Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оперативное планирование / КНИГА Опер.план..doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.21 Mб
Скачать

1.6. Функції планових служб і їх структура

Склад і величина планово-економічних служб підприємства залежить від стратегії і масштабів його діяльності, характеристики, об’ємів виробництва продукції, її номенклатури, асортименту, положення на ринку, форми власності, платоспроможності та ін. і, як наслідок, від якісного визначення функцій підрозділів і окремих працівників. Також вони залежать і від типу організаційної структури підприємства (централізована або децентралізована).

Як правило, у плануванні діяльності беруть участь усі служби як виробничі, так і планово-економічні, котрі входять в загальну організаційну структуру підприємства.

В даний час існує кілька типів організаційних структур управління, у тому числі: лінійна, функціональна, штабна (лінійно-функціональна), матрична, дивізіонна й ін.

Найпоширенішою структурою управління є лінійно-функціональна, яка властива більшості підприємств.

При розробці структури виходять з визначення функцій, що забезпечують ефективну діяльність підприємства.

На початку роблять розподіл організації по горизонталі на блоки, що по функціях відповідають обраної стратегії. Наприклад: блок керування якістю, блок забезпечення виробництва і якості, фінансово-економічний блок, блок забезпечення ресурсами, соціально-економічний блок та ін. У такий спосіб визначають заступників першого керівника.

Потім по функціях установлюють повноваження відділів, організаційних ланок у кожному блоці, щоб уникнути перевантаження керівництва. На цьому етапі позначаються відділи і підвідділи.

В останню чергу визначаються посадові обов’язки різних категорій персоналу. Вони конкретизуються на підставі нормативів і закріплюються за виконавцями з урахуванням їх кваліфікації і виробничого досвіду. Формується чисельний склад.

Уся робота з планування на підставі певних функцій, розподіляється між виконавцями підприємства.

Планово-економічні служби виконують наступні функції:

    • проводять оцінку зовнішнього і внутрішнього середовища підприємства;

    • здійснюють перспективне і поточне техніко-економічне планування;

    • разом з менеджерами беруть участь у складанні прогнозів роботи підприємства і підготовляють прогнозну частину остаточного плану;

    • ведуть статистичний облік, підводять підсумки виробництва і аналізують підсумки виробничої діяльності підприємства, ділянок, цехів, підрозділів;

    • організують роботу і керують підготовкою матеріалів і необхідних початкових даних у всіх відділах і службах підприємства, що беруть участь в розробці «Промфінплана» і «Будфінплана»;

    • організують і беруть участь у складанні «Бізнес-планів»;

    • складають планові завдання всім цехам, ділянкам основного і допоміжного виробництва і приймають їх звіти;

    • разом з менеджерами беруть участь в навчанні персоналу підприємства новим методам розробки різних планів, проведенні консультацій у лінійних підрозділах і функціональних службах, що беруть участь у складанні загальних планів і резервів;

    • організують підготовку і впровадження господарського розрахунку в підрозділах, цехах і ділянках підприємства;

    • здійснюють контроль і методичне керівництво цеховими плановими органами і плановими підрозділами інших відділів;

    • безпосередньо беруть участь у складанні і затвердженні квартальних, місячних і тижнево-добових (ТД) і декадно-добових (ДД) графіків, ведуть контроль і облік їхнього виконання та ін.

Кількісний склад служб планування залежить від багатьох факторів, що були вказані вище при розгляді питання розробки структури управління підприємством. Для невеликих підприємств він може бути прихожим, працювати за сумісництвом на 0,25 або на 0,5 ставки.

Для організацій середніх розмірів обов'язкова наявність плановика в штатному розкладі на повну ставку.

Для великих підприємств організуються планові служби від 2-3-х чоловік до 20. Їх кількісний і якісний склад визначається як професійними функціональними обов’язками, так і технічними.

На всіх підприємствах без винятку корисно привертати до складання планів консультанта по плануванню, який повинен добре володіти різноманітними методами планування, бути гарним теоретиком, мати навички абстрактного мислення, уміти спілкуватися з фахівцями різного профілю, мати досвід практичної роботи менеджера.

Соседние файлы в папке оперативное планирование