Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МНХ (Шиян Н.І.) / МНК_ МНХ. Автор Шиян Н.І..doc
Скачиваний:
1263
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
4.2 Mб
Скачать

Семінарська частина

Питання для обговорення

  1. Які типи уроків включає комбінована система (досвід Гузика М.П.)?

  2. У чому суть кожного типу уроку комбінованої системи і яка їх структура?

  3. Яке значення і функції девізу та дидактичного матеріалу, який використовується?

Практична частина

Завдання 1. Проведення ділової гри “Урок розбору нового матеріалу” з теми “Фізичні і хімічні властивості алкенів. Правило В.В.Марковнікова і його сучасне обґрунтування”. (30-35 хв.)

Завдання 2. Методичний аналіз уроку (10-15 хв.)

Завдання 3. Студент, призначений на роль учителя, організовує діяльність учнів (інших студентів) за загальною і диференційованою програмою семінарського заняття (варіанти А, В, С).

Графік-розпис семінару

  1. Запис теми і девіза уроку (3 хв.)

  2. Повторення опорних знань і проведення експерименту з етиленом (15 хв.)

  3. Самостійна робота учнів над диференційованими програмами (12 хв.)

  4. Контроль знань учнів (15 хв.)

Обладнання уроку: прилад для одержання етилену. Реактиви: етанол, сульфатна кислота (конц.), бромна вода, розчин калій тетраоксоманганату (VII), вапняна вода, безводний купрум(ІІ) сульфат.

Програма експериментальної роботи

  1. Одержіть етилен із суміші етилового спирту і концентрованої сульфатної кислоти (1:3). Для цього по краплях добавте в колбу із спиртом концентровану сульфатну кислоту. На дно колби попередньо насипте чистого річкового піску. Обережно нагрійте дно колби. Доведіть, що газ, який виділяється із колби – ненасичений вуглеводень.

  2. Підпаліть етилен, визначте дослідним шляхом, які продукти виділяються в результаті горіння етилену. Доведіть, чому утворюються саме ці продукти.

Диференційовані програми уроку

Програма “А”

  1. Перенесіть знання про основні закономірності зміни фізичних властивостей алканів на відповідні алкени, обґрунтувавши такий прийом вивчення хімічних речовин подібністю їх складу і будови. Використайте той же прийом при розгляді змін фізичних властивостей ізомерів пентену-1.

  2. Перенесіть знання про основні властивості подвійного С=С зв’язку на етилен і за допомогою цього прийому охарактеризуйте хімічні властивості цієї сполуки.

  3. Опишіть реакцію одержання поліетилену. Знаючи механізм реакції полімеризації етену, перенесіть ці знання на реакцію полімеризації пропену. Запишіть відповідні рівняння реакцій.

  4. Наведіть приклади рівнянь реакцій одержання етилену шляхом: а) крекінгу нафтопродуктів; б) дегідрогенізацією алкану; в) дехлоруванням віценальних дигалогенпохідних алканів.

На основі даних про енергії відповідних зв’язків зробіть висновок про те, який із методів одержання алкенів енергетично більш вигідний.

Програма “В”

  1. Порівняйте гомологи етилену й метану. Виявіть загальні риси в їх будові, складі. Використовуючи знання про основні закономірності зміни агрегатного стану, температур кипінь і плавлення, а також розчинності у воді, поясніть, як будуть змінюватися ці властивості в гомологічному ряду етилену.

  2. Перенесіть знання про відношення етилену до бромної води на відношення до цього ж реагенту речовини, структурна формула якої така:

СН2=СН-СН2-СН2-СН=СН2

Запишіть рівняння відповідних реакцій, назвіть за міжнародною номенклатурою одержані продукти.

  1. Порівняйте склад алканів і алкенів. Знайдіть подібність в їх складі. На основі цього поясніть: а) які продукти реакції будуть виділятися при горінні цих речовин? Запишіть відповідні рівняння реакцій; б) чому алкани горять безбарвним полум’ям, або голубим, а алкени, полум’ям, яке світиться?; в) як буде змінюватися колір полум’я при спалюванні вуглеводнів, які матимуть у своєму складі два подвійних зв’язки?

Знаючи, що реакція полімеризації відбувається за рахунок розриву подвійного зв’язку в молекулах, використайте ці дані при розгляді реакції полімеризації поліпропілену. Запишіть рівняння реакцій у загальному вигляді, вказавши мономер, елементарну ланку, полімер, ступінь полімеризації.

  1. Опишіть основні реакції приєднання до етилену. Виявіть подібність у будові молекул етилену і пропілену, на основі цього обґрунтуйте ідентичність їх хімічних властивостей.

Запишіть рівняння реакції приєднання хлороводню до пропену і 1,1,1-трифторпропену. Поясніть причини подібності і відмінності цих реакцій, використовуючи сучасне пояснення правила В.В.Марковнікова.

  1. Складіть рівняння реакцій, за допомогою яких можна одержати етилен за такими схемами: а) С3Н8 С2Н4; б) С2Н6  С2Н4; в) С2Н4Cl2  С2Н4. Вкажіть умови протікання кожної реакції. Де застосовується етилен?

Програма “С”

  • Дайте відповіді на запитання:

- який агрегатний стан характерний для етилену?

- чому етилен горить полум’ям яке світиться? Запишіть рівняння хімічної реакції.

- чому етилен знебарвлює бромну воду? Складіть рівняння хімічної реакції.

- що відбувається з етиленом при нагріванні з парами води в присутності каталізатора? Наведіть відповідні рівняння реакцій.

- як відбувається перетворення етилену в етан?

- що таке поліетилен? Як його одержують?

  • Запишіть рівняння реакції, яке демонструє правило Марковнікова В.В. Поясніть його з позицій електронної будови молекул реагуючих речовин.

  • Складіть рівняння реакцій одержання етилену: а) із етилового спирту; б) із етану. Яке практичне значення має етилен?