Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оперативное планирование / КНИГА Опер.план..doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.21 Mб
Скачать

9.3. Аналіз собівартості прибутку і рентабельності

Аналіз собівартості здійснюється на основі звітності про собівартість з використанням даних організаційно-технічних заходів, планів по праці, механізації, забезпечення матеріальними ресурсами їх використанні (економічного витрачання).

Аналізуються як у цілому виконання завдань по собівартості, так і по статтях витрат: матеріали, основна зарплата робітників, витрати по експлуатації машин і механізмів і накладні витрати. Як ми бачимо, вивчення собівартості не обмежується оцінкою в цілому виконання завдань по зниженню собівартості або її зміна в динаміку, а вимагає докладних розрахунків і аналізів по всіх її складових.

Аналіз собівартості проводиться різними методами: на основі розрахунку субіндексів і абсолютних відхилень фактичних витрат від планових чи кошторисних по статтях витрат; визначають також відносний показник, що відображає вплив змін по статтях витрат на загальне відхилення собівартості та ін.

При аналізі виконання прибутку і показників рентабельності підлягають вивченню наступні питання:

    • як виконуються завдання по прибутку і рівню рентабельності;

    • забезпеченість оборотними коштами, їх стан і використання, а також оборотність;

    • виконання зобов'язань перед бюджетом, банками;

    • стан розрахунків з дебіторами і кредиторами.

Основними вихідними даними цих показників є: баланс організації, звіти про прибутки і збитки, собівартість, дані поточного бухгалтерського обліку й інші облікові і звітні дані, а також планово-нормативні документи, що дозволяють виявити більш повно фактори, що впливають на виконання завдань.

Абсолютна сума прибутку саме по собі ще не характеризує ефективність використання засобів виробництва, що є в розпорядженні організації і тому для визначення їхньої ефективності застосовують показник рівня рентабельності.

У будівництві, на відміну від промислових підприємств він визначається як відношення суми прибутку до кошторисної чи вартості собівартості виконаних робіт. Досягнутий рівень рентабельності зіставляється при аналізі з заданим фактичним за попередній період, а також з показниками конкурентів. Варто також обчислювати рівень рентабельності організацій, що мають власні виробничі фонди, як відношення суми прибутку до суми основних фондів і оборотних коштів. Необхідно також знати, скільки прибутку отримано на кожну гривню виробничих фондів.

9.4. Аналіз фінансової діяльності

При аналізі фінансової діяльності організації проводиться вивчення фінансових показників у наступному порядку:

    • вибираються показники для аналізу;

    • проводиться розрахунок цих показників;

    • порівнюються величини цих показників з аналогічними за минулий період по підприємству;

    • отримані показники використовуються при складанні фінансових планів для визначення оперативних способів рішення проблем по підприємству.

Найбільш значимі фінансові показники – це ліквідності (платоспроможності), активності (оборотності), а також бюджет готівки організації (кошторис доходів і витрат).

Показники ліквідності – це здатність підприємства за рахунок оборотних поточних активів, покривати борг за зобов’язаннями. Вони характеризують платоспроможність підприємства. Показники ліквідності характеризуються двома видами:

Перший – загальний коефіцієнт покриття (ЗКП), визначається по формулі:

ЗКП = , (9.1)

де: Та, Тп – поточні активи і пасиви.

До поточних активів відносять: наявність коштів у касі, на рахунках у банку, дебіторська заборгованість, запаси готової продукції, сировини і матеріалів, незавершене виробництво.

До поточних пасивів – короткострокові кредити, довгострокові зобов’язання та інші статті короткострокової заборгованості.

Мінімальна величина ЗКП повинна бути не менше 1, оптимальна по оцінках експертів у межах 2-2,5.

Другий вигляд – коефіцієнт абсолютної ліквідності (АЛК) – визначається відношенням між найбільш ліквідною частиною поточних активів до поточного пасивам.

АЛК = , (9.2)

де: З – запаси.

До запасів відноситься продукція, сировина і матеріали, незавершене виробництво.

По оцінках експертів АЛК не повинний бути менше 0,2.

При оперативному плануванні платоспроможність підприємства в першому випадку може бути підвищена за рахунок збільшення короткострокових боргів підприємства, а отже, і величини поточних активів. В другому випадку – збільшення грошей у касі, на банківському рахунку, цінних паперів дозволить оплатити борги підприємства кредиторам.

Показники активності – визначають, наскільки гарне підприємство використовує свої ресурси. Характеризуються:

    • оборотом рахунків до оплати (оборот дебіторської заборгованості). Визначається відношенням чистих продажів у кредит діленим на рахунки до оплати (дебіторська заборгованість). Чим вище показник обороту рахунків, тим коротше час між продажем і одержанням грошей;

    • оборотом товарно-матеріальних запасів, що визначається відношенням вартості проданих товарів, реалізованої продукції до запасів чи товарів готової продукції. Чим вище цей показник (повинний бути більше 1), тим краще ліквідність підприємства;

    • оборотом основних засобів. Визначається розподілом чистих продажів підприємства на величину основних засобів. Показує реальну оцінку вартості одиниці основних засобів.

Створення бюджетів організації здійснюється в рамках оперативного планування. До основних фінансових бюджетів відносяться: бюджет готівки і бюджет додаткових вкладень капіталу. Основою для складання бюджету готівки служать щоденні звіти.

Проведений аналіз цих фінансових показників дозволяє при необхідності приймати не тільки оперативні рішення, але і загальну стратегію підприємства.

Висновки

Оперативний економічний аналіз власної хазяйновитої-господарчої-виробничо-господарської діяльності будівельної організації являє собою усебічне вивчення стану умов її роботи з урахуванням конкурентного середовища.

Об’єктами оперативного аналізу можуть бути: первинні підрозділи – ділянки виконавців робіт, майстрів, робочих бригад, підсобних виробництв і обслуговуючих господарств і в цілому – аналіз всієї діяльності будівельної організації або окремих її сторін. Аналізу підлягають оперативні квартальні і місячні плани, декадно-добові або тижнево-добові графіки, добові результати.

Аналізуються такі техніко-економічні показники (ТЕП):

  1. Виконання виробничої програми відповідно до укладених контрактів, у тому числі:

    • дотримання термінів введення об’єктів в експлуатацію і тривалості робіт;

    • за об’ємом БМР по галузях, об’єктам, замовникам, з дотриманням вартості робіт;

    • якість робіт та ін.

Будівельні організації оперативно аналізують: виконання фізичних об’ємів робіт і зниження їх трудомісткості; ритмічну роботу і використання потужності організації, використання матеріально-технічних ресурсів.

  1. Показники плану по праці, у тому числі:

    • забезпеченість кваліфікованими робітниками, кадрами й інженерно-технічними працівниками;

    • продуктивності праці;

    • використання фонду оплати праці та ін.

  1. Ефективність діяльності фірми, у тому числі: собівартість, прибуток і рентабельність.

  2. Фінансове положення фірми, пов’язане з аналізом збитків і визначенням основних факторів підвищення рентабельності. Фінансове положення організації також оцінюється дебіторською і кредиторською платоспроможністю, платежами бюджету та ін.

Оперативний аналіз необхідний для того, щоб швидко виявити причини гальмуючі виконання ТЕП підрозділами і вжити необхідних заходів їхньому усуненню. Він служить засобом оперативного керівництва виробничої діяльності і підприємства. Необхідною умовою його здійснення – є наявність сучасної, повної і достовірної інформації працівників підприємства про виконання планів і різних графіків.

Структурно-логічна модель змістового модуля 9 наведена на рис. 9.1.

Соседние файлы в папке оперативное планирование