Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МНХ (Шиян Н.І.) / МНК_ МНХ. Автор Шиян Н.І..doc
Скачиваний:
1264
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
4.2 Mб
Скачать

Позакласна та позашкільна робота з хімії

До інших організаційних форм навчання хімії відносяться домашні заняття учнів – це важлива частина їх навчальної діяльності. Мета: закріплення і осмислення вивченого на уроці, вдосконалення знань і умінь шляхом розв’язку задач, складання формул і рівнянь реакцій, розвитку умінь самостійної навчальної діяльності, виконання домашніх дослідів і спостережень. Повинен бути систематичний контроль за якістю виконання домашніх завдань. Керівництво вчителем: планування домашніх завдань, підготовка учнів до роботи з ними і контроль за їх виконанням.

У програмі – вимоги до засвоєння теоретичного матеріалу і т.п.

У домашні завдання не слід включати завдання , які вимагають багато часу, але не вимагають великих розумових зусиль (переписати визначення, замалювати з підручника ілюстрацію, схему і ін.).

Учням можна запропонувати алгоритм роботи з підручником.

Поряд із завданнями загального характеру слід систематично давати індивідуальні завдання для найбільш слабких і найбільш підготовлених учнів. Сильним учням даються творчі завдання: підготувати реферат, доповідь, повідомлення, виготовити макет, прилад, колекцію, розв’язати розрахункові та експериментальні задачі підвищеної складності.

Необхідно дотримуватися нормативів максимальних навантажень школярів, ретельно діагностувати, прогнозувати і планувати домашнє навантаження школярів.

Нормативи максимальних навантажень

Форми навчання

Клас

Кількість годин у класах

1

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

XI

Навчання у школі

3-4

4

4-5

5-6

5-6

5-6

5-6

5-6

5-6

5-6

6

Домашня робота

1

1.5

1.5-2

1.5-2

2

2

2.5-3

3-4

3-4

3-4

4

Консультації – форма навчальних занять, що проводиться у позаурочний час. Учні приходять за власним бажанням. Але вчитель повинен викликати на консультації учнів, які мають прогалини в знаннях. У той же час перетворювати консультації на додаткові заняття не можна. В основному – індивідуальний підхід.

Консультація перед екзаменом – обов’язкова.

Додаткові заняття:

  • Для учнів, які добре встигають, але прагнуть далі вдосконалювати свої знання: розв’язування розрахункових задач, підготовка демонстраційного експерименту, доповіді.

  • Для учнів, які відстають у навчанні.

Екскурсії

За змістом: тематичні і комплексні. Тематичні проводяться у зв’язку з вивченням тієї чи іншої теми. Розділення сумішей – екскурсія в аптеку – дистиляція води.

Комплексні – охоплюють ширше коло питань з хімії та інших предметів.

За освітніми цілями:

  • попередні – проводяться до вивчення теми з метою нагромадження вражень, образів, відомостей;

  • поточні  – для глибшого вивчення матеріалу, що вивчається;

  • заключні – з метою повторення, закріплення і поглиблення знань.

Підготовка до екскурсії

Екскурсії передбачені програмою і плануються в календарному плані. Учитель спочатку сам відвідує об’єкт екскурсії, визначає маршрут, на що треба звернути увагу, джерела можливої небезпеки. Відповідальність за ТБ і поведінку учнів несе вчитель. Тривалість – не більше 2 годин (не враховуючи дорогу).

Далі вчитель визначає мету екскурсії та обсяг знань, що їх учні повинні набути.

Напередодні екскурсії проводиться підготовчий урок:

- мета екскурсії;

- озброєння учнів знаннями, необхідними для екскурсії;

- демонстрація схем і малюнків;

- ознайомлення з планом екскурсії;

- організаційні питання;

- розподіл тем для повідомлень;

- рекомендована література;

- правила ТБ.

План екскурсії за етапами, вказівки щодо спостережень і запитання, які слід з’ясувати, учні записують в зошит, залишаючи місце під кожним запитанням для запису під час екскурсії.

Проведення екскурсії: за планом. Наприкінці – коротка заключна бесіда. В кінці екскурсії перевіряється кількість учнів за списком.

Підсумки екскурсії: на перший урок після екскурсії учні оформляють записи і готуються до відповідей на питання. На першому етапі уроку учні за планом розповідають про екскурсію. На другому етапі – аналізується фактичний матеріал, пов’язується з раніше вивченим. Доповнюють додатковим поясненням, повідомленнями вчителя, переглядом фільму і т.п.

Складнішим способом підбивання підсумків екскурсії ї конференція.

Факультативні заняття – організаційна форма навчання хімії, яка займає проміжне місце між уроком і позаурочною роботою. (Добровільно, не менше 15 учнів, план). Поглиблене вивчення хімії.