати можливість оцінювати відповідь на кожне запитання не тільки в рамках «вірно» - «невірно», а і в кількості рейтингових балів.

Рейтинг – це сума балів, яку набере студент під час самостійного виконання завдання. Рейтингова оцінка охоплює весь комплекс знань і умінь студентів не тільки у виконанні конкретних тестових завдань, а й у виконанні комплексних робіт, рішенні практичних задач тощо. У рейтинговій оцінці при вивченні даної дисципліни застосовані рекомендації Болонського договору і 100-бальна оціночна система.

Конструкція тестового завдання наступна: на поставлене запитання надається декілька відповідей, з яких одна або декілька є вірними, а інші – відволікаючими.

Наведені нижче тестові завдання, сприятимуть виявленню викладачем знань і умінь, які засвоїв студент за кожним змістовим модулем. Також вони надають можливість самоконтролю знань при підготовці до контрольних заходів.

Оцінювання результатів тестування під час контрольного заходу здійснюється за 100-бальною системою ЕСТS. Залежно від набраних балів, виставляється оцінка за 4-бальною системою, прийнятою в Україні, згідно таблиці 11.1.

Таблиця 11.1

Відповідність шкали оцінювання ЕСТS

Оцінка за системою ЕСТS

Визначення кількості вірних відповідей на тестові завдання

За національною системою

За системою балів

1

2

3

4

А

«Відмінно» - виконання тестових завдань з незначною кількістю помилок (90 – 100%)

5

відмінно

90-100

Продовження табл.11.1

1

2

3

4

В

«Дуже добре» - з кількома помилками (82-89%)

4

добре

82-89

С

«Добре» - з певною кількістю значних помилок (75-81%)

75-81

D

«Задовільно» - непогано, але зі значною кількістю помилок (69-74%)

3

задовільно

69-74

E

«Достатньо» - виконано мінімальні критерії (60-68%)

60-68

F

«Незадовільно» - необхідно працювати над перескладанням (35-59%)

2

незадовільно

35-59

X

«Незадовільно» - необхідний обов’язків повторний курс (менш 35%)

0-34

Нижче наведені тестові завдання і вірні відповіді на них.

Соседние файлы в папке оперативное планирование