Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МНХ (Шиян Н.І.) / МНК_ МНХ. Автор Шиян Н.І..doc
Скачиваний:
1263
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
4.2 Mб
Скачать

Хід уроку Ми продовжуємо вивчати властивості солей-електролітів. Давайте пригадаємо:

  1. Який процес називається електролітичною дисоціацією?

  2. Яка роль молекул води в процесі електролітичної дисоціації?

  3. Які електроліти називаються кислотами, основами, солями?

Узагальнення: в розчинах солей немає загальних для всіх солей йонів (порівнюючи з розчинами кислот, що містять катіони Гідрогену Н+ та розчинами основ, що містять гідроксид-іони ОН). Тому хімічні властивості солей визначаються властивостями катіонів та аніонів, що входять до їх складу.

На цьому уроці ми дізнаємось, що деякі розчинні у воді солі вступають у реакцію обміну з водою, також дізнаємося про причину цієї взаємодії та її результат. Процес взаємодії солі з водою, що веде до утворення слабого електроліту, називають гідролізом (у перекладі з грецької мови – розклад води: “гідро” – вода, “лізіс” – розклад).

КОМПОНЕНТИ СОЛІ

Компоненти солі – катіони металів та аніони кислотних залишків, що входять до складу солі.

Na+NO3 Al2+3SO42– K3+PO43– Zn2+Cl2

Компоненти солі повторення

- Поясніть поняття: ступінь дисоціації,

сильний електроліт

слабий електроліт.

У результаті взаємодії між молекулами води та солі один із йонів, утворений з води, зв’язується з йоном солі в слабодисоціюючу частинку або нерозчинну речовину, а інший йон, що утворився з води, накопичується в розчині, обумовлюючи кисле або лужне середовище.

Гідроліз – процес обміну йонів солі з молекулами води, в результаті якого зміщується рівновага електролітичної дисоціації води.

Зміщення рівноваги в реакції гідролізу визначається за допомогою індикаторів – речовин, що забарвлюються в певний колір (змінюють забарвлення) від певного середовища. За забарвленням індикатора робиться висновок про реакцію середовища. Якщо середовище нейтральне, то в розчині даної солі рівновага дисоціації води не зміщена, тобто сіль гідролізу не піддається. Якщо середовище кисле, значить в розчині солі утворився надлишок йонів водню, тобто відбувається гідроліз по катіону. Катіон зв’язує гідроксид-іон води, а йони Н+ накопичуються в розчині, обумовлюючи кислий характер середовища.

Якщо середовище лужне, значить в розчині солі надлишок гідроксид-йонів ОН, тобто відбувається гідроліз по аніону. Аніон зв’язує йони Н+, а йони ОН накопичуються в розчині, обумовлюючи лужну реакцію середовища.

Розрізняють чотири випадки дії води на сіль:

  1. Якщо сіль утворена катіоном сильної основи та аніоном слабкої кислоти (Na2CO3, Na2S), то їх водний розчин матиме лужне середовище (рН>7):

Na2CO3 + HOHNaHCO3 + NaOH

2Na+ + CO32– + HOH Na+ + HCO3 + Na+ + OH

CO32– + HOH HCO3 + OH

Йон Н+ в слабодисоціюючий електроліт НСО3:

НСО3Н+ + СО32–,

Чим слабша кислота, що утворила сіль, тим інтенсивніше йде гідроліз.

Демонстрація

  1. Визначення гідроксид-йонів за допомогою фенолфталеїну (білий фон).

  2. Визначення карбонат-йонів.

2. Якщо сіль утворена слабою основою і сильною кислотою (ZnCl2, Cu(NO3)2, NH4Br, AlCl3), то водний розчин її має кисле середовище (рН<7), так як гідроліз іде по катіону.

ZnCl2 + HOH ZnOHCl + HCl

Zn2+ + 2Cl + HOHZnOH+ + 2Cl + H+

Zn2+ + HOH ZnOH+ + H+

Чим слабша основа, тим повніше протікає гідроліз.